Skip to main content

Θ. Μιχαλόπουλος (Microsoft) στη «Ν»: Χρειάζεται πια να κάνουμε 4 – 5 καριέρες σε μία ζωή

Η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να σπρώχνει τα παιδιά σε επαγγέλματα που δεν χρειαζόμαστε τόσο. Κλειδί για την αξιοποίηση των ευκαιριών της τεχνολογίας η συνεχής επανεκπαίδευση του προσωπικού

Με 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας η Microsoft ανανεώνει συνεχώς την ψήφο εμπιστοσύνης της στην ελληνική οικονομία. Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας, μίλησε στο Naftemporiki TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για τις δραστηριότητες του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα αλλά και για τα νέα δεδομένα που φέρνει η τεχνολογία στην αγορά εργασίας.

Ένα από τα σημαντικότερα project που προωθεί αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι το data center. Όπως είπε ο κ. Μιχαλόπουλος είμαστε εν αναμονή ενός προεδρικού διατάγματος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και να περάσουμε στην κατασκευή. Ταυτόχρονα πρωθούνται πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των υπαλλήλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Με το πρόγραμμα ‘GR for Growth” θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και το δημόσιο όσο μπορούμε για να γίνεται η χώρα μας καλύτερη» σημείωσε.

H σημασία της διαρκούς επανεκπαίδευσης

Η Microsoft θεωρεί εξαιρετικά σημαντικά τα προγράμματα που προωθεί στον τομέα της εκπαίδευσης και τούτο γιατί η συνεχής μετεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το κλειδί για να ανταποκριθούμε στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανάγκες. «Στην Ελλάδα έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο ξεκινάμε πολλά ιδιωτικά και δημόσια έργα και χρειάζονται ταλέντα. Kαι πράγματι βρισκόμαστε μπροστά σε μία έλλειψη ταλέντου στο κομμάτι της τεχνολογίας. Εκεί υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το πώς θα καλυφθεί το χάσμα και ένα κομμάτι έχει να κάνει με το πώς επανεκπαιδεύουμε προσωπικό που έχει κάποια σχέση με την τεχνολογία για να το ξαναβάλουμε στην αγορά εργασίας» ανέφερε.

Το ερώτημα, σημείωσε, εξακολουθεί να υπάρχει ως προς το πόσους νέους παράγουμε που ασχολούνται με την τεχνολογία. «Εκεί ακόμη δεν είμαστε αρκετά καλοί. Η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να σπρώχνει τα παιδιά σε επαγγέλματα που δεν θα χρειαζόμαστε περισσότερο στο μέλλον» εξήγησε. Πρόσθεσε δε πως φαίνεται ότι έχουμε ένα τρομερό έλλειμα σε γυναίκες στην τεχνολογία, το οποίο «δεν διορθώνεται με τον ρυθμό που θα έπρεπε και θα μας επέτρεπε να πάρουμε ταλέντο και από αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Πρόκειται για μεγάλη αδικία».

Ζητήσαμε από τον κ. Μιχαλόπουλο να σχολιάσει τα άλματα στο πεδίο στην τεχνητής νοημοσύνης και να μας εξηγήσει  ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες, που αναδύονται από αυτά.

Οι ευκαιρίες του  generative AI

«Η αλήθεια είναι ότι το κομμάτι του generative Α.Ι. ανοίγει πολλές προοπτικές. Αισθάνομαι έναν μικρό φόβο και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας. Οι τεχνολογίες αυτές μας βοηθήσουν να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα και καλύτερες υπηρεσίες. Οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τις υπηρεσίες σε περισσότερο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Υπάρχει ένας μικρός φόβος για το τι σημαίνει αυτό για όλους μας, για τις δουλειές , για το τι θα κάνουν τα παιδιά μας. Πρέπει όλοι να βάλουμε τον φόβο μας και να φέρουμε μπροστά την ευκαιρία να μάθουμε».

Όπως τόνισε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας, «η εποχή που είχες μάθει κάποια πράγματα στο πανεπιστήμιο και θα τα εφάρμοζες σε όλη σου το ζωή έχει παρέλθει. Τώρα θα χρειαστεί να κάνουμε και 4 και 5 καριέρες μέσα σε μια ζωή, τα παιδιά μας ίσως ακόμη περισσότερες». Τα chatbots και τα άλλα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης είναι τεχνολογίες, που «μεγαλώνουν» τις ικανότητες του ανθρώπου. «Πρέπει να σκύψουμε σε αυτές τις τεχνολογίες, να τις τεστάρουμε, να τις μάθουμε και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί μέσα από αυτές».