Skip to main content

Η Βουλγαρία τιμώμενη χώρα στην 87η ΔΕΘ

Αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green.

Η Βουλγαρία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με πληροφορίες της Ν, με τις σχετικές διαβουλεύσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

Μετά την προ μερικών μηνών υπαναχώρηση του Ισραήλ από την επίτιμη συμμετοχή του στη φετινή ΔΕΘ, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της έντασης στην ευρύτερη περιοχή του, είχε γίνει γνωστό ότι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρισκόταν σε σχετικές επαφές με τη Βουλγαρία και τη Νότια Κορέα. Τελικά και σε συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας της ΔΕΘ-Helexpo με το υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας για την επίτιμη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green, που αρχίζει αύριο στη ΔΕΘ, οι δύο πλευρές οδεύουν προς οριστική συμφωνία για επίτιμη βουλγαρική συμμετοχή και στη φετινή ΔΕΘ.

Η 87η ΔΕΘ θα έχει, πάντως, και έντονο “άρωμα” Κορέας, καθώς σύμφωνα με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα  θα συμμετέχει σε αυτήν μεγάλη κορεατική επιχειρηματική αποστολή. Όπως  γνωστοποίησε, επίσης, η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) το Επιμελητήριο προετοιμάζει συναντήσεις ελληνικών και κορεατικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη, πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ν. Κορέας στην Αθήνα, Τζανκ Ιλ Λι, και τον εμπορικό ακόλουθο Τζιονγκχούμ Παρκ.

Στην εν λόγω συνάντηση τονίστηκε ότι παρά τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες που αφορούν ενδεικτικά στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και τον κλάδο της πληροφορικής, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής των διμερών εμπορικών σχέσεων και σε άλλους τομείς και συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης φόρουμ και επιχειρησιακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο του 2023, με αφορμή τη συμμετοχή μεγάλων Κορεάτικων επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ελληνο-βουλγαρικές επενδύσεις στην Κυκλική Οικονομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 1η Forward Green θα συμμετέχουν 138 εκθέτες, εκ των οποίων οι 107 άμεσοι από Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία και Ελβετία, και θα συμμετέχει δυναμική βουλγαρική αποστολή επιχειρήσεων και φορέων με στόχο και έντονη αισιοδοξία για ανάπτυξη ελληνοβουλγαρικών συνεργιών και κοινών επενδύσεων στον τομέα της ανακύκλωσης και γενικότερα της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, ότι οι εμπορικοί επισκέπτες που θα επισκεφθούν την 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green προσεγγίζουν τους 60 από οκτώ  χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Κύπρο, Πορτογαλία και Πολωνία), ενώ στο πλαίσιο της Έκθεσης έχουν προγραμματιστεί με τη συνεργασία του ΣΒΕ πάνω από 270 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Όπως γνωστοποίησε, επίσης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παρατέθηκε για την 1η Forward Green ο πληρεξούσιος του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Vladimir Inkov, θα δώσουν το “παρών” στην 1η Forward Green η Ένωση των Μεγάλων Εργοδοτών της χώρας του, όπως επίσης και  η Ένωση φορέων διαχείρισης υδάτων.

Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσο Τζήκα, αναμένεται να επισκεφθεί την Έκθεση και ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, ενώ στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου απηύθυνε χαιρετισμό διαδικτυακά και ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής,  ο οποίος μετέφερε και το θερμό χαιρετισμό του προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, Rumen Radev, που λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα δεν θα μπορέσει τελικά να παραστεί στην Έκθεση.

Forum για την Κυκλική Οικονομία

Μεγάλο είναι και το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την 1η Forward Gree, όπως το Forum για την Κυκλική Οικονομία, στο οποίο θα συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους Έλληνες και ξένοι ομιλητές και διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Improvetech και το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με χορηγό τη Motor Oil και υποστηρικτές το ΕΒΕΑ και τον ΕΟΤ και  το 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης “Thess Clean-Thess Green” με την οργανωτική υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo A.E.