Skip to main content

Σταθερότητα «ψηφίζουν» οι παραγωγικοί φορείς της Β.Ελλάδας

Ποια είναι τα αιτήματα των ΣΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΘ και ΒΕΘ από την επόμενη κυβέρνηση.

Σταθερή Κυβέρνηση και πολιτικό περιβάλλον ζητά από την αυριανή κάλπη των εθνικών εκλογών η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας. Περαιτέρω, η όποια νέα Κυβέρνηση, όπως τονίζουν οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της περιοχής, θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των εξαγωγών, καθώς επίσης στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν εξαγγελθεί και στην τάχιστη δυνατή ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

ΣΒΕ

Την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης και ενός «όσο το δυνατόν πιο σίγουρου και σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος» τονίζει καταρχήν η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη. Περαιτέρω, η νέα Κυβέρνηση που θα αναδείξει η εκλογική διαδικασία, όπως προσθέτει, πρέπει να υποστηρίξει άμεσα και έμπρακτα την ελληνική βιομηχανία, καθώς επίσης και να δώσει έμφαση στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων  που έχουν εξαγγελθεί για την περιοχή όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου, η σύνδεση του ΟΛΘ με τους κάθετους οδικούς άξονες και τον σιδηρόδρομο και το Μετρό.

Η προαναφερόμενη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε τέσσερις άξονες: στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, λήψη μέτρων για τον υψηλό πληθωρισμό και τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού, ιδιαίτερα σε μεσαία στελέχη και προσωπικό με τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες και δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης για την προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Μόνο με ισχυρή βιομηχανία – καταλήγει η κα.Σαράντη – η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές. Οι βιομηχανίες της χώρας, λοιπόν, ζητούμε από την επόμενη Κυβέρνηση η επαναβιομηχάνιση να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα και προς τούτο θα πρέπει να επανιδρυθεί το Υπουργείο Βιομηχανίας την επομένη των εκλογών».

ΣΕΒΕ

Την απαρχή μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ευελπιστεί να σηματοδοτήσει η νέα Κυβέρνηση  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης.

Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εξαγωγικές – τονίζει καταρχάς ο κ.Διαμαντίδης – έχουν ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Από εκεί και πέρα, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στην επίτευξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.

Στόχος της επόμενης Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, πρέπει επίσης να είναι η γεφύρωση του χάσματος των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών εξαγωγικών ανισοτήτων, όπως και ο εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών της χώρας αλλά και μέριμνα για επίλυση του μείζονος θέματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

ΕΒΕΘ

«Πρώτα από όλα πρέπει να βγει μια σταθερή Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρχει αστάθεια στην αγορά» τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΙΘ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Ιωάννης Μασούτης.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ.Μασούτη, όποια Κυβέρνηση και αναδείξει η κάλπη πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με προσανατολισμό στο καλό της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και του τόπου.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΒΕΕΘ και της ΚΕΕΕ επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης των τοπικών υποδομών της Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας και επιτάχυνσης των έργων της σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, της δημιουργίας Κέντρου Logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως επίσης και της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στην κατεύθυνση αυτή χαιρετίζει με ικανοποίηση την επικείμενη ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του Μετρό, με το οποίο όπως σημειώνει «η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια άλλη πόλη» και τη μετονομασία της εταιρείας «Αττικό Μετρό» σε «Ελληνικό Μετρό» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζει ο κ.Μασούτης την ενίσχυση των projects Έρευνας και Καινοτομίας στην περιοχή, όπως η Αλεξάνδρεια Ζώνη καινοτομίας, το ΕΚΕΤΑ και το Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC, όπως επίσης και την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων, που σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη αφορά στην περιοχή του Καλοχωρίου.

ΒΕΘ

Την ανάγκη για «μια ισχυρή, συνεπή και συνετή Κυβέρνηση» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ώστε το επιχειρείν και η ελληνική οικονομία να συνεχίσουν να διανύουν ανοδική τροχιά και να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας για τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο.

«Σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με τον πληθωρισμό να μην έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, παρά το γεγονός πως στη χώρα μας καταγράφει πτώση, και τις αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται, απαιτείται ένα πλαίσιο δράσεων που θα έχουν θετικό πρόσημο για τον κοινωνικό και επιχειρηματικό ιστό. Δράσεις γενναίες, απαλλαγμένες από τον κίνδυνο επιστροφής στις “μαύρες σελίδες” της οικονομίας» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «στην τετραετία που πέρασε, παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, που ωστόσο είναι παγκόσμιο φαινόμενο, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου οδηγώντας σε ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, αύξηση των επενδύσεων, στήριξη του εισοδήματος, μέσα από λελογισμένα προγράμματα, μείωση της ανεργίας. Την συνέχεια αυτής της πορείας, έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία. Αναμφίβολα η παραγωγική, η πράσινη και ψηφιακή, η ισχυρή Ελλάδα, η Ελλάδα της προοπτικής και της ανάπτυξης είναι η χώρα που όλοι επιθυμούμε».