Skip to main content

Φυσικό αέριο: Μειώσεις στα τιμολόγια φέρνει η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο

Reuters/ DAVID W CERNY

ΔΕΣΦΑ: Η αύξηση χρήσης του δικτύου για εξαγωγές προς τα Βαλκάνια επιμερίζει το κόστος λειτουργίας

Σε μειώσεις στα τιμολόγια χρήσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια η ανάδειξη της χώρας σε πύλη διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. 

Η αύξηση της χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) για εξαγωγή αερίου προς τα Βαλκάνια επιμερίζει το κόστος λειτουργίας του δικτύου σε περισσότερους χρήστες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρέωση ανά μεγαβατώρα που πληρώνουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς αερίου.

Ήδη, τα προκαταρκτικά αιτήματα χρήσης του ελληνικού δικτύου υπερβαίνουν σε όγκο την κατανάλωση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι και άλλα στελέχη της διοίκησης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μέση χρέωση ήταν 1,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2022 και αυξήθηκε σε 2,1 ευρώ το 2023.

Στη βάση όμως του κεντρικού σεναρίου του ΔΕΣΦΑ υποχωρεί σε 1,9 ευρώ το 2024, 1,77 ευρώ το 2025, 1,73 ευρώ το 2026 και διαμορφώνεται σε 1,89 ευρώ το 2027. Σημειώνεται ότι βασική αιτία της αύξησης των τιμολογίων φέτος ήταν κατά κύριο λόγο η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης που προηγήθηκε, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών.

«Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται με το ότι τα νέα έργα θα χρησιμοποιηθούν και για διαμετακόμιση αερίου», ανέφερε ο διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, Μιχάλης Θωμαδάκης, προσθέτοντας: «Το κόστος αυξάνεται λόγω των επενδύσεων, αλλά μειώνεται εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διακινούνται από το σύστημα». Η πτωτική πορεία των ταριφών προδιαγράφεται παρά τις επενδύσεις ύψους 1,29 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2023- 2032, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προγραμματίζονται την πρώτη τριετία.

Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ εγκρίνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Ύδρευσης (ΡΑΑΕΥ) και αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τα στοιχεία για τις καταναλώσεις, τις επενδύσεις και το επιτρεπόμενο έσοδο που ορίζει η Αρχή.

Ζήτηση φυσικού αερίου

Μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά αύξηση των εξαγωγών καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ.

Ειδικότερα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο ήταν μειωμένη κατά 21,74% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%. Κατά την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα (-45,85%), με αποτέλεσμα το μερίδιο της συγκεκριμένης πηγής εφοδιασμού να πέσει στο 21%. Στο 20% διαμορφώθηκε το μερίδιο του αγωγού ΤΑΡ (αέριο από το Αζερμπαϊτζάν), ενώ πάνω από το 55% καλύφθηκε από υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Ρεβυθούσας, με βασικό προμηθευτή ΥΦΑ τις ΗΠΑ.