Skip to main content

Τη μερισματική πολιτική των τραπεζών ζητά ο SSM

Η ΕΚΤ θέλει να γνωρίζει τις κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων

Να αναφέρουν τις προθέσεις τους σε σχέση με τη μερισματική τους πολιτική για το 2023 και να τις καταθέσουν στον SSM, ώστε ο εποπτικός μηχανισμός να έχει μια κατ’ αρχήν εικόνα για το θέμα αυτό ζήτησε ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, αλλά και από τις λοιπές ευρωπαϊκές.

Από την άλλη πλευρά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει καταστεί γνωστή η επίσημη απάντηση του SSM στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες ζήτησαν να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος για το 2022, αν και όλα συνηγορούν στο ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Αλλάζει το τοπίο των κινδύνων

Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον κινδύνου και καθώς οι θεσμοί αλλάζουν ακόμη και τον τρόπο εποπτείας των τραπεζών, είναι πολύ σημαντικό για τον SSM να γνωρίζει με ποιον τρόπο σκοπεύουν οι τράπεζες να κινηθούν στο θέμα της κεφαλαιακής απόδοσης προς τους μετόχους τους. Η διαχείριση κινδύνου των επιτοκίων, σε ένα περιβάλλον υψηλότερης αστάθειας και υπό διαφορετικά ρυθμιστικά και λογιστικά πρότυπα, μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς αλληλεπίδρασης μεταξύ του κινδύνου ενός αυξημένου επιτοκίου και του κινδύνου ρευστότητας των τραπεζών.

Κίνδυνος ρευστότητας, κίνδυνος αντισυμβαλλομένου, βασικές μετρήσεις και εργαλεία παρακολούθησης για τη μέτρηση της ρευστότητας περιουσιακών στοιχείων και των αναγκών χρηματοδότησης, ανάλυση των εκροών καταθέσεων και των συστημάτων ασφάλισης καταθέσεων, είναι μερικές από τις παραμέτρους που ο επόπτης θα εξετάσει με τη μέγιστη δυνατή προσοχή σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών κατά το έτος 2023.

Κίνδυνοι από τη μη διανομή μερίσματος

Στις περιπτώσεις εκείνες που δημιουργηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στα πιστωτικά ιδρύματα, μερισματικές πολιτικές και θέματα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους γίνονται ζητήματα υψίστης σημασίας, μιας και οι τράπεζες που δεν διανέμουν μέρισμα -όπως έχει συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες επί σειρά ετών- παύουν να είναι ελκυστικές στις αγορές από τις οποίες δυνητικά θα θελήσουν να ζητήσουν κεφάλαια με την οποιαδήποτε μορφή.

Τι θα καταγράφουν στα αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Μαΐου και πιθανότατα μέχρι και πριν από τις εκλογές τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν ένα μπαράζ ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τους για το α’ τρίμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα θα επικεντρωθούν κυρίως:

  • Στα κέρδη από τόκους που θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και πάλι.
  • Στα κόκκινα δάνεια. Εδώ βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως τα NPEs εν πολλοίς παρουσιάζουν πλέον στασιμότητα, μιας και οι τελευταίες τιτλοποιήσεις καθυστερούν.
  • Στην πιστωτική επέκταση, η οποία φαίνεται να έχει αναχαιτισθεί σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και μεγάλων αποπληρωμών παλαιότερων χορηγήσεων.

Συγχρόνως οι τράπεζες εισέρχονται στην τελική ευθεία για τα stress tests, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα ολοκληρωθούν και οι συνεδρίες που έχουν προγραμματισθεί με τον SSM σε ό,τι αφορά το SREP (Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης).