Skip to main content

Σε 2,5 δισ. ευρώ οι πιστώσεις για την πράσινη μετάβαση των αγροτών

Χρηματιστήριο πιστώσεων άνθρακα στα πλάνα των τραπεζών

Περί τα 2,5 δισ. ευρώ ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση  στις γεωργικές καλλιέργειες στη χώρα μας στα οποία θα προστεθούν και τα δάνεια των τραπεζών.

Παράλληλα οι τράπεζες ξεκίνησαν να διερευνούν την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα «χρηματιστήριο πιστώσεων άνθρακα» (Carbon Credit) μέσω του οποίου οι έξυπνες καλλιέργειες θα χρηματοδοτούνται από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες  οι οποίες θα αγοράζουν πόντους  από αυτές για να αντισταθμίσουν τους δικούς τους ρίπους, το δικό τους ανθρακικό αποτύπωμα.

Πώς θα εφαρμόζονται οι πιστώσεις άνθρακα

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να μελετούν τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος και τις δυνατότητες εφαρμογής του στην ελληνική πραγματικότητα.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως οι έξυπνες καλλιέργειες βιολογικού χαρακτήρα και τα προϊόντα τους για την εφαρμογή ενός τέτοιου πολύπλοκου συστήματος θα πρέπει να πιστοποιούνται από ειδικούς και αντικειμενικούς εκτιμητές.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο εξωτερικό όπου πιστοποιημένες πράσινες καλλιέργειες μπορούν να πριμοδοτούν τις  βαριές βιομηχανίες οι οποίες συνεχίζουν να αφήνουν αποτύπωμα στον περιβάλλον,  έναντι αμοιβής  που με τη σειρά της χρησιμεύει για να  χρηματοδοτεί την παραγωγή  τους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ανταλλαγής πόντων και ρίπων που μπορεί στην εξέλιξή του να αποτελέσει ακόμη και χρηματιστηριακό προϊόν.

Οι αγροτικές καλλιέργειες στον δρόμο της πράσινης μετάβασης

Οι αγρότες λοιπόν θα είναι το επόμενο κομμάτι της πράσινης μετάβασης για τη χώρα μας το οποίο να  χρηματοδοτηθεί και  μέσω του RRF όσο και μέσω κονδυλίων άλλων προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Είναι προφανές πως η χώρα μας βρίσκεται εξαιρετικά πίσω σε αυτόν τον τομέα, μολονότι η αγροτική καλλιέργεια χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην πράσινη μετάβαση.

Ήδη στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο με πρώτη την Ολλανδία αλλά και τη Γερμανία και την Γαλλία οι έξυπνες καλλιέργειες και η μείωση των λιπασμάτων κερδίζουν έδαφος και οι επενδύσεις με ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση εξελίσσονται.

Οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι Ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις  δεν έχουν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση και σκοπεύουν να επικεντρωθούν σε αυτές τις δύο κατηγορίες καθώς και αυτές οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. μέχρι το 2030 προκειμένου να μειωθεί στο μισό το μείγμα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται και στη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν μετά τα φωτοβολταϊκά τις μεταφορές αλλά και τους ιδιώτες που έχουν χρηματοδοτηθεί προκειμένου να περάσουν στην πράσινη μετάβαση δημιουργώντας πιο εργονομικές οικίες  οι αγροτικές καλλιέργειες είναι αυτές που έχουν σειρά με δεδομένου μάλιστα πως οι αγρότες χρηματοδοτούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα κονδύλια και πώς κατανέμονται

Εξάλλου οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κλιματικό stress test το 2024 το οποίο θα κριθεί από τις επιδόσεις των πελατών τους στοιχείο που δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έτσι οι τράπεζες προχωρούν στην απόκτηση συμβούλων προκειμένου να διαθέσουν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα του RRF. Υπενθυμίζεται πως από το περιεχόμενο του Ταμείου ύψους 31 δισ. ευρώ περίπου το 38% αφορά την πράσινη μετάβαση ενώ  στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη ως χώρα αιτηθήκαμε άλλα 5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Repower και τα εναπομείναντα κονδύλια του και όπως όλα δείχνουν το αίτημα αυτό γίνεται αποδεκτό.