Skip to main content

Συμμετοχή της Grid Telecom στο σύστημα Andromeda

Καλώδιο οπτικών ινών που θα διασυνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

Νέα συμφωνία για συμμετοχή σε υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών το οποίο θα διασυνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ανακοίνωσε η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία και φορέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Αφορά το καλωδιακό σύστημα Andromeda, επένδυση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του συμφώνησαν η Grid και η Tamares Telecom, κορυφαίος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική εταιρεία του επενδυτικού κεφαλαίου, Aluma Infrastructure.

Αξιοποιώντας τις στρατηγικές γεωγραφικές θέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ, το Andromeda, ως μία εναλλακτική ψηφιακή λεωφόρος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο.

Η Grid Telecom εξελίσσεται σε σημαντικό «παίχτη» σε ό,τι αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών.

Μεταξύ άλλων, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο που θα συνδέσει την Αφρική  με τη χώρα μας μέσω της Κρήτης.

Η εν λόγω διακλάδωση του 2AFRICA (συνολικού μήκους 45.000 χλμ) αναμένεται να έχει προσαιγιαλωθεί στη νότια πλευρά της Κρήτης μέχρι τα μέσα του 2024.

Επιπλέον, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός καλωδιακού σταθμού ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά της Κρήτης. Θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής νέων υποθαλάσσιων συστημάτων που διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών. Παράλληλα έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Digital Realty, η οποία κατασκευάζει το πρώτο ουδέτερο Data Center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο της Κρήτης, για συντονισμό των επενδύσεών τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σχολιάζοντας τη συμφωνία για το Andromeda σημείωσε ότι «θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του ομίλου».

Η Tamares Telecom είναι ένας κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, με περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν διεθνή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, χερσαία δίκτυα οπτικών ινών και πιστοποιημένα Data Centers επιπέδου Tier-III, στο Ισραήλ και την Ευρώπη. Παρέχει σε διεθνείς και εθνικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών OTT, παρόχους υπηρεσιών νέφους και επιχειρηματικούς πελάτες, ολοκληρωμένες λύσεις δικτύωσης και συνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με υπηρεσίες συνεγκατάστασης στο Ισραήλ, και σε σημεία παρουσίας της στην Κύπρο, τη Μασσαλία, το Λονδίνο και την Φρανκφούρτη. Επίσης είναι ένας πλήρως αδειοδοτημένος τηλεπικοινωνιακός φορέας στο Ισραήλ και την Κύπρο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 5.000 χονδρικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενώ διαχειρίζεται το ιδιόκτητο καλωδιακό σύστημα Tamares – North που έχει ποντιστεί από το 2012, διασυνδέοντας το Ισραήλ με την Κύπρο, με προεκτάσεις στη Μασσαλία και άλλους προορισμούς στην ηπειρωτική Ευρώπη.