Skip to main content

Κρήτη: Σε διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη για την επένδυση Elounda Hills, προϋπολογισμού 400 εκατ. 

Πηγή: mirum.gr

Στόχος η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής

Με τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) συνεχίζεται η ωρίμανση του έργου Elounda Hills (πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα) του ομίλου Mirum στην Κρήτη, επένδυση 400 εκατ. που εκτελείται ως στρατηγική με βάση το νόμο fast track.

Η ΣΜΠΕ του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το εν λόγω τουριστικό project έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25/05/2023. Η προς πολεοδόμηση με Προεδρικό Διάταγμα έκταση είναι 734.670 τμ.

Η περιοχή του έργου βρίσκεται στα 4 χλμ. βόρεια από την πόλη του Αγ. Νικολάου, γειτνιάζει με τον οικισμό Ελληνικά στα Δυτικά με φυσικό όριο την επαρχιακή οδό Αγ. Νικολάου – Βρουχά, ενώ σε όμορο γεωτεμάχιο υφίσταται ξενοδοχειακή μονάδα και κατοικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη ΣΜΠΕ το συνολικό κόστος της επικείμενης επένδυσης είναι 399,387 εκατ. ευρώ (σημ: τα στελέχη της Mirum είχαν μιλήσει πρόσφατα για συνολική επένδυση 500 εκατ. ευρώ) και αυτό αναλύεται ως εξής: Για τα ξενοδοχεία 5*,  97,245 εκατ., για τις κατοικίες, 200,796 εκατ. και για τις υποδομές, 101,345 εκατ. ευρώ.

Το 70% του έργου θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια εξωτερικού (299,336 εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο 30% με δανεισμό (128,287 εκατ. ευρώ).

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που δύναται να υλοποιηθεί είναι 146.934 τ.μ., ενώ ο αριθμός των κλινών ανέρχεται στις 2.734.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι εργασίες κατασκευής θα υλοποιηθούν σε διάστημα 10 ετών, σε 3 διαφορετικές φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκεί 4 έτη και θα επικαλύπτονται. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως επισημαίνεται στόχος είναι η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης και αναψυχής και χρήσεις πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και των παραθεριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων (εστιατόρια, καφετέριες, γραφεία, καταστήματα) καθώς και κτήρια υπηρεσιών. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές πισίνες και γυμναστήρια. Οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν χρήσεις όπως ανοιχτά σινεμά, αμφιθέατρα και περιβαλλοντικά παρατηρητήρια.

Ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 επί όλης της ζώνης ΕΣΧΑΣΕ, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 50%, το μέγιστο ύψος για κτήρια 10,75 μ. η ελάχιστη αρτιότητα 500 τ.μ, το μέγιστο ύψος για 5 τοπόσημα που θα προταθούν από την πολεοδομική μελέτη 15 μ. και η ελάχιστη απόσταση από τη γραμμή του αιγιαλού για τα κτήρια των ξενοδοχείων και των υποδομών εστίασης και αναψυχής 50 μ.

Η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 64 σκάφη (σούπερ γιοτ έως και 70 μέτρα και μικρότερα). Πρόκειται για επένδυση 25 εκατ. και σύμφωνα με όσα έχουν πει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες και ο διευθύνων σύμβουλος του Mirum Group, Άγγελος Αγγελιδάκης, έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής (εταιρεία Λατομική). Η διαχείρισή της θα ανατεθεί στη Camper & Nicholson (ιστορικό, ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting). Μεταξύ άλλων θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων και yacht club.

Ο Όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία Vitaliy Borisov γεννημένο στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, με δραστηριότητα στη Ρωσία (στον τομέα του premium real estate).

Στα έργα του που έχουν προχωρήσει στην Κρήτη περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στην Ελούντα, παραθαλάσσιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, απέναντι από τη Σπιναλόγκα και το boutique ξενοδοχείο Island Concept, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη, είναι 150 εκατ. ευρώ.