Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις όλων των παρόχων για τον Μάρτιο

REUTERS/Yves Herman

Στα επίπεδα των 0,18-0,25 λεπτά/κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Στα επίπεδα των 0,18-0,25 λεπτά/κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ξεκίνησαν να ανακοινώνουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πάροχοι για τον Μάρτιο, με τις εκπτώσεις συνέπειας να μπαίνουν πλέον για τα καλά στην τιμολογιακή πολιτική των περισσότερων ιδιωτικών εταιρειών.  Πρόκειται για επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από τα αυτά του Φεβρουαρίου, όταν  οι χρεώσεις εμφάνισαν μεγάλη αποκλιμάκωση αντικατοπτρίζοντας την βουτιά των τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF  (στα επίπεδα των 50-55 ευρώ/MWh αυτό τον μήνα) αλλά και των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Τα τιμολόγια Μαρτίου «εκπέμπουν» σήμα σταθεροποίησης των λιανικών τιμών ρεύματος σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, αλλά σαφώς πιο διαχειρίσιμα από αυτά που παρατηρήθηκαν καθόλη τη διάρκεια του 2022.

Τον «χορό»  άνοιξε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ,  ο πρωταγωνιστής του κλάδου, ανακοινώνοντας χρέωση 195 ευρώ/MWh, έναντι 199 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και 489 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.  Καθώς αναμένεται η διατήρηση του «μοτίβου» σύμφωνα με το οποίο η επιδότηση για τις μηνιαίες καταναλώσεις των νοικοκυριών έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα διαμορφώνεται κατά τρόπο ώστε η τελική χρέωση της ΔΕΗ (μετά την επιδότηση) να είναι 159 ευρώ/MWh, αυτό παραπέμπει σε επιδότηση 36 ευρώ/ΜWh (από 40  ευρώ/ΜWh για τον τρέχοντα μήνα και 340 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο).  Η μικρή μείωση της χρέωσης της ΔΕΗ -από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου- και η επακόλουθη μείωση της κρατικής επιδότησης «μεταφράζεται» σε μείωση και του τελικού κονδυλίου  για τον Μάρτιο (που θα καλυφθεί και πάλι από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) σε σχέση με τα 90 εκατ. ευρώ περίπου του Φεβρουαρίου.

Πέρα από τη ΔΕΗ, τα βασικά τιμολόγια που ανακοινώθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος έχουν ως εξής:

Protergia: 248 ευρώ/MWh (188 με έκπτωση συνέπειας)

Ήρων: 256 ευρώ/ΜWh (204,8 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Elpedison:  262 ευρώ/MWh (202,7 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Φυσικό Αέριο: 247 ευρώ/MWh (185 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

NRG: 199 ευρώ/MWh (169 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Watt&Volt: 245 ευρώ/MWh

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 194 ευρώ/MWh Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 204 ευρώ/MWh

Τα μειωμένα τιμολόγια λιανικής για τον Μάρτιο έρχονται σε συνέχεια της σημαντικής πτώσης των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας για τον τρέχοντα μήνα. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις πρώτες 21 ημέρες του Φεβρουαρίου κυμαίνεται στα επίπεδα των 160 ευρώ/MWh (από 192,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την αντίστοιχη περίοδο του Ιανουαρίου και 278 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή Δεκεμβρίου). Οσο για τον Μάρτιο, το προθεσμιακό συμβόλαιο για την ελληνική αγορά στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ΕΕΧ διαμορφώνεται στα 151 ευρώ/MWh.