Skip to main content

Με αργή ταχύτητα η σύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών

Μικρή η ζήτηση για FTTH από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε χαμηλό επίπεδο παραμένει η ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH).  Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε η «Ν» η διείσδυση του FTTH επί του συνόλου των συνδέσεων στη χώρα (4,8 εκατ.) κινείται στο 4,7%, με το απόλυτο νούμερο  περίπου στις 230 χιλ.

Οι διαθέσιμες συνδέσεις FTTH (homes passed) είναι σήμερα περίπου 1,3 εκατ., δηλαδή ποσοστό 27% επί του συνόλου των συνδέσεων. O OTE στο τέλος Μαρτίου είχε κατασκευάσει 941 χιλ. συνδέσεις FTTH, η Vodafone 278 χιλ. και η Nova 90 χιλ.

Από τις διαθέσιμες συνδέσεις χρησιμοποιείται περίπου το 17,5%. Ο ΟΤΕ έχει συνδέσει περίπου 166 χιλ. συνδρομητές στο δίκτυο FTTH, η Nova 45 χιλ. και η Vodafone 20 χιλ. Περί τους 10 χιλ. πελάτες έχει η Inalan για την οποία όμως δεν υπάρχουν στοιχεία διαθεσιμότητας συνδέσεων (και δεν υπολογίζεται στο νούμερο των 230 χιλ.).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα υστερεί στις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων και είναι υποχρεωμένη να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή μετάβαση (European Digital Decade 2030 – Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία) είναι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες έως το 2030 να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητα σύνδεσης στο internet 1 Gbps.

Στελέχη των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σημειώνουν ότι η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά στις περιοχές που έχει περάσει η οπτική ίνα στα κτήρια.

Εξηγούν επίσης ότι για τη χρήση που κάνει ο μέσος Έλληνας πολίτης σήμερα σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες εφαρμογές, επαρκούν οι ταχύτητες που δίνει μια σύνδεση vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) δηλαδή μέχρι τα 100 Mbps.

Εκτιμάται ότι η εικόνα θα αλλάξει σταδιακά όσο περισσότερο ψηφιοποιείται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Προσθέτουν ακόμη πως τα δίκτυα FTTH αποτελούν μια μακροπρόθεσμη επένδυση, δεν υφίσταται άλλη τεχνολογία που να τα ξεπερνά καθώς αντικαθιστούν το δίκτυο του χαλκού πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι πρόσφατα η τηλεφωνία και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας εκτός από την καθολική πρόσβαση σε σύνδεση 1 Gbps τα κράτη μέλη οφείλουν να διαμορφώσουν τις ψηφιακές πολιτικές τους ώστε, να βελτιώσουν τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, να βελτιώσουν την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και το υπολογιστικό νέφος, από τις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων να προωθήσουν περαιτέρω τις υποδομές συνδεσιμότητας, υπολογιστικής και δεδομένων της ΕΕ και να καταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες διαθέσιμες ψηφιακά.

Πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όρισε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες με αντικείμενο την προετοιμασία του εθνικού στρατηγικού χάρτη πορείας (national roadmap), στον οποίο θα περιγράφονται οι πολιτικές, τα μέτρα και οι δράσεις που σκοπεύουν να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030». Οι χώρες μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να καταρτίσουν τους εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας τους έως το Φθινόπωρο.