Skip to main content

Αθανάσιος Έξαρχος: Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχει η βιομηχανία των TowerCos

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece μιλάει στη «Ν».

Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης έχουν οι εταιρείες ΤowerCo (πύργων) οι οποίες σήμερα προσφέρουν στους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους που συνεργάζονται μόνον τις παθητικές υποδομές (τον χώρο εγκατάστασης των ιστών).

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Αθανάσιος Έξαρχος, στη συνέντευξη στη «Ν» που ακολουθεί, είναι πιθανό στην επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (6G) να παρέχουν το σύνολο των υποδομών δηλαδή τον ενεργό εξοπλισμό και τις σχετικές υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησης. Μοντέλο δηλαδή όπως αυτό του τομέα της ενέργειας, όπου διαχωρίστηκαν η παραγωγή, η μεταφορά – διανομή και η εμπορία.

Η Vantage Towers εξυπηρετεί σήμερα τις Vodafone και Νova, αλλά παράλληλα φιλοξενεί πάνω στους ιστούς της και άλλες εταιρείες τεχνολογίας με το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της συνεχώς να αυξάνεται.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά του Ομίλου Vantage Towers (εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με μετόχους τους Vodafone, KKR και GIP) μετά τη Γερμανία και την Ισπανία έχοντας παρουσία σε περίπου 5.300 σημεία στην ελληνική Επικράτεια.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Vantage Towers «παντρεύει» δύο αγορές, της τεχνολογίας και του real estate. Ποια είναι λοιπόν οι προοπτική για τις εταιρείες ΤowerCo (πύργων), όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείστε;

Η βιομηχανία των TowerCos έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η συνεγκατάσταση υποδομών είναι το DNA μας και συνεγκατάσταση σημαίνει γρήγορη ανάπτυξη όλου του οικοσυστήματος των ασύρματων επικοινωνιών και καινοτόμων εφαρμογών. Το βασικό μας μέλημα την παρούσα στιγμή είναι η πλήρης εκμετάλλευση του υπάρχοντος δικτύου παράλληλα με την επέκταση σε νέες θέσεις πανελλαδικά.

Εκτιμώ ότι μελλοντικά οι εταιρείες ΤowerCo θα αναλάβουν το σύνολο των υποδομών. Θα πάψουν δηλαδή να προσφέρουν μόνον παθητικές υποδομές (τον χώρο εγκατάστασης των ιστών) και θα επεκταθούν στο να παρέχουν το σύνολο της υπηρεσίας, δηλαδή τον ενεργό εξοπλισμό και τις σχετικές υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησης. Έτσι, οι πάροχοι θα μπορούν να απαλλαγούν από το βάρος των συνεχόμενων μεγάλων επενδύσεων σε κάθε κύκλο ανανέωσης της τεχνολογίας και θα επικεντρωθούν στην παροχή υπηρεσιών και ξεχωριστής εμπειρίας για τους πελάτες τους, λαμβάνοντας την απαραίτητη χωρητικότητα από τις TowerCos. Φανταστείτε το σαν κάτι αντίστοιχο με αυτό του τομέα της ενέργειας, όπου διαχωρίστηκαν η παραγωγή, η μεταφορά/διανομή και η εμπορία.

Πιθανότατα αυτό να το φέρει η επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (6G) καθώς και αυτή, όπως και το 5G, θα απαιτήσει νέες σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα.

Τα παραπάνω σημαίνουν διαθεσιμότητα κεφαλαίων προς επένδυση…

Ακριβώς, είμαστε μια βιομηχανία μεγάλης έντασης κεφαλαίου. Μέσω των μετόχων μας έχουμε πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια με καλούς όρους, ικανά να χρηματοδοτήσουν όλο το επενδυτικό μας πλάνο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει αλόγιστη χρήση των κεφαλαίων αυτών. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο που και πόσο επενδύουμε και κάθε μας κίνηση είναι προσεκτικά ζυγισμένη.

Που βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη των υποδομών της Vantage Towers Greece; 

Είμαστε ένας ανεξάρτητος πάροχος παθητικών υποδομών με παρουσία αυτή τη στιγμή σε σχεδόν 5.300 σημεία στην ελληνική Επικράτεια, έναντι περίπου 5.150 όταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας. Βρισκόμαστε σε φάση εντατικοποίησης των προσπαθειών μας για εύρεση περισσότερων σημείων προς ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών των πελατών μας.

Παράλληλα, προχωράμε σε αποχωρήσεις από σημεία σε όσες περιπτώσεις η συνεργασία δεν είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές και δεν εξυπηρετούνται οι επιχειρηματικές ανάγκες της εταιρείας και των πελατών μας.

Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε θέσης καθώς και στη σχέση μας με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων/εκμισθωτές μας, στους οποίους παρέχουμε ένα εγγυημένο εισόδημα και τους θεωρούμε βασικούς μας συνεργάτες.

Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Σε νέες ή ακόμη και σε υφιστάμενες θέσεις,  αγοράζουμε την ταράτσα ή το οικόπεδο, είτε παίρνουμε την επικαρπία του χώρου, είτε μισθώνουμε το ακίνητο για πολλά χρόνια και πληρώνουμε τους ιδιοκτήτες προκαταβολικά. Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε ρευστότητα στους ιδιοκτήτες, προσφέροντας συμφέροντα πακέτα και παράλληλα επιτυγχάνουμε κερδοφορία, εξασφαλίζοντας προνομιακές εκπτώσεις.

