Skip to main content

Helleniq Energy: ΤΑΙΠΕΔ και Λάτσης αυξάνουν το ποσοστό ελεύθερης διασποράς μετοχών

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσουν ενιαία στο Χρηματιστήριο.

Σε σημαντική αύξηση του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy που θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο προχωρούν από κοινού οι δύο βασικοί μέτοχοι, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Όμιλος Λάτση, μέσω διάθεσης πακέτων μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η πλευρά της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Helleniq Energy) όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσουν ένα μέρος του μετοχικού μεριδίου που έχουν στην Ηelleniq Energy. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσουν ενιαία στο Χρηματιστήριο.

Ο σχεδιασμός των δύο πλευρών προβλέπει η κίνηση αυτή να λάβει χώρα εντός του Σεπτεμβρίου, εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι κατάλληλες. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση (που εκτιμάται ότι θα ενταχθεί σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) για τη διάθεση ενός ποσοστού από το υφιστάμενο μερίδιό του.

Η κίνηση αυτή, που αποβλέπει στο να ενισχυθεί η διασπορά των μετοχών της Ηelleniq Energy στο Χρηματιστήριο, έχει στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, την καλύτερη αποτίμηση του ομίλου στο ταμπλό και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται. Πηγές της Ηelleniq Energy σημείωσαν ότι «το θέμα αφορά τους μετόχους και δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει στη Ηelleniq Energy ποσοστό 35,47% και ο Όμιλος Λάτση 47,12%. Αθροιστικά δηλαδή το ποσοστό τους προσεγγίζει το 83%. Έλληνες θεσμικοί κατέχουν 5,46% και ξένοι θεσμικοί 3,39%. Συνεπώς, το free float των μετοχών είναι κάτω του 10% (8,56%).