Skip to main content

Μια προσφορά για τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 205,9 εκατ.

Προσήλθε μόνον η Intrakat

Μόνο μια κατασκευαστική εταιρεία από τους πέντε συνολικά φορείς, που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον, κατέθεσε χθες οικονομική προσφορά για το ΣΔΙΤ μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την Intrakat. Οι υπόλοιποι 4, ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ και η κοινοπραξία, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ δεν προσήλθαν στη διαδικασία, γεγονός, πάντως, που δεν ξάφνιασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Όπως έγραψε σε σχετικό της ρεπορτάζ η «Ν» τη Δευτέρα (13.2) υπό τον τίτλο «Crash test για ΣΔΙΤ 2,2 δις» οι συνθήκες από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν τα περισσότερα ΣΔΙΤ (κτηριακά και υποδομές) έχουν διαφοροποιηθεί.

Κυβέρνηση και αγορά είναι αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και του κατασκευαστικού κόστους.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για μεγάλο αριθμό ΣΔΙΤ, άλλα έργα υποδομών, αλλά και ιδιωτικά, με τους κατασκευαστές να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στους διαγωνισμούς. Λείπουν πόροι (ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα) και επιπλέον στην περίπτωση των ΣΔΙΤ χρειάζεται να εξασφαλίσουν και τα αναγκαία κεφάλαια από τις τράπεζες σε συνθήκες διαρκούς αύξησης των επιτοκίων.

Εκτιμάται ως αρκετά πιθανό το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση (προφανώς η νέα που θα εκλεγεί) να αναγκαστεί να διαφοροποιήσει τα οικονομικά δεδομένα για έναν αριθμό ΣΔΙΤ. Ήδη το έχει πράξει για το έργο της Πολιτείας Καινοτομίας.

Το ΣΔΙΤ για την κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή τον Μάιο του 2019. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια.