Skip to main content

Δικαστήρια Πειραιά: Διεργασίες για τον διαγωνισμό για νέο κτιριακό συγκρότημα

ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2025.

Κρίσιμες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά και τον διαγωνισμό για νέο κτιριακό συγκρότημα, αξίας έως 80,954 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) προκρίθηκε η προσφορά της Dimand έναντι της αυτής της Golden Horizon (επενδυτικός φορέας ισραηλινών συμφερόντων) που έχει προτείνει το κτήριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση του ΤΑΧΔΙΚ έχει υποβληθεί ένσταση επί του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο σχετικός φάκελος θα μελετηθεί εκ νέου από τη νομικό σύμβουλο του κράτους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ θα διενεργηθεί αυτοψία στα δύο προτεινόμενα ακίνητα την ερχόμενη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά. Επίσης καλούνται οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που συμμετείχαν στη διαδικασία να παραστούν με φυσική παρουσία ή με υπόμνημα, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΧΔΙΚ.

Τα παραπάνω διαδραματίζονται ενώ οι προθεσμίες τρέχουν. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο όπως είναι γνωστό έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2025.

Ειδικότερα, βάσει της διακήρυξης του διαγωνισμού που ξεκίνησε το καλοκαίρι το ζητούμενο για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά είναι κτήριο επιφάνειας 30.000 τ.μ. (με απόκλιση συν – πλην 5%), με ανώτατο προϋπολογισμό 80,954 εκατ. ευρώ.

Τα 63,810 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 17,144 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να διαμορφώσει το ακίνητο καταλλήλως, με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του, ώστε αυτό να μεταβιβαστεί στον αγοραστή ως τελικό προϊόν ολοκληρωμένο, «με το κλειδί στο χέρι».

Σημειώνεται ότι η Dimand απέκτησε το ακίνητο με το οποίο μετέχει στη διαδικασία τον Ιούνιο του 2020, έναντι συνολικού τιμήματος 2,180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο 17.050 τ.μ. εντός του οποίου βρίσκεται διώροφο διατηρητέο κτήριο μεταλλικό με χρήση αποθηκών. Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του δήμου Πειραιώς και καταλαμβάνει το σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου 204 επί των οδών Χαϊδαρίου, Μεθώνης, Φωκίωνος και Παπαστράτου.

Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας για το ακίνητο αυτό ήταν η αποκατάσταση – ανακαίνιση του διατηρητέου και η ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων καθώς και ενός πάρκου με αθλητικές εγκαταστάσεις για δημόσια χρήση και με προδιαγραφές της πιστοποίησης LEED.

Η προσπάθεια για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιώς έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες. Ο σε εξέλιξη διαγωνισμός είναι ο δεύτερος. Ο πρώτος (τέλος του 2021) ακυρώθηκε λόγω των εκατέρωθεν προσφυγών μεταξύ των δύο υποψηφίων που και πάλι ήταν η Dimand και η Golden Horizon.