Τι εκτιμάτε για την εξέλιξη των εσόδων και της κερδοφορίας της εταιρείας στην Ελλάδα;

Η Vantage Towers Greece συνεχίζει να παρουσιάζει θετική εξέλιξη, όπως άλλωστε φάνηκε και από τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης (δεύτερης) χρήσης της εταιρείας, Απρίλιος 2021 – Μάρτιος 2022 (έσοδα 135 εκατ. έναντι 126 εκατ.). με το EBITDAaL περίπου στο 40%. Για τη χρήση που έκλεισε το Μάρτιο του 2023, αν και δεν έχουμε ακόμα δημοσιεύσει τον ισολογισμό μας, μπορώ να σας πω ότι συνεχίστηκε η θετική πορεία στα έσοδα.

Επίσης, η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας είναι σε πλήρη συνάρτηση με το στρατηγικό στόχο του ομίλου για ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών σε ένα μέσο μονοψήφιο ποσοστό.

Ποιο είναι το πεδίο επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας;

Πέραν των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, το δίκτυό μας είναι στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να φιλοξενηθούν πάνω στους ιστούς μας και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε μια μεγάλη γκάμα πελατών, όπως εταιρείες ΙοΤ, δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ, παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών, παρόχους μικροκυματικών ζεύξεων και λοιπούς ενδιαφερόμενους. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, η Vantage Towers είναι και ένας One Stop Partner για παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότητας σε εσωτερικούς χώρους, αναλαμβάνοντας την end to end υλοποίηση δικτύων εσωτερικής κάλυψης (DAS), σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλες αγορές για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας, όπως π.χ. το edge computing και τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής (mobile private network).  Είναι δεδομένο ότι οι υποδομές μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών 5G (όπως 5G Corridors) και την υιοθέτηση λύσεων ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) στο άμεσο μέλλον.

Δώστε μας ένα παράδειγμα πελάτη σας εκτός των παρόχων;

Θα αναφερθώ σε δύο πρόσφατους πελάτες μας, τη Nowhere Networks και την Skytelecom.

Η μεν Nowhere Networks είναι μια καινοτόμος σουηδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία επέλεξε τις υποδομές της Vantage Towers προκειμένου να προσφέρει σε ναυτιλιακές εταιρείες υψηλών ταχυτήτων ασύρματο internet στις ελληνικές θάλασσες ξεκινώντας από τις Κυκλάδες και το Ιόνιο Πέλαγος.

Η δε SkyTelecom συνεργάζεται με την Vantage Towers για να εξαπλώσει τις δραστηριότητες της σε νέες περιοχές στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για πρωτοπόρα εταιρεία παροχής ποιοτικού σταθερού ασύρματου ίντερνετ σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και δίνοντας ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Σε ποιες υπηρεσίες στοχεύετε να επικεντρωθείτε το επόμενο διάστημα;

Να επισημάνουμε ότι οι υποδομές μας αποτελούν μέρος των κρίσιμων υποδομών της χώρας μας και είναι διαθέσιμες σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καθώς και σε όλους τους  παρόχους ασύρματης πρόσβασης και υπηρεσιών.

Το προσεχές διάστημα η προώθηση του DAS προϊόντος σε συνεργασία με όλους τους παρόχους, για την ποιοτική και αξιόπιστη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλους τους εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων (όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες, Πανεπιστήμια, κτίρια γραφείων κτλ.) θα αποτελέσει προτεραιότητά μας.

Ταυτόχρονα, εξετάζουμε την στοχευμένη παροχή πράσινων λύσεων για επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, όπως ενδεικτικά τη χρήση του 5G και αισθητήρων ΙοΤ για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των επιχειρήσεων, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα ISO 14001 & 50001.  Μέσα στα άμεσα πλάνα μας είναι, επίσης, η προώθηση καινοτόμων λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και απειλών και την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος.

Ποια η θέση της Vantage Towers Greece εντός του Ομίλου της Vantage Towers Group.

Η Vantage Towers έχει ηγετική παρουσία στην Ελλάδα εξυπηρετώντας τις Vodafone και Νova και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά του Ομίλου μετά τη Γερμανία και την Ισπανία.

Πέρα από τη συνεισφορά μας στον κύκλο εργασιών του ομίλου, έχουμε και σημαντική προσφορά σε νέες λύσεις και στην καινοτομία. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε και δοκιμάζουμε μια σειρά από προϊόντα στην πράσινη ενέργεια, σε εναλλακτικές κατασκευές και σε εργαλεία τα οποία εφόσον αποδειχθούν επιτυχημένα θα εξαχθούν και στις υπόλοιπες χώρες του ομίλου.

O όμιλος μας εκτιμά ιδιαίτερα και υποστηρίζει το έργο μας γιατί μέσω αυτού ενισχύουμε τη συνδεσιμότητα 5G σε κάθε γωνιά της χώρας, στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας τα μέσα για το οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας να αναπτύξει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και να ευδοκιμήσει και όλα αυτά με σεβασμό στους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους μας.