Skip to main content

Ελλάκτωρ: Αλλαγές στη συμφωνία Reggeborgh – Motor Oil για τις μετοχές

Οι αλλαγές δεν είναι άσχετες με την πώληση της Άκτωρ. 

Τροποποίηση των δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option) που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ, (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη με μερίδια περίπου 46% και 30% αντίστοιχα) ανακοινώθηκαν χθες με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναφέρουν πως εμμέσως σχετίζονται με την επικείμενη πώληση της Άκτωρ.

Ειδικότερα, πέρυσι τον Μάιο μεταξύ των συμφωνιών των δύο βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ ήταν και η δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο του κατασκευαστικού ομίλου (δικαίωμα προαίρεσης – Call Option) κατά 52.000.000 μετοχές (ποσοστό 14,9343% επί των δικαιωμάτων ψήφου) στην τιμή των 1,75 ευρώ (η τιμή που η εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη αγόρασε τότε τις μετοχές της Ελλάκτωρ), έπειτα από την παρέλευση δύο ετών, με τη Reggeborgh να οφείλει να αγοράσει αυτό το «πακέτο».

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν χθες το προαναφερόμενο Call Option μειώθηκε σε 7,4671% επί των δικαιωμάτων ψήφου (ήτοι 26.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ελλάκτωρ.

Εφόσον δηλαδή ενεργοποιηθεί το δικαίωμα προαίρεσης θα αφορά τις μισές μετοχές από ό,τι είχε συμφωνηθεί ή με άλλα λόγια ενώ αρχικά προβλέπονταν η Motor Oil να διατηρήσει μερίδιο περί το 15%, με τη νέα συμφωνία αυτό διαμορφώνεται σε 22,5%, αν βεβαίως στο μεταξύ δεν προκύψει άλλη τροποποίηση.

Η πώληση της Άκτωρ

Οι αλλαγές στη συμφωνία Reggeborgh – Motor Oil δεν είναι άσχετες με την πώληση της Άκτωρ.

Εξαρχής ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δεν ήταν «ζεστός» για τον κατασκευαστικό τομέα της Ελλάκτωρ (Άκτωρ). Στόχευε στις ΑΠΕ και στον τομέα του Περιβάλλοντος (μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει κάποιου είδους συμφωνία και για την Ηλέκτωρ).

Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος με τις απόψεις της Motor Oil συμφωνεί και η Reggeborgh.

Η Άκτωρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ για το 2022 που ανακοινώθηκαν χθες, παραμένει ζημιογόνος ακόμα και σε επίπεδο κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων – EBITDA (ζημιές 1,7 εκατ. έναντι ζημιών 75,4 εκατ. το 2021) και αυτό παρά την αύξηση των εσόδων της κατά 20% στα 554,7 εκατ. ευρώ. Βάσει των ίδιων στοιχείων είχε προ φόρων ζημιές 10,9 εκατ. έναντι ζημιών 93,7 εκατ. και μετά από φόρους ζημιές 15,7 εκατ. έναντι ζημιών 99 εκατ. το 2021.

Η Ελλάκτωρ πουλάει πάνω από το μισό της δραστηριότητας της σε έσοδα και συγχρόνως το πλέον ζημιογόνο κομμάτι της, κάτι που άνοιξε το δρόμο για πιθανές νέες μετοχικές ισορροπίες και βεβαίως με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πει η διοίκησή της για την  στρατηγική της το επόμενο διάστημα.