Skip to main content

14 deals «φουλάρουν» τη μηχανή του Χρηματιστηρίου

INTIME – NEWS

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται στο πρώτο δίμηνο

Υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ η αξία των 14 επιχειρηματικών συμφωνιών που ολοκληρώνονται το πρώτο δίμηνο του 2023, δίνοντας καύσιμη ύλη στο Χρηματιστήριο που βρίσκεται στην κορυφή των αγορών της Ευρωζώνης με κέρδη 11,15% στην αυγή του νέου έτους.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια στην ιστορία του Χρηματιστηρίου που στο ξεκίνημα εκλογικής χρονιάς οι ε

πιχειρηματικές συμφωνίες πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, αναδιατάσσοντας τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας και βάζοντας στην άκρη το πολιτικό ρίσκο, που συνήθως φρέναρε τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Πρωταγωνιστές των εξαγορών μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι προσαρμόζονται στις παγκόσμιες τάσεις, που θέλουν η ανάπτυξη να προέρχεται από τους κλάδους real estate, ενέργειας, κατασκευών, ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τραπεζών.

Η «Ν» σας παρουσιάζει σήμερα το σύνολο των επιχειρηματικών συμφωνιών που είτε ολοκληρώθηκαν μέσα στις 24 πρώτες εργάσιμες του 2023 είτε πρόκειται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όμιλος Fourlis

Από τις πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες της νέας χρονιάς η απόφαση του ομίλου να αποχωρήσει επενδυτικά από την Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας
Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος «Intersport» και «The Athlete’s Foot» στην Τουρκία, η οποία λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων. Αγοραστής είναι ο όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi.

ΒΙΣ

Η οικογένεια Ιωάννη Φιλίππου, που ελέγχει και τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο για την πώληση του 91,314% της εισηγμένης σε αλλοδαπό όμιλο. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρείας, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «έχει λάβει χώρα μια γενική και καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον βασικό μέτοχο από μεγάλο αλλοδαπό όμιλο για την παραχώρηση σ’ αυτόν του ως άνω πακέτου της ΒΙΣ Α.Ε.». Η ΒΙΣ δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας με έμφαση στο χαρτί και βάσει των δημοσιευμένων εξαμηνιαίων καταστάσεών της η εταιρεία έχει επισημάνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά χαρτιών και την απρόβλεπτη εξέλιξη της αγοράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Shelman

Η βιομηχανία ξύλου Alpha Wood σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δημήτρη Τακά, που και αυτός δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο, αποτελούν το νέο σχήμα που θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Shelman στη Ροδόπη. Alpha Woods και Δημήτρης Τακάς κατέβαλαν 5,77 εκατ. ευρώ και είναι υποχρεωμένοι πλέον να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο τουλάχιστον για μία τριετία.

ΔΕΗ

Στο μικροσκόπιο της ΔΕΗ έχουν μπει τα περιουσιακά στοιχεία της Enel Ρουμανίας, θυγατρικής της ιταλικής Enel. Εκ μέρους της ΔΕΗ σύμβουλοι έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τα περιουσιακά στοιχεία (assets) τής υπό εξαγορά εταιρείας από την ελληνική επιχείρηση. Το due diligence βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να πάρει παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Άλλωστε, αυτό προβλέπεται στη σύμβαση αποκλειστικότητας που έχουν υπογράψει η μητρική Enel με τη ΔEΗ.

Μάρμαρα Παυλίδης

Στον έλεγχο του fund ECM Partners περνά ο όμιλος Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, που ελέγχει και την εισηγμένη Mermeren Combinat που διαθέτει ορυχεία μαρμάρου στη Βόρεια Μακεδονία. Η ECM Partners, που ελέγχει τη FAMAR (Νότιος Τομέας), δηλαδή τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- και ο «λευκός ιππότης» για τη διάσωση των Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες ιδρύθηκε το 1980 στη Δράμα από τον Ευκλείδη Παυλίδη. Το 2021 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός- ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 119.244.655 ευρώ από 101.460.530 το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,53%. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε 40.747.161 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2020 κατά 54,98%.

Autohellas

Η εισηγμένη Autohellas, συμφερόντων της οικογένειας Ευτ. Βασιλάκη, απέκτησε τη FCA GREECE η οποία συστάθηκε το 1962 και η κύρια δραστηριότητά της είναι η εισαγωγή και χονδρική διανομή αυτοκινήτων με τα σήματα Fiat, Alfa Romeo, Abarth και Jeep, καθώς και η εισαγωγή και χονδρική διανομή (αυθεντικών) ανταλλακτικών.

Άκτωρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινό σχήμα του κυπριακού κατασκευαστικού ομίλου Wade Adams και εταιρείας του Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος κατείχε το τιμόνι της τεχνικής εταιρείας Άκτωρ από το 1978 έως το 2018, φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην εξαγορά του 100% της Άκτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες, η πλευρά των αγοραστών (η Wade Adams μαζί με τεχνική εταιρεία του Δ. Κούτρα) φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh Invest BV και τη Motor Oil, για την πώληση της Άκτωρ, σε τίμημα του οποίου το κατώτατο εύρος είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Κλουκίνας – Λάππας

Στον όμιλο Ιντρακόμ πέρασε ένα πρώτο πακέτο μετοχών της Κλουκίνας – Λάππας ΚΛΜ που μεταβιβάστηκε νωρίτερα μέσω Χ.Α. (στις δημοπρασίες πέρασαν πακέτα για 10,5 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας στην τιμή του 0,9 ευρώ). Αντιστοιχούν στο 26% του μετοχικού κεφαλαίου (κλείσιμο 0,88 ευρώ με άνοδο 10,5%) και αποτελούν το πρώτο βήμα για την αλλαγή ιδιοκτησίας της εισηγμένης.
Πωλητής ήταν ο Λουκάς Σπεντζάρης, ο μέτοχος που είχε έρθει σε κόντρα με την οικογένεια Λάππα, που ασκεί και τη διοίκηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για το αν είναι επωφελής για την εταιρεία η εκμίσθωση επενδυτικού ακινήτου της στην οδό Ερμού στην Adidas.
Η Ιντρακόμ, παράλληλα, υπέγραψε δεσμευτικό μνημόνιο με τους βασικούς μετόχους της ΚΛΜ Ιωάννη Λάππα, Βιολέττα Λάππα, Μαίρη Λάππα και την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «MUTSAFE LIMITED», καθώς και την Κλεοπάτρα Λάππα, κατόχους συνολικά, άμεσα και έμμεσα, 18.742.293 κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών, δηλ. ποσοστού 46,60% του κεφαλαίου της ΚΛΜ, για τον ορισμό των βασικών όρων απόκτησης από την εταιρεία ή τη θυγατρική της Intracom Properties των παραπάνω μετοχών έναντι 18,7 εκατ. ευρώ.
Εάν ο αγοραστής εξασφαλίσει τα παραπάνω ποσοστά, πέραν του μεριδίου του Λ. Σπεντζάρη (από το οποίο υπολείπεται ένα μικρό μέρος μετά τη συναλλαγή) θα ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών και άρα θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Σημειώνεται ότι η εισηγμένη έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Ρουμανία αποχωρώντας από βαλκανικές αγορές στις οποίες διατηρούσε παρουσία με καταστήματα Mothercare και ELC.

Τέρνα Ενεργειακή

Θέμα εβδομάδων είναι η κυοφορούμενη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΓΕΚ Τέρνα και το αυστραλέζικο First Sentier έχουν ολοκληρώσει τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει φθάσει τα 2,189 δισ. ευρώ.
Η «μπάλα» βρίσκεται στο αυστραλιανό fund, που χρειάζεται να κλείσει με τις ελληνικές τράπεζες το χρηματοδοτικό του πλάνο, για μια συμφωνία που όταν ολοκληρωθεί θα είναι από τις μεγαλύτερες που θα έχουν γίνει.
Βάσει του επενδυτικού προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Τέρνα Ενεργειακή στοχεύει στην εγκατάσταση 5,5 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος το 2029, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 6,4 GW από 895 MW σήμερα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζεται στα 5,9 δισ. για την περίοδο 2022-2029.

Τα deals του 2022

Αρκετές εξαγορές-συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους ενέργειας, ασφαλίσεων, τροφίμων-ποτών και πληροφορικής το 2022. Αυτές βέβαια που ξεχώρισαν ήταν οι συμφωνίες JP Morgan-Viva Wallet, GIC-Sani/Ikos και Motor Oil-Ελλάκτωρ, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC Capital τα deals της Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, NN Hellas-Metlife.