Skip to main content

Sunlight Group: Στόχος η κορυφή στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας λιθίου και βιομηχανικών μπαταριών

Στα σχέδια η δημιουργία Gigafactory στοιχείων λιθίου   

Περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες, κέντρα αποθήκευσης και διανομής, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) σε 12 χώρες και 3 ηπείρους, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.050 άνθρωποι αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της Sunlight. Η εταιρεία το 2022 ολοκλήρωσε 5 σημαντικές εξαγορές και όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο naftemporiki.gr ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, «στόχος μας είναι και το 2023 να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία με την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική».

Κύριε Μπίσαλα, ποια είναι η αποτίμηση του 2022; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη νέα χρονιά και πώς διαμορφώνεται η στρατηγική και οι στόχοι της εταιρείας για το 2023;

Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τη Sunlight Group, με πολλές επιτυχίες. Ήταν μια χρονιά σημαντικών επενδύσεων που συνέβαλαν στο να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, ενώ ολοκληρώσαμε επιτυχώς πέντε πολύ σημαντικές εξαγορές που ενίσχυσαν την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας, οδήγησαν στην επέκτασή της σε νέες αγορές και διεύρυναν το παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, διανομής και υπηρεσιών εξυπηρέτησης.

Επίσης, με την εξαγορά της γερμανικής Triathlon που ολοκληρώθηκε στην εκπνοή του προηγούμενου έτους, καταφέραμε να πραγματώσουμε έναν πολύ φιλόδοξο στόχο μας που ήταν να ξεπεράσουμε  1 δις τζίρο το έτος. Και αυτό το πετύχαμε σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με αστάθεια, πληθωριστικές πιέσεις, σημαντική μείωση της ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και  οικονομική ύφεση.

Καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά με τη Sunlight Group να λειτουργεί σήμερα περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες, κέντρα αποθήκευσης και διανομής, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) σε 12 χώρες και 3 ηπείρους, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.050 άνθρωποι. Εστιάζω στους ανθρώπους, διότι  ο ρόλος τους στην επιτυχία ήταν και είναι καθοριστικός. Με αφοσίωση και σκληρή δουλειά υλοποίησαν άρτια, παρά τις πολύ σημαντικές προκλήσεις, το απαιτητικό στρατηγικό πλάνο εξαγορών και επεκτάσεων του οργανισμού, φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τα οποία είμαστε όλοι πολύ περήφανοι.

Πέραν των εξαγορών, η Sunlight κατέγραψε – για μία ακόμη χρονιά – οργανική ανάπτυξη. Η αύξηση των πωλήσεων σημείωσε άνοδο άνω του 37%, παρότι οι αγορές που δραστηριοποιούμαστε σημείωσαν ύφεση της τάξης του 18%. Με λίγα λόγια, κατορθώσαμε να μεγαλώσουμε τα μερίδια αγοράς μας σε ένα δυσμενές περιβάλλον.

Στόχος μας είναι και το 2023 να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία με την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική. Ειδικότερα, με την αγορά του λιθίου να σημειώνει ραγδαία άνοδο, το 2023 εστιάζουμε σε σημαντικές επενδύσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στο όραμά μας να αποτελέσουμε την κορυφαία εταιρεία  για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας λιθίου και βιομηχανικές μπαταρίες σε Ευρώπη και Αμερική. Προς αυτήν την κατεύθυνση υλοποιούμε ήδη κομβικές επενδύσεις, όπως η πιλοτική μονάδα παραγωγής στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό μας συγκρότημα στην Ξάνθη και δρομολογούμε την τεράστια επένδυση δημιουργίας βιομηχανικού πάρκου παραγωγής στοιχείων λιθίου στην Κοζάνη. Στόχος των στρατηγικών αυτών επενδύσεων είναι η καθετοποίηση της παραγωγής λιθίου και η σημαντική επέκταση της σχετικής παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight Group.

Επιπλέον, έχουμε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες για ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τεχνολογίας λιθίου, για λογαριασμό πελατών μας, που θα αποφέρουν ραγδαία αύξηση πωλήσεων από το 2024 και μετά. Οι εμπορικές επιτυχίες επιβεβαιώνουν τις τολμηρές αποφάσεις που λάβαμε, επενδύοντας εγκαίρως σε μεγάλες και ικανές ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης, αλλά και σημαντικά κεφάλαια σε παραγωγικές μονάδες κορυφαίας τεχνολογίας, παγκοσμίως.

Σε ποιες κατηγορίες μπαταριών εστιάζει η Sunlight και σε ποιες κατηγορίες έχει ήδη σημαντικό πλεονέκτημα και προβάδισμα διεθνώς;

Η Sunlight Group εφοδιάζει τη διεθνή αγορά με καινοτόμες ενεργειακές λύσεις που κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, και διατίθενται είτε απευθείας, είτε μέσω δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών σε περισσότερες από 115 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές που υποστηρίζουν τα προϊόντα μας, αναπτύσσουμε και παράγουμε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) για εφαρμογές εντός και εκτός δικτύου διανομής, καθώς και για οικιακή χρήση, μπαταρίες έλξης για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση (οχήματα εκτός δρόμου που χρησιμοποιούνται στους κλάδους Χειρισμού Υλικών και Logistics, μεταξύ άλλων), ημι-έλξης για οχήματα αναψυχής, όπως αμαξίδια golf και τροχόσπιτα. Επίσης, διαθέτουμε την ολοκληρωμένη σειρά φορτιστών Sunlight PowerBox για κάθε είδος μπαταρίας μολύβδου-οξέος ή ιόντων λιθίου, καθώς και «έξυπνα» Συστήματα Παρακολούθησης ή Διαχείρισης Μπαταριών (BMS).

Έχουμε ηγετική θέση παγκοσμίως στις βιομηχανικές μπαταρίες για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), και ιδιαίτερα τον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων. Σε αυτό τον τομέα ήδη η Sunlight διεκδικεί παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Ο κλάδος των intralogistics, τον οποίο εξυπηρετούν κατά βάση τα ηλεκτρικά περονοφόρα, είναι από τους πιο δυναμικούς στην παγκόσμια οικονομία. Με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά των μπαταριών που προορίζονται για περονοφόρα οχήματα, γιατί μεγαλώνει ο όγκος πωλήσεων νέων οχημάτων, και παράλληλα αυξάνει ο συνολικός αριθμός των περονοφόρων που χρησιμοποιούν μπαταρίες, καθώς οι εταιρείες προχωρούν στον εξηλεκτρισμό των παλαιών οχημάτων που λειτουργούν με diesel ή υγραέριο.

Η πολυετής εμπειρία και εκτεταμένη τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια στον τομέα μας, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία και την ευελιξία των λύσεων που προσφέρουμε, έχουν καταστήσει τη Sunlight Group πραγματική δύναμη καινοτομίας και παραγωγής. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας κατέχοντας ισχυρό μερίδιο σε όγκο πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά, ενώ επεκτεινόμαστε διαρκώς σε νέες αγορές, πειραματιζόμαστε με νέες τεχνολογίες, και αναζητούμε τους βέλτιστους τρόπους να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και βιωσιμότητας.

Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία ύψους 1,4 δισ. ευρώ 

Η Sunlight πρόσφατα πήρε το πράσινο φως για τη νέα στρατηγική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού  102,5 εκατ. ευρώ. Τι σηματοδοτεί αυτή η έγκριση και τι αφορά το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος της Sunlight ποσοτικά και χρονικά; Πώς θα χρηματοδοτηθεί συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας;

Από το 2021 η Sunlight Group έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει σειρά επενδύσεων και εξαγορών που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πενταετίας και θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας. Στόχος είναι η εταιρεία να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία, τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η επένδυση που υλοποιούμε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ξάνθη, η οποία έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας και πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία. Με την ολοκλήρωσή της θα επεκτείνουμε περαιτέρω το πρώτο gigafactory της Ελλάδας, στοχεύοντας σε παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 12GWh ενέργειας το έτος, σε προϊόντα μολύβδου οξέος και ιόντων λιθίου. Το βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο εργοστάσιο καθετοποιημένης παραγωγής σε μπαταριές μολύβδου οξέος στον κόσμο. Και στόχος μας είναι η πλήρης καθετοποίηση και των  προϊόντων λιθίου – από την παραγωγή στοιχείων λιθίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ως την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών λιθίου.

Το επενδυτικό μας πλάνο στηρίζεται σε κεφάλαια ύψους €560 εκατ., τα οποία προέρχονται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η εταιρεία και από τραπεζικό δανεισμό, ενώ σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται και από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η εμπιστοσύνη του μετόχου μας, Ομίλου Olympia, σε συνδυασμό με τη στήριξη που έχουν επιδείξει τόσο τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της Sunlight Group είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αποτελεί αναγνώριση της εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας προσπάθεια που υπηρετεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στην αποθήκευση ενέργειας.

Ποια είναι η παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight σε Ελλάδα και εξωτερικό και πώς θα διαμορφωθεί μετά το πέρας των προγραμματισμένων επενδύσεων;

Σήμερα, η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight Group σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπερνάει τις 10GWh ετησίως. Οι 8 GWh αφορούν στην παραγωγή μπαταριών μόλυβδου-οξέος στη μονάδα της Ξάνθης που αποτελεί το μεγαλύτερο καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών κινητήριας ισχύος στον κόσμο, και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Με τις επενδύσεις των €100 εκατ. που πραγματοποιούμε στην Ξάνθη σε υποδομές, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, τεχνολογική αναβάθμιση και ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύουμε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας μπαταριών μολύβδου-οξέος για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση σε 9GWh ως το τέλος του 2023. Η υπολειπόμενη παραγωγική δυναμικότητα για το σύνολο των 10GWh αφορά στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τεχνολογίας ιόντων λιθίου.

Σε αυτήν ακριβώς μας τη δραστηριότητα, πραγματοποιούμε επίσης σημαντικές επενδύσεις. Εγκαθιστούμε γραμμές συναρμολόγησης υψηλού αυτοματισμού, στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης, στη νέα μονάδα του Mebane στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στο Freiberg της Γερμανίας, που θα ενισχύσουν την παραγωγική μας δυναμικότητα σε μπαταρίες ιόντων λιθίου κατά 3,2GWh το χρόνο, ξεπερνώντας συνολικά τις 5GWh σε ετήσια βάση μαζί με τις υφιστάμενες δυνατότητες. Επίσης, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς την κατασκευή της πρώτης στη ΝΑ Ευρώπη πιλοτικής γραμμής παραγωγής, πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης, με standards πλήρως παραγωγικής μονάδας. Η συγκεκριμένη επένδυση στην πιλοτική γραμμή στοιχείων ιόντων λιθίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκ ευρώ και προορίζεται μόνο για σκοπούς Έρευνας και Ανάπτυξης.

Αντίστοιχες επενδύσεις πραγματοποιούνται και στη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου που λειτουργούμε στην Κομοτηνή, από τις πιο προηγμένες του είδους της στον κόσμο, που εφοδιάζει με ανακυκλωμένο μόλυβδο την παραγωγή του εργοστασίου της Ξάνθης αλλά και πελάτες στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του μοντέλου κυκλικής οικονομίας που έχουμε υιοθετήσει συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Η υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα των 45.000 τόνων μόλυβδου πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2024 φτάνοντας τους 100.000 τόνους έτοιμου προϊόντος καθιστώντας τη μονάδα μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Με την ολοκλήρωση των επενδυτικών μας πλάνων και της ανάπτυξης που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της Sunlight αναμένεται να προσεγγίσει τις 20 GWh μέχρι το 2028, ενώ ήδη από το 2024 θα ανέρχεται στις 15 GWh.

Πόσο έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση την αγορά των μπαταριών και πώς διαμορφώνεται ο διεθνής χάρτης της αγοράς συσσωρευτών ενέργειας, καθώς και των αναγκών για τα προϊόντα του κλάδου;

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αναταραχής και των σημαντικών αλλαγών που τελούνται στο ενεργειακό σύστημα, εξαιτίας της πανδημίας, της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο κλάδος της μπαταρίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αυξήσεις σε ορυκτές πρώτες ύλες, όπως το λίθιο, το οποίο μέσα στο 2022 κατέγραψε αύξηση μέχρι και 750%, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται κατά 80% από την Ασία. Παράλληλα, ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης και ουδετερότητας μέχρι το 2030 αυξάνει διαρκώς την παγκόσμια ζήτηση στον κλάδο της μπαταρίας και της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία έως το 2030 αναμένεται να πλησιάσει τις 4.500GWh ετησίως.

Τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί, η ανάγκη για επενδύσεις στην Ευρώπη με στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία, και κατ’ επέκταση την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, είναι επιτακτική. Παρόλες τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, βλέπουμε ακόμα σημαντικά εμπόδια στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που δρουν ανασταλτικά. Αντίθετα στις ΗΠΑ σημειώνονται  σημαντικές προσπάθειες που περιλαμβάνουν και σημαντικές κεφαλαιακές ενέσεις με στόχο την απεξάρτηση της Αμερικής από την Ασία. Για παράδειγμα, το  Inflation Reduction Act του Προέδρου Biden παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις στις εταιρίες που είναι εγκαθιδρυμένες στην αμερικανική αγορά και διαθέτουν πελατολόγιο, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις με σχεδόν εξασφαλισμένη ζήτηση. Δυστυχώς, στην Ευρώπη είμαστε ακόμη δυσκίνητοι και οι αναγκαίες τολμηρές παρεμβάσεις παίρνουν πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα όλη η προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Σε αυτό το περιβάλλον, στη Sunlight Group μέσα από στοχευμένες επενδύσεις αυξάνουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα και στις δύο τεχνολογίες όπου δραστηριοποιούμαστε, με διττό στόχο. Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τους κλάδους και τις εφαρμογές που υποστηρίζουν τα καινοτόμα προϊόντα μας, απαντώντας στις σχετικές ανάγκες των πελατών μας. Και να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην αυτονομία της Ευρώπης στο κρίσιμο πεδίο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, ενώ θα επεκτείνουν και την οικιακή χρήση.

Ήδη, η γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στην Ξάνθη, με την ευελιξία που προσφέρει για την κατασκευή ευρείας γκάμας προϊόντων, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ένα πλεονέκτημα που μεγιστοποιεί η πιλοτική γραμμή για την παραγωγή στοιχείων λιθίου που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς με στοιχεία και μπαταρίες λιθίου ευρωπαϊκής κατασκευής.

Παράλληλα, αναμένουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, ώστε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του πρώτου gigafactory στοιχείων λιθίου στη ΝΑ Ευρώπη, και ένα από τα πρώτα στην ΕΕ. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, συνολικού ύψους 1,4 δις ευρώ, στη Δυτική Μακεδονία, που θα δημιουργήσει συνολικά πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης. Το Gigafactory ετήσιας παραγωγικής δυναμικής 20GWh θα είναι το πρώτο στον δυτικό κόσμο που θα επικεντρώνεται σε εφαρμογές εκτός δρόμου, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή στοιχείων ιόντων λιθίου για εφαρμογές στην ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. Η προσπάθεια αυτή για τη Sunlight δεν περιορίζεται σε εταιρικό επίπεδο, αλλά το αντιμετωπίζουμε ως ένα εθνικό πρότζεκτ που θα βάλει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε ένα κλειστό club παραγωγών τέτοιου είδους υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως.

Πώς εξελίσσεται το άνοιγμα της εταιρείας στις ΗΠΑ και τι άλλο περιλαμβάνει το σχέδιο εξωστρέφειας της Sunlight;

Η είσοδός μας στην αγορά της Αμερικής ήταν μια στρατηγική επιλογή ιδιαίτερης σημασίας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αγορά με σημαντικές ευκαιρίες και ουσιαστικές προοπτικές, δεδομένης μάλιστα και της δομής της, που όχι μόνο επιτρέπει, αλλά δίνει σημαντικό προβάδισμα σε εταιρείες όπως η Sunlight, που εισάγουν καινοτομικές λύσεις στον τομέα των μπαταριών λιθίου.

Ήδη, μετά τη μονάδα μας στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας που ξεκίνησε τη λειτουργία της 2019 και εστιάζει στην ηλεκτρική ενεργοποίηση και συναρμολόγηση μπαταριών μολύβδου-οξέος, ήρθαμε τον Οκτώβριο της προηγούμενης χρονιάς να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας με τη δημιουργία μιας δεύτερης υπερσύγχρονης εγκατάστασης, αφιερωμένης αποκλειστικά στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης  στο Mebane της ίδιας Πολιτείας. Πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των μεριδίων αγοράς, καθώς έχουμε το πλεονέκτημα που μας προσφέρει η έγκαιρη είσοδός μας στην αγορά, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό μας αλλά και της σημαντικής υστέρησης των εγχώριων ανταγωνιστών να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στις τεχνολογίες λιθίου. Συγκεκριμένα, στο Mebane έχουμε ήδη σε παραγγελία γραμμές συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, υψηλού αυτοματισμού, που θα τεθούν σε λειτουργία εντός της επόμενης πενταετίας. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας θα ανέλθει σε 3GWh μέχρι το 2026. Επιπλέον, μέσα από την εξαγορά της γερμανικής Triathlon αποκτήσαμε παρουσία και στο Ντάλας του Τέξας, με μια ακόμη μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου-οξέος.

Επίσης, αξίζει να αναφερθώ και στην ιδιαίτερη αξία και δυναμική της εμπορικής ομάδας που έχουμε χτίσει στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία μέσα από τη διευρυμένη εμπειρία της στη βιομηχανία της μπαταρίας έχει υιοθετήσει μια αρκετά διαφοροποιημένη προσέγγιση από τις αμερικανικές εταιρείες. Πλέον, είμαστε σε θέση να απαντάμε πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών μας, ενισχύοντας την παρουσία μας και την αξιοπιστία των προϊόντων μας στην αγορά των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση να αυξάνουμε σταθερά το μερίδιο αγοράς μας.

Οι επενδύσεις στην αμερικανική αγορά χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα, αλλά ήδη διπλασιάζουμε κάθε χρόνο την αξία των πωλήσεων μας. Είμαστε σίγουροι πως έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές που θα μας αποδώσουν στο μέλλον τα αναμενόμενα κέρδη. Η Sunlight ήδη ελέγχει το 8% της αμερικανικής αγοράς στις μπαταριών για εφαρμογές στην ενδοεφοδιαστική αλυσίδα, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, ενώ στις εφαρμογές των μπαταριών λιθίου κατέχουμε κιόλας την πρώτη θέση.

Είναι στα σχέδια της εταιρείας η εισαγωγή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο;

Παραμένουμε εστιασμένοι στο να μεγαλώσουμε τον όμιλο της Sunlight και να χτίσουμε με σταθερά βήματα έναν οργανισμό που θα μπορεί να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδυτικές ευκαιρίες εξετάζονται με βάση έναν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.