Skip to main content

SKY Express: Τριψήφιος αριθμός ανάπτυξης την τελευταία 3ετία

Η SKY express αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019.

Τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασε την τελευταία 3ετία, υπερ-τετραπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2019 – 2022, η αεροπορική εταιρεία SKY express, κάτι που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι, συνέβη σε μια χρονική περίοδο, η οποία υπήρξε κρίσιμη για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό.

Από αριστερά: ο κ. Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer, SKY express, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο κ. Θεόδωρος Κροκίδας, Πρόεδρος, SