Skip to main content

Σε έλλειψη οι ειδικότητες Τεχνολογιών και Πληροφορικής στην Ελλάδα

Σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, 120.000-140.000, ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000

Tο 85% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πως η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικών ΤΠΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner και Consulting Leader στην Deloitte, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού Deloitte και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, σε ημερίδα με θέμα «H πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον ψηφιακό συντονισμό της χώρας», στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης Beyond, «με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά ανέρχεται αυτήν τη στιγμή κατά μέσο όρο σε 7.500 άτομα ετησίως για την περίοδο 2023-2030, αφού η ζήτηση για το ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε 15.000-16.000 ειδικούς ΤΠΕ και η εκτιμώμενη προσφορά ανέρχεται σε μόλις 8.000 ειδικούς. Ετησίως, η αύξηση, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε εργαζόμενους ΤΠΕ, είναι της τάξης του 7,5%-8%. Άρα, σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, 120.000-140.000, ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000 ειδικών στο ΙCΤ».

Το γεγονός αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, «το 2019 είχαμε διεξάγει, σε συνεργασία με την Deloitte, μία μελέτη στην οποία είχαμε δείξει πως μία αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση του κλάδου μας, θα απέφερε σε μία πενταετία 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 415.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά. Αυτήν τη στιγμή, τα δεδομένα δείχνουν μία επιτάχυνση καθώς, ενώ περιμέναμε ότι ο κλάδος το 2027 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2025. Ταυτόχρονα όμως, η εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες στη νέα ψηφιακή εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΤΠΕ η Ελλάδα αρχίζει και γίνεται ελκυστική και μάλιστα με καλύτερους μισθούς από τον μέσο όρο της υπόλοιπης αγοράς, κάτι που ούτως ή άλλως πάντα ίσχυε στον κλάδο μας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της σύνδεσης των σχολών με την αγορά εργασίας, κάτι που ο ΣΕΠΕ σκοπεύει να αλλάξει μέσα από την συνεργασία ΕΘΑΕΕ και ΣΕΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Μίχο, Ιδρυτή, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Epsilon Net και μέλος του ΣΕΠΕ «πέρα από το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει και το ζήτημα της μεθόδου κατάρτισης, αλλά και της διακράτησής του στη χώρα. Πρέπει λοιπόν να δούμε ποια είναι τα παραγόμενα αποτελέσματα της κατάρτισης των επαγγελματιών ΤΠΕ, αλλά και τι κίνητρα παρέχονται ώστε να αυξηθεί η απασχολησιμότητα».