Skip to main content

Mytilineos: Είσοδος στην αγορά του Καναδά με εξαγορά φωτοβολταϊκών έργων – 1,16 δισ. ευρώ το κόστος της επένδυσης

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της εταιρείας

Τις λεπτομέρειες του μεγάλου «πράσινου» deal στον Καναδά που είχε προαναγγείλει προ ημερών δημοσιοποίησε προ ολίγου η MYTILINEOS,  ανακοινώνοντας την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στην περιοχή της Αλμπέρτα. Πωλητής είναι η καναδέζικη Westbridge Renewable Energy Corp.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με αγορά από τη MYTILINEOS όλων των μετοχών των ακόλουθων θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV)  της Westbridge: Georgetown (που αναπτύσσει φωτοβολταϊκό έργο μέγιστης ισχύος 230 MW), Sunnynook  (φωτοβολταϊκό ισχύος 280 MW,  Dolcy  (φωτοβολταϊκό ισχύος 200 ΜW), Eastervale  (φωτοβολταϊκό ισχύος 300 MW) και Red Willow (φωτοβολταϊκό έργο 225 ΜW). Η μητρική Westbridge θα διατηρήσει την κυριότητα των SPV κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των έργων, έως την ολοκλήρωσή τους η οποία υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Το τίμημα είναι ύψους 1,16 δις. ευρώ  (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών) και  θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της MYTILINEOS και της Westbridge, από τα πέντε έργα, την υψηλότερη ωριμότητα εμφανίζουν τα projects  Georgetown και Sunnynook (ισχύος περίπου 610 MW)  που αναμένεται να είναι «έτοιμα προς κατασκευή» – RTB έως το τέλος του 2023. Τα  υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και το RTB να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024.   Όλα τα έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για το συνολικό χαρτοφυλάκιο.

Μετά την ολοκλήρωσή τους, τα projects εκτιμάται ότι θα παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) «πράσινης» ενέργειας κάθε χρόνο που θα μπορούν  να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2).

Πρόκειται για το πρώτο deal της MYTILINEOS στη Βόρεια Αμερική που εντάσσεται στη διεθνή στρατηγική της εταιρείας  για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Σημειώνεται πως ο Καναδάς ανακοίνωσε πρόσφατα ειδικά κίνητρα  για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες  όπως απευθείας επιχορηγήσεις ή πίστωση φόρου  για επενδύσεις σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες μπορούν να παρέχουν  έως και 30 % επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της «πράσινης» μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά. Η επένδυση κεφαλαίου περιλαμβάνει την εν λόγω πίστωση (περίπου 297 εκατ. ευρώ στη βάση του επιλέξιμου κεφαλαίου των έργων).

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της MYTILINEOS  σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται  σε 10,5 GW. Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της εταιρείας

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ανακοινώνουμε την εξαγορά χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από την Westbridge, με την οποία είχαμε εκτενείς, γόνιμες και θετικές διαπραγματεύσεις. Πιστή στην πολιτική της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεθνώς, η Mytilineos προχώρησε στην μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση στην ιστορία της, αξιοποιώντας τα κίνητρα που παραχωρεί η κυβέρνηση του Καναδά σε νέα έργα παραγωγής ‘πράσινης’ ενέργειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Westbridge για τη θετική τους προσέγγιση σε όλη τη διαδρομή, στη Διοίκηση και τα στελέχη του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS (και ειδικότερα της M Renewables) καθώς και αυτά των Τομέων Treasury και Strategy και M&A ».

Με τη σειρά του ο Stefano Romanin, CEO και Director της Westbridge Renewable σχολίασε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ανακοινώνουμε τις οριστικές συμφωνίες πώλησης για  το χαρτοφυλάκιό μας στην Αλμπέρτα, οι οποίες όχι μόνο αποδεικνύουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά εδραιώνουν την αξία ολόκληρης της πλατφόρμας μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μας για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή της, με αποτέλεσμα να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στον Καναδά μέσα σε δύο χρόνια από  το RTO μας και να προσελκύσουμε έναν πολυεθνικό επενδυτή όπως η Mytilineos για την απόκτηση, κατασκευή και λειτουργία των έργων. Στην ομάδα της Mytilineos, είμαστε ευγνώμονες και σίγουροι για την εμπιστοσύνη σας. Η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην ποιότητα και τη συνέπεια της δουλειάς μας και  προσβλέπουμε στην αύξηση της αξίας για τους μετόχους μας καθώς συνεχίζουμε να εκτελούμε το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική μας. Ανυπομονούμε να προωθήσουμε το υπάρχον pipeline μας και να δημιουργήσουμε και να αποκτήσουμε έργα σε αγορές όπου βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης».