Skip to main content

Mytilineos: : 500 εκατ. ευρώ o στόχος της έκδοσης ομολόγων

Αρχίζει σήμερα η διάθεση ομολόγων στο επενδυτικό κοινό

Στο 4%-4,5% ορίστηκε από τους αναδόχους το εύρος της απόδοσης των ομολόγων της MYTILINEOS.

Η διάθεση των ομολόγων στο επενδυτικό κοινό μέσω δημόσιας προσφοράς και με τη διαδικασία του book building ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 6 Ιουλίου. Μέσω της ομολογιακής έκδοσης, που θα έχει διάρκεια επτά ετών και δεν συνοδεύεται από παροχή εξασφαλίσεων, η εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιήσει για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (έως 255 εκατ. ευρώ) και κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η MYTILINEOS προχωρά στην έκδοση κοινού εντόκου ομολογιακού δανείου, διαιρουμένου σε έως 500.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η καθεμία. Οι τίτλοι θα διατεθούν σε Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς (ειδικούς) επενδυτές, σε περίοδο 3 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από σήμερα, κατά την οποία θα διεξαχθεί η κάλυψη του Ομολογιακού Δανείου, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει αίτηση κάλυψης για μία τουλάχιστον προσφερόμενη ομολογία. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 500.000 ομολογίες. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία ομολογία, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ.

Διά του book building θα προσδιοριστεί η τελική απόδοση και το επιτόκιο των ομολογιών. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από Ειδικούς Επενδυτές, το πλήθος και το είδος Ειδικών Επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους Ιδιώτες Επενδυτές (στον βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%) και το κόστος εξυπηρέτησης της ομολογιακής έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει η MYTILINEOS.

Αν η ζήτηση από ειδικούς επενδυτές καλύψει την έκδοση μέχρι και το ανώτατο όριο του εύρους της απόδοσης αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της έκδοσης σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, μπορεί να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντων κεφαλαίων και υπό την επιφύλαξη της κάλυψης της προϋπόθεσης έκδοσης των ομολογιών. Αν το ομολογιακό δάνειο δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τότε η έκδοσή του θα ματαιωθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για κάθε ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών άτοκα.

Το χρονοδιάγραμμα

Η τελική απόδοση και το επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης θα γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθούν το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών.

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης και του επιτοκίου, οι κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης θα καθορίσουν το ύψος της και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

  • Ποσοστό τουλάχιστον 30% (δηλαδή τουλάχιστον 150.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του Κοινού Ομολογιακού Δανείου) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών.
  • Ποσοστό έως και 70% (δηλαδή έως και 350.000 ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του δανείου) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών και των ιδιωτών επενδυτών. Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των ομολογιών, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη η ζήτηση από τους ειδικούς επενδυτές, η ζήτηση στο τμήμα των ιδιωτών επενδυτών που υπερβαίνει το 30%, το πλήθος των αιτήσεων κάλυψης που αφορούν τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα πιστοποιηθεί η καταβολή των αντληθέντων κεφαλαίων και τα ομόλογα θα παραδοθούν στους επενδυτές μέσω καταχώρισης σε Λογαριασμούς Αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων του Χ.Α. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Ιουλίου.