Skip to main content

Ανδρέας Βλάχος (Binance) στη «Ν»: Το Web3 θα δώσει ώθηση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

REUTERS/Dado Ruvic

Πρόκληση παραμένει η διαφάνεια, τονίζει ο διευθυντής Ανάπτυξης της Binance σε Ελλάδα και Κύπρο. Σημαντικός ο αντίκτυπος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην κοινωνική και στην οικονομική ένταξη.

Το πρώτο community Μeetup πραγματοποίησε η Binance στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινότητας Blockchain & Crypto, σε μια συγκυρία ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων τόσο στο παραδοσιακό τραπεζικό κανάλι όσο και στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Για τη Binance και την αγορά του blockchain & crypto στην Ελλάδα και διεθνώς μίλησε στο naftemporiki.gr ο Ανδρέας Βλάχος, Διευθυντής Ανάπτυξης στην Binance σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας πως επί του παρόντος, το Binance Pay έχει 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και περισσότεροι από 9.000 έμποροι επιτρέπουν τη χρήση του. Αυτή η τεχνολογία παρείχε  48 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές το 2022.

Ο Ανδρέας Βλάχος

Κύριε Βλάχο, ποια είναι η Binance, πότε ξεκίνησε η δραστηριότητά της στην Ελλάδα και τι αφορά;

Η Binance δραστηριοποιείται από τον Ιούλιο του 2017 ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με γνώμονα το όραμα της παροχής μιας απλής και εύχρηστης πλατφόρμας για το κοινό. Οι πιο γνωστές υπηρεσίες σχετίζονται με την συναλλαγή κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Μέσα σε 6 μήνες, η Binance έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πέντε χρόνια αργότερα, η πλατφόρμα παραμένει στην κορυφή αυτού του οικοσυστήματος, επεξεργάζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές την ημέρα.

Σήμερα, η Binance είναι ένα παγκόσμιο οικοσύστημα στον χώρο των κρύπτο που εκτείνεται σε εμπορικές υπηρεσίες, λύσεις τεχνικής υποδομής blockchain, εκπαιδευτικούς πόρους, έρευνα, κοινωνικά έργα και φιλανθρωπικά προγράμματα, υπηρεσίες επενδύσεων και επώασης και πολλά άλλα.

Παρέχοντας πρόσβαση σε μια πληθώρα χρηματοοικονομικών εργαλείων σε ένα αναπτυσσόμενο, ευρύ δίκτυο, διατηρώντας παράλληλα τις χαμηλότερες χρεώσεις στον τομέα, η Binance καθιστά τα κρυπτονομίσματα προσβάσιμα σε όλους.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι στην Ελλάδα η παρουσία μας καθοδηγείται, κυρίως από την κοινοτική εργασία που διεξάγεται από την εθελοντική ομάδα του Binance Angels. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους χρήστες σε βασικά θέματα κρυπτογράφησης και blockchain. Για αυτόν τον λόγο, πραγματοποιούμε εβδομαδιαία διαδικτυακά σεμινάρια κάθε Δευτέρα στις 7 μ.μ., όπου παρουσιάζουμε και συζητάμε με την κοινότητα τα επίκαιρα θέματα στον τομέα.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να έχουμε συχνές συναντήσεις με την ελληνική κρύπτο κοινότητα, με το Binance Thessaloniki Meetup να είναι το δεύτερο sold-out τοπικό event μετά από αυτό της Αθήνας τον Νοέμβριο. Επιπλέον, δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση της νεολαίας και για αυτό έχουμε ήδη προγραμματίσει δύο εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο του York (Ευρωπαϊκό Τμήμα) στις αρχές Απριλίου στην Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα στην Αθήνα.

Φυσικά, συλλέγουμε επίσης τις γνώμες από τους υπάρχοντες χρήστες μας για να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα προϊόντα και υπηρεσίες της Binance.

Τι περιλαμβάνει το επιχειρηματικό και επενδυτικό πλάνο της εταιρείας και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Στην Binance, προετοιμαζόμαστε για την εποχή του Web3. Ο στόχος της Binance είναι να καταστεί ο πάροχος υποδομής στο οικοσύστημα του blockchain για το ευρύ κοινό.

Θεωρούμε τα κρυπτονομίσματα ως ένα θεμελιώδες μέσο για την προώθηση της ελευθερίας του χρήματος. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε σκληρά για να προωθήσουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο και η εστίαση στον χρήστη είναι ο βασικός μας σκοπός.

Οι επενδύσεις αποτελούν βασικό επίκεντρο για εμάς – δεν ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά σε γήπεδα ή ομάδες. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για εμάς είναι να επικεντρωθούμε σε επενδύσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία υποδομών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ποιο είναι το περιεχόμενο του φετινού Meetup της Binance;

Τα Binance Meetups είναι τοπικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την κοινότητα για λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, εμπόρους, επενδυτές και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία blockchain. Αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο και χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για άτομα που συναντώνται και δικτυώνονται, μοιράζονται γνώσεις και μαθαίνουν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Οι συναντήσεις του Binance συνήθως περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και ομιλίες από ειδικούς του κλάδου, συζητήσεις σε πάνελ και ευκαιρίες δικτύωσης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα άτομα να μάθουν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, καθώς και να συναντηθούν και να συνδεθούν με ομοϊδεάτες.

Το 2022 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, όμως τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει χρόνια τώρα, λένε οι ειδικοί του χώρου. Πώς διαμορφώνεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων μετά και την κατάρρευση εταιρειών του;

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι μια ταχέως εξελισσόμενη και δυναμική βιομηχανία και ως εκ τούτου, μπορεί να υπόκειται σε μια ποικιλία ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων.

Η προστιθέμενη διαφάνεια σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε φύλαξη αποτελεί πλέον ζήτηση της αγοράς. Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με διάφορους φορείς στο οικοσύστημα για να το πετύχουμε.

Καλούμε άλλους στον κλάδο να ενωθούν μαζί μας, καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε εμπιστοσύνη επιδεικνύοντας τις υπεύθυνες πρακτικές μας. Αυτές είναι η αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των χρηστών, η ασφάλεια για τους χρήστες μας και τον κλάδο ευρύτερα, καθώς και η συνεχής δέσμευσή μας για συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου. Όσον αφορά το τελευταίο είναι σε διαδικασία η απόκτηση και διατήρηση ρυθμιστικών αδειών σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων πρέπει να είναι διαφανείς και γνωρίζουμε ότι η Binance πρέπει να δίνει το παράδειγμα στον κλάδο.

Συνολικά, η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια και αναμένουμε να δούμε περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι η υποκείμενη τεχνολογία έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει στη συνέχιση της βελτίωσης της ζωής και στη βελτίωση των υπηρεσιών ακόμη και πέρα από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Web 3.0, ρυθμιστικό πλαίσιο, αυξανόμενος ανταγωνισμός, ποιες είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την εξυγίανση και την ορθή ανάπτυξη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων;

Θα έλεγα ότι είναι όλα τα παραπάνω.

Τα ρυθμιστικά πλαίσια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα του κλάδου. Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να καλπάζει από πλευράς υιοθέτησης, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη την τεχνολογία αναπτύσσοντας κανονισμούς για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς.

Με την πάροδο των ετών, έχουμε εκφράσει την ανάγκη για αποτελεσματική και κατάλληλη ρύθμιση που θα βοηθήσει στην υιοθέτηση των ψηφιακών στοιχείων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον μπορεί να υποστηρίξει την καινοτομία και είναι απαραίτητο για την εδραίωση εμπιστοσύνης στον κλάδο και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Τέτοια είναι η περίπτωση του κανονισμού MiCA στην Ευρώπη για παράδειγμα. Το MiCA παρέχει σαφήνεια στους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών, εναρμονίζει τις απαιτήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και δημιουργεί το διαβατήριο για την πανευρωπαϊκή υιοθέτηση, εφαρμόζοντας έτσι μια ενιαία αγορά για τα κρυπτονομίσματα.

Είναι σημαντικό για τις εταιρείες του κλάδου να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς και να συνεργάζονται με ρυθμιστικές αρχές για τη δημιουργία μιας δίκαιης και διαφανούς αγοράς.

Η ανάπτυξη του Web3, που περιλαμβάνει αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και μη ανταλλάξιμα tokens (NFT), αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας Web3 είναι τεράστιες και είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να δούμε να εμφανίζονται νέες και καινοτόμες περιπτώσεις χρήσης για τη σύνδεση έξυπνων συμβολαίων, DeFi και NFT μεταξύ άλλων.

Για παράδειγμα, στη Binance γνωρίζουμε καλά τις δυνατότητες των NFT να παρέχουν μοναδικές εμπειρίες αφοσίωσης χρηστών, τις οποίες έχουμε υλοποιήσει στο πρόγραμμα Binance Fan TOKEN, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους όπως SS Lazio (Ιταλία), FC Porto (Πορτογαλία), Santos (Βραζιλία) και την ομάδα της Alpine στην F1 (Γαλλία). Τα Binance Fan Tokens κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2021 και έχουν αποδειχθεί ένας εξαιρετικός τρόπος για τους θαυμαστές να ασχολούνται περισσότερο με τις αγαπημένες τους αθλητικές ομάδες. Το πρόγραμμα Fan Token στο Binance έχει πάνω από 130.000 ακολούθους που έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες φέρνοντας τους πιο κοντά στην αθλητική δράση των αγαπημένων τους ομάδων.

Μέχρι στιγμής τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για τον πολύ κόσμο φαντάζουν ως κάτι το δύσκολο, εξωτικό και αδιευκρίνιστο. Πώς μπορεί να καταστεί χρηστική και διαφανής για τους πολλούς η συγκεκριμένη αγορά; Ποια θα είναι τα οφέλη για την οικονομία;

Το κλείσιμο του χάσματος γνώσης είναι απαραίτητο όταν πρόκειται για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Για τη διευκόλυνση της μεγαλύτερης υιοθέτησης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης/web3, είμαστε αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τις βασικές βέλτιστες πρακτικές και έννοιες. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι η καλύτερη άμυνα κατά της απάτης.

Η Binance προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους στους χρήστες μέσω του Binance Academy, το οποίο είναι προσβάσιμο στον ιστότοπό μας. Το Binance Academy είναι μια πύλη ανοιχτής πρόσβασης και εκμάθησης στον χώρο της κρυπτογράφησης που φιλοξενεί δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα, να παρακολουθήστε βίντεο και διαδικτυακά μαθήματα για διάφορα θέματα, όπως το blockchain, τα κρυπτονομίσματα, την ασφάλεια, την τεχνολογία και άλλα.

Στο επίκεντρο της αποστολής μας βρίσκεται η θεμελιώδης πεποίθηση ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ένταξη. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ελευθερία του χρήματος παγκοσμίως. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν διευρύνει τόσο την παράδοση όσο και τη χρήση της ψηφιακής χρηματοδότησης, παρέχοντας πρόσβαση σε χρήσιμα και οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως πληρωμές, αποταμιεύσεις, πίστωση και ασφάλιση.

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων;

Υπάρχει γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με τους θεμελιώδεις ορισμούς και τις έννοιες στον κλάδο κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων και τη δημοσίευση περιεχομένου από την ομάδα του Binance Academy.

Θέματα όπως η κατανόηση διάφορων ειδών κρυπτο-πορτοφολιών, η αποφυγή κοινών απατών κρυπτογράφησης, το πώς το Bitcoin ικανοποιεί τη λειτουργία των χρημάτων, το μέλλον των NFT και του Metaverse και άλλο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που παρέχουμε μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και διαφάνεια των πληροφοριών για την τοπική κοινότητα.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ blockchain και κρυπτονομισμάτων;

Το Blockchain είναι η καινοτόμος τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την καταγραφή πληροφοριών σε μπλοκς (data blocks).

Το κρυπτονομίσματα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς τρόπους χρήσης του blockchain.

Με απλά λόγια, ένα κρυπτονόμισμα είναι μια ψηφιακή μορφή χρήματος ή περιουσιακού στοιχείου που χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής σε ένα κατανεμημένο δίκτυο χρηστών. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τραπεζικά συστήματα, αυτές οι συναλλαγές παρακολουθούνται μέσω ενός δημόσιου ψηφιακού καθολικού (το blockchain) και είναι δυνατό να πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των συμμετεχόντων (peer-to-peer) χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα.

Με άλλα λόγια, το blockchain είναι η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin.

Όταν εφαρμόζεται σε κρυπτονομίσματα, το blockchain επιτρέπει σε ένα άτομο να στέλνει με ασφάλεια χρήματα (με τη μορφή κρυπτονομισμάτων) σε άλλο άτομο χωρίς να περάσει η διαδικασία από τράπεζα ή άλλο πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ποιες νέες τάσεις στις οικονομικές συναλλαγές, τις πληρωμές και στα νομίσματα φέρνει η ανάπτυξη της τεχνολογίας;           

Παρατηρούμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές λιανικής και, κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που προσφέρουν αυτήν την επιλογή πληρωμής στους πελάτες τους. Η εξοικονόμηση προμηθειών, η ταχύτητα και η ασφάλεια των συναλλαγών είναι οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη αυτού του είδους πληρωμών.

Μεγάλες εταιρείες όπως Microsoft, PayPal, Starbucks, δέχονται ήδη πληρωμές με κρυπτονομίσματα, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση από τους χρήστες και δεν είναι οι μόνες. Ένας αυξανόμενος αριθμός καινοτόμων εταιρειών, όπως η Farfetch και η Travala, έχουν αρχίσει να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα μέσω της πλατφόρμας πληρωμών Binance Pay. Η Binance Pay  είναι μια ασφαλές, ανέπαφη, και χωρίς σύνορα τεχνολογία πληρωμών που επιτρέπει στους χρήστες σε όλο τον κόσμο να πληρώνουν και να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα με φίλους, συγγενείς και επιχειρήσεις.

Επί του παρόντος, το Binance Pay έχει 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και περισσότεροι από 9.000 έμποροι επιτρέπουν τη χρήση του. Αυτή η τεχνολογία παρείχε  48 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές το 2022.