Skip to main content

Η ενεργειακή μετάβαση δίνει ώθηση στη Cenergy Holdings

Η διεθνής ζήτηση για υποβρύχια καλώδια βαίνει αυξανόμενη και η Ελληνικά Καλώδια διευρύνει τα μερίδια αγοράς της.

Το ανοδικό κύμα της ενεργειακής μετάβασης αρχικά στην Ευρώπη και κατόπιν στις ΗΠΑ στοχεύει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η Cenergy Holdings. Όπως τόνισε η διοίκηση του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, κατά την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, το 2022 ολοκληρώθηκε με ισχυρή κερδοφορία για τα καλώδια και ταυτόχρονα ήταν χρονιά επιστροφής σε αναπτυξιακή τροχιά για τους χαλύβδινους σωλήνες. Τόσο τα καλωδιακά προϊόντα όσο και τα μεγάλα έργα διασύνδεσης δίνουν ώθηση στη δραστηριότητα του ομίλου Cenergy, που αποβλέπει επίσης σε ακόμη καλύτερες επιδόσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω του σχεδίου εξηλεκτρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ και θα απαιτήσει μεγαλύτερα δίκτυα των υπαρχόντων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος εστιάζει στην ευρωπαϊκή αγορά που προχωρά πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση και λόγω του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ. Εάν το συγκεκριμένο project προχωρήσει άμεσα, θα αναδιαμορφώσει και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, που με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2022 έγιναν κεφαλαιουχικές δαπάνες 79 εκατ. ευρώ, για την απαιτούμενη περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια. Στις αρχές του 2023, ανακοινώθηκε η έναρξη επενδυτικού προγράμματος της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, με διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για εξηλεκτρισμό, ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. O όμιλος θα υλοποιήσει επενδύσεις και τα επόμενα χρόνια τόσο στα υπάρχοντα εργοστάσια της Βοιωτίας και της Ρουμανίας όσο και στο νεοαποκτηθέν ακίνητο της πρώην Πετζετάκις στη Θήβα, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες υποδομών και αποθηκών.

Υποβρύχια καλώδια

Η διεθνής ζήτηση για υποβρύχια καλώδια βαίνει αυξανόμενη και η Ελληνικά Καλώδια διευρύνει τα μερίδια αγοράς της. Αντίστοιχα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στα υπόγεια καλώδια. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που αφορά τα καλώδια και το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών των Σωληνουργείων Κορίνθου διαμορφώθηκε στα τέλη του 2022 στο ιστορικό υψηλό των δύο δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα ανοδική τάση λόγω των νέων συμβολαίων που υπογράφονται μέσα στη φετινή χρονιά.