Skip to main content

Η Ελλάκτωρ κοντά στην πώληση της Άκτωρ

Βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams.

Έπειτα από την πώληση του 75% του τομέα των ΑΠΕ που ολοκληρώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο, η Ελλάκτωρ εξετάζει την πώληση της θυγατρικής της για τις κατασκευές, Άκτωρ.

Όπως έγινε γνωστό, χωρίς να διαψευστεί, συζητά πιθανή συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ, από τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο, Wade Adams και εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κούτρα, άλλοτε βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ και επικεφαλής της κατασκευαστικής της δραστηριότητας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία, δηλαδή στην υπογραφή προσυμφώνου που θα οδηγήσει σε συντεταγμένες διαπραγματεύσεις λίγων εβδομάδων για την υπογραφή τελικής σύμβασης πώλησης της Άκτωρ, αν φυσικά στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι.

Το προσύμφωνο θα προχωρήσει εφόσον ο κυπριακός κατασκευαστικός όμιλος και ο κ. Κούτρας δώσουν, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τις αναγκαίες εξασφαλίσεις στους μετόχους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh Invest BV και τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ότι έχουν τη δυνατότητα καταβολής του συμφωνηθέντος τιμήματος που, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ.

Χθες η Ελλάκτωρ και ενώ οι παραπάνω πληροφορίες ήταν η πρώτη επιχειρηματική είδηση προέβη σε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων». Διευκρίνισε επίσης ότι «ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της Άκτωρ έχει υπογραφεί».

Ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάκτωρ προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της για τις κατασκευές ενώ έχει ένα υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων (2,7 δις. ευρώ στο τέλος 9μήνου 2022) και προοπτική να αναλάβει σημαντικό μέρος από τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μάλιστα εξετάζεται και η πώληση της Ηλέκτωρ, της θυγατρικής για τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (με πιθανό αγοραστή την Motor Oil) και αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε, ο άλλοτε μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, θα μείνει μόνον με τις παραχωρήσεις και το real estate.

Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι εν δυνάμει υποψήφιος αγοραστής για την Άκτωρ είναι και η Intrakat, η οποία έχει συμπεριλάβει στους στόχους της αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε επιτυχώς προχθές και την εξαγορά άλλων τεχνικών εταιρειών.

Με βάση τα στοιχεία 9μήνου 2022 (τελευταία δημοσιευμένα) τα έσοδα της Άκτωρ ήταν 380,2 εκατ. ευρώ (αυξημένα 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021) και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ζημιές 0,1 εκατ. έναντι ζημιών 70,1 εκατ. ευρώ.

Ο Wade Adams, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν και Κατάρ) για περίπου 40 χρόνια, αναλαμβάνοντας έργα από όλο το φάσμα των υποδομών.