Skip to main content

Πάρκο Βιοτεχνολογίας στο Λέχαιο Κορινθίας – Επένδυση 83 εκατ. ευρώ από την Theracell

Τομέας αιχμής οι βιοεπιστήμες.

Στην ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας της ιατρικής επιστήμης στοχεύει η δημιουργία του Πάρκου Βιοτεχνολογίας στην Κόρινθο και ειδικότερα στην περιφερειακή αγορά στο Λέχαιο. Η σύμβαση που θα αξιοποιήσει τον χώρο της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου για την ανάπτυξη του πάρκου Βιοτεχνολογίας υπεγράφη από τον δήμο Κορινθίων με το εταιρικό σχήμα Βιοτεχνολογικό Πάρκο Κορινθίας ΑΕ.

Στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση του Πάρκου σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή θα συμμετάσχει η Theracell, εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία έχει δρομολογήσει επένδυση ύψους 83 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα. Να σημειωθεί πως πριν από περίπου 1,5 χρόνο παραχωρήθηκε στον δήμο Κορινθίων από την ΕΤΑΔ ένα τμήμα της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου ώστε να πραγματοποιηθεί η επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορινθίων, Β. Νανόπουλο, «οι εργασίες για το Πάρκο Βιοτεχνολογίας ξεκινούν σύντομα και θα αφορούν τις υποδομές που θα φιλοξενήσουν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας του εξωτερικού, επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίες και οικονομική ανάπτυξη, επιχειρήσεις στις οποίες θα προσφερθεί φθηνή ενέργεια, αφού η Κόρινθος συνδέθηκε πριν από λίγες ημέρες με το δίκτυο φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε πως «στόχος είναι νέοι επιστήμονες, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας και φαρμάκου να εγκατασταθούν εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες».

Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «το νέο σύνορο της Ιατρικής». Αυτές είναι οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή παθήσεων (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά ογκολογικών), παρέχοντας νέες θεραπευτικές επιλογές. Ήδη η Theracell (ειδικεύεται στις Βιοεπιστήμες και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας) συμμετέχει στο σχήμα μαζί με άλλες επιχειρήσεις.

Με βάση το Μητρώο των start ups στην Ελλάδα, οι βιοεπιστήμες αποτελούν τομέα αιχμής τόσο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, όσο και για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι 533 νεοφυείς επιχειρήσεις μέλη του Elevate Greece καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Ειδικότερα ο τομέας των Βιοεπιστημών κατέχει την πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων και ποσοστό που ανέρχεται σε 13,3%. Επίσης από τους 5.070 απασχολούμενους στις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Μητρώου, οι Βιοεπιστήμες απασχολούν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων (11,9%). Επιπλέον, την πρώτη θέση στην προσέλκυση χρηματοδότησης ανά τομέα κατέχει ο τομέας των Βιοεπιστημών (33%), ενώ με μεγάλη απόκλιση στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς Ανάλυσης Δεδομένων – Μεγάλα Δεδομένα (11,7%) και Αγροδιατροφής (10,5%), αντίστοιχα.