Skip to main content

Energean: Γιατί προτάσσει την ανάπτυξη κοιτασμάτων αερίου στην περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ

Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο γ΄ τρίμηνο του έτους

Την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin προτάσσει η Energean. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του έτους.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση της εταιρείας. Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα

Γιατί προτάσσεται η περιοχή Ολύμπου

Η εταιρεία προτάσσει την ανάπτυξη της Περιοχής Ολύμπου, έναντι του κοιτάσματος Tanin, για μια σειρά από λόγους:

  • Τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερα προς το FPSO “Energean Power” με το οποίο θα συνδεθούν.
  • Αποφεύγεται η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση της δυναμικότητας του FPSO “Energean Power” καθώς και για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.
  • Η Περιοχή Ολύμπου δεν βαρύνεται με royalties, όπως συμβαίνει με τα κοιτάσματα Karish και Tanin (royalties 7,5%-8,25%).
  • Το αέριο της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στην βάση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών (7,4 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) που έχει συνάψει η Energean με ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ. Με δεδομένο, δε, ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη.

«Εντείνουμε την παραγωγή μας από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ και είχαμε στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς μια στέρεη παραγωγή αερίου και ρευστών υδρογονανθράκων, με την οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία του Energean Power. Τα συμβόλαιά μας στο Ισραήλ έχουν πλέον εισέλθει στην εμπορική φάση και οι πελάτες μας σταδιακά λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες» δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος «αυτήν την χρονιά, η Energean θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο στο Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων φυσικών πόρων στην Περιοχή Ολύμπου. Οι ανάγκες σε πρόσθετες επενδύσεις είναι περιορισμένες και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης είναι συμβατός με τη δέσμευσή μας για πειθαρχία στην χρήση κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για εξαγωγές και δεν βαρύνονται οι πωλήσεις με royalties, η στρατηγική μας θα δημιουργήσει διατηρήσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, ενώ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την μερισματική πολιτική που ακολουθούμε και η οποία είναι κορυφαία για τον κλάδο μας».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, «παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πορεία μας προς το net zero μέσα από τη συνεχή μείωση της ενεργειακής μας έντασης. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων, έχουμε όμως παράλληλα δεσμευθεί να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε, προμηθεύοντας ενέργεια με ασφάλεια και αξιοπιστία, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και εγγυώμενοι την ενεργειακή μετάβαση».