Skip to main content

Intracom Properties: Τον Ιούνιο η δημόσια πρόταση

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εξαγορά της Κλουκίνας - Ι. Λάππας.

Το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Κλουκίνας – Ι. Λάππας (Κ.Λ.Μ.) προετοιμάζει η θυγατρική της Intracom Holdings, Intracom Properties.

Είναι η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου των μετοχών της Κ.Λ.Μ., έπειτα από την απόκτηση του 74,20%, και η οποία αναμένεται να εξελιχθεί εντός του Ιουνίου.

Η Κ.Λ.Μ. στη συνέχεια θα συγχωνευτεί με την Intracom Properties, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και μετονομασία της Κ.Λ.Μ. σε Intracom Properties.

Η νέα θυγατρική της Intracom Holdings με δραστηριότητα το real estate έχει «προικιστεί» με την ακίνητη περιουσία του Ομίλου και της Κ.Λ.Μ. και σε πρώτη φάση στοχεύει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom Properties, Σωτήρης Μπακαγιάννης, «οι οριστικές αποφάσεις για το αν η εταιρεία θα μετατραπεί η σε ΑΕΕΑΠ, δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αλλά η εξαγορά της εισηγμένης Κ.Λ.Μ. θα μας διευκολύνει σε περίπτωση που θελήσουμε να προχωρήσουμε. Για μας αποτελεί προτεραιότητα να φτιάξουμε το χαρτοφυλάκιο μας σε μέγεθος και απόδοση και μετά να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις».

Αναφορικά με τις κατηγορίες ακινήτων που ενδιαφέρουν τη νεοσύστατη θυγατρική της Intracom, ο επικεφαλής της σημειώνει: «Στη σημερινή συγκυρία, με το αυξημένο κόστος δανεισμού και τις υψηλές τιμές, ως εταιρείες ακινήτων οφείλουμε να διατηρούμε την ευελιξία μας και να κινούμαστε προσεκτικά αναλόγως των συνθηκών αναζητώντας επενδύσεις προστιθέμενης αξίας. Μας ενδιαφέρουν τα πράσινα κτήρια, θα εξετάσουμε την ανακαίνιση ακινήτων μας ή κάποιων που θα αποκτήσουμε, τα εμπορικά καταστήματα και τα εμπορικά πάρκα, τα logistics και τα οικιστικά. Δεν αποκλείουμε πάντως κανένα κλάδο συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού.»

Το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο (44,1 εκατ.) που έχει μεταβιβαστεί στην Intracom Properties βρίσκεται στην Παιανία. Φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα τις περισσότερες εταιρείες του Ομίλου (οι οποίες και έχουν πουληθεί) και σήμερα είναι μισθωμένο, μεταξύ άλλων, στην Intrakat. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει υπόλοιπο συντελεστή, ενώ υπάρχει και η προοπτική να μπει στο σχέδιο πόλης. Στόχος είναι η περιοχή να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενός πόλου γραφείων και στο πλαίσιο αυτό μαζί με άλλες εταιρείες (π.χ. την Prodea ΑΕΕΑΠ ιδιοκτήτρια του κτηριακού συγκροτήματος, Καρελλά, επί της Αττικής Οδού) χρηματοδοτούν τη μελέτη και την κατασκευή στάσης του προαστιακού και του Μετρό στην περιοχή.

Το χαρτοφυλάκιό της Intracom Properties συμπληρώνει ακίνητο στο Μαρούσι (εύλογης αξίας 3,6 εκατ.) στις οδούς Αδρανείου και Παπαδά στην περιοχή των Ελληνορώσων (13,9 εκατ.) και ένα αυτοτελές βιομηχανικό κτήριο στην Ξάνθη, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ (οι αξίες είναι με βάση την αποτίμηση που έγινε για την απόσχιση των ακινήτων και τη συνεισφορά τους στην Properties).

Η Κ.Λ.Μ., μεταξύ άλλων, διαθέτει δύο σημαντικής αξίας επενδυτικά ακίνητα στην Ερμού. Το ένα Ερμού 44 – 46 (800 τ.μ.) είναι μισθωμένο στην Adidas και το δεύτερο στο νούμερο 47 (1.438 τ.μ.) έχει μισθωτή την Inditex και στεγάζει κατάστημα ZARA.

Η Intracom Holdings έχει διατηρήσει ως θυγατρική την Intradevelopment στην οποία ανήκει  το 34% της εισηγμένης Κέκροψ.

Όπως είναι γνωστό η Intracom, όπως αποφάσισε ο ιδρυτής και βασικός της μέτοχος  Σωκράτης Κόκκαλης έχει αποεπενδύσει από τις παραγωγικές δραστηριότητες και έχει μετατραπεί σε εταιρεία επενδύσεων.

Η πιο πρόσφατη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η πώληση της Intracom Defense (IDE) στην Israel Aerospace Industries (IAI) έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ.

Πέρσι ίδρυσε την Intracom Ventures η οποία εστιάζει στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας η οποία μαζί με την Intracom Defense (51% η πρώτη και 49% η δεύτερη) έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων και ελικοπτέρων.