Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ολοκληρωμένη στρατηγική της Sunlight Group για την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα

Το βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight στο Νέο Όλβιο Ξάνθης

Sponsored content

Από το 1974 και εξής, στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Μία μέρα που κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο σημαντική ενόσω οι δείκτες του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock) πλησιάζουν με ανησυχητικά γοργούς ρυθμούς στα μεσάνυχτα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραγόντων. Ένας από τους λόγους που θεσμοθετήθηκε η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος τη δεκαετία του ’70 ήταν για να προειδοποιήσει, να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία συνολικά για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον.

Παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας

Η Sunlight Group, μέλος του Ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, είναι κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας και πάροχος καινοτόμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που δραστηριοποιείται από το 1991 – με αφετηρία τη βιομηχανική της μονάδα στο Νέο Όλβιο Ξάνθης και πλέον με διεθνή παρουσία και 35 εγκαταστάσεις σε 14 χώρες. Η τεχνογνωσία της Sunlight εστιάζει στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

Η εταιρεία συνδυάζει το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, το οποίο υποστηρίζει μία από τις πλέον προηγμένες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με τον τεχνολογικό αγνωστικισμό και τη γνώση που βασίζεται σε δεδομένα, για να αναπτύσσει περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (μπαταρίες για ηλεκτρικά περονοφόρα, ανυψωτικά, κλπ) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Λύσεις που καθιστούν τη βιώσιμη ενέργεια πιο προσιτή και αξιόπιστη, και συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια.

Επενδύσεις στην ανακύκλωση και την καθετοποίηση της παραγωγής

Από το 2014 η Sunlight Group λειτουργεί στην Κομοτηνή πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου, πιστοποιημένη από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μονάδα εφοδιάζει την παραγωγή της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου με πάνω από το 50% των αναγκών της σε πρώτες ύλες, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση φυσικών πόρων, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, και ενισχύοντας την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας.

Sunlight Recycling: Μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Κομοτηνή

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανακύκλωσης η Sunlight επενδύει στον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας ως το 2025. Επενδύσεις της τάξης των €10 εκατ. υλοποιούνται ήδη στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής για οικοδόμηση υπερσύγχρονων κτηρίων, προσθήκη αυτοματοποιημένου εξοπλισμού, και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων. Χάρη στις επενδύσεις αυτές, η παραγωγική δυναμική της μονάδας ανακύκλωσης θα φτάσει στους 100.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου ετησίως, ευθυγραμμίζοντας τη λειτουργία της με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ να ανακυκλώνεται το 80% των μπαταριών μολύβδου-οξέος ως το 2030. Η επέκταση αυτή φέρνει τη μονάδα ανακύκλωσης της Sunlight Group στις κορυφαίες του είδους της παγκοσμίως.

Σε ένα δεύτερο, αλλά πολύ ουσιαστικό επίπεδο, οι επενδύσεις στη μονάδα ανακύκλωσης της Κομοτηνής –στο πλαίσιο και του γενικότερου επιχειρηματικού πλάνου που υλοποιεί η Sunlight– συμβάλλουν στη επίτευξη κι ενός επιπλέον στόχου που δεν είναι άλλος από την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό σημαίνει πως η Sunlight Group επιδιώκει να καλύπτει εκ των έσω τα περισσότερα, αν όχι όλα, στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στους τομείς όπου δραστηριοποιείται: από την προμήθεια της πρώτης ύλης μέσω ανακύκλωσης, στην κατασκευή του στοιχείου για τις μπαταρίες μολύβδου και λιθίου, στη συναρμολόγηση των στοιχείων σε μπαταρίες με απάρτια και άλλα εξαρτήματα που επίσης παράγονται in-house, στην ανάπτυξη των ανεπτυγμένων λογισμικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, και στην υποστήριξη του τελικού προϊόντος με φορτιστές και λύσεις IoT ιδίας κατασκευής. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία μολύβδου και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις επενδύσεις στην ανακύκλωση.

Στο τιμόνι του πρωτοποριακού έργου ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου ReLiFe

Η Sunlight όμως δεν περιορίζεται σε επενδύσεις ανακύκλωσης για μπαταρίες μολύβδου. Αναλαμβάνει δράση και ηγείται ομάδας εταίρων που υλοποιούν το καινοτόμο έργο ReLiFe για την ανακύκλωση και μπαταριών λιθίου. ReLiFe (Recycling Lithium Ferrophosphate) σημαίνει Ανακύκλωση Σιδηροφωσφορικού Λιθίου και η υλοποίησή του αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως: την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου. Της τεχνολογίας δηλαδή που οδηγεί τις εξελίξεις για την απανθρακοποίηση, την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και την εξασφάλιση ενός αμιγώς ηλεκτρικού και βιώσιμου μέλλοντος.

Το ReLiFe συγχρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια των εταίρων και €3,6 εκατ. από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης EIT RawMaterials, καθώς απαντά σε μια σειρά βασικών στόχων της ΕΕ σχετικά με τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials), τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση, και την κυκλική οικονομία. Εν προκειμένω, αρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα ανακύκλωσης 500 τόνων μπαταριών LFP (λιθίου-φωσφορικού σιδήρου) ετησίως στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η επεξεργασία τους θα επιτρέψει την ανάκτηση τριών κρίσιμων για την ΕΕ πρώτων υλών που περιέχονται στις μπαταρίες LFP: λίθιο, φωσφορικός σίδηρος και γραφίτης.

Όραμα των εταίρων που συμβάλλουν στην υλοποίηση του ReLiFe  είναι η Ευρώπη να μπορεί να βασίζει τη βιομηχανική της δύναμη στην προμήθεια πρώτων υλών –και ιδίως κρίσιμων υλών– με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, ασφαλή και βιώσιμο. Οι μπαταρίες LFP αποτελούν σημαντική πηγή κρίσιμων υλών και, επομένως, η ανακύκλωσή τους είναι ιδιαίτερης σημαίας για τη διαφοροποίηση και διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επενδύσεις στην τεχνολογία λιθίου και την αυτοματοποίηση της παραγωγής

Με μία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα περισσότερων από 200 ατόμων σε πέντε κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης ανά τον κόσμο, η Sunlight Group επενδύει σε νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη βιώσιμων και ολοκληρωμένων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας που προστατεύουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων αυτών αφορούν στην τεχνολογία λιθίου.

Συγκεκριμένα, η Sunlight επενδύει πολλά εκατομμύρια στην αύξηση της παραγωγής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου με την εγκατάσταση υπερσύγχρονων γραμμών συναρμολόγησης υψηλού αυτοματισμού ως απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Αυτοματοποιημένη παραγωγή μπαταριών λιθίου – Ξάνθη

Τέσσερις αυτοματοποιημένες γραμμές εγκαθίστανται ήδη στις εγκαταστάσεις της Sunlight στην Ξάνθη, αλλά και την εξειδικευμένη μονάδα που δημιουργείται στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ – μία επένδυση $40 εκατ. που θα καλύψει τη σχετική ζήτηση στην αμερικανική αγορά.

Μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ)

Τέλος, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Sunlight Group ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους €100 εκατ. στο Κιλκίς για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για συστήματα  αποθήκευσης ενέργειας. Η σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», αυξάνει τις ανάγκες για αποτελεσματικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και η Sunlight έρχεται να καλύψει τις ανάγκες αυτές με δικές της λύσεις για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου, καθώς και για οικιακή χρήση.

Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φηφιακή απεικόνιση)

Το στοίχημα της Πιλοτικής Γραμμής Στοιχείων Λιθίου

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για πλήρη καθετοποίηση και επέκταση της δραστηριότητάς της σε όλο το φάσμα της παραγωγής μπαταριών λιθίου, η Sunlight έχει επόμενο στόχο τη λειτουργία της Πιλοτικής Γραμμής για την παραγωγή στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη. Πρόκειται για τo έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) και χρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια της Sunlight.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Group, κ. Λάμπρο Μπίσαλα, «Η πιλοτική μονάδα είναι μια σημαντική επένδυση που αποτελεί πρόδρομο για το φιλόδοξο στόχο της εταιρείας να δημιουργήσει το πρώτο Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα €1,5 δισ. Τέτοιες εμβληματικές προσπάθειές έχουν εθνική και ευρωπαϊκή σημασία και χρειάζονται αναγκαία στήριξη (…) για να μπει η χώρα μας σε ένα κλειστό club παγκοσμίως, εταιρειών τεχνολογίας δηλαδή που παράγουν στοιχεία λιθίου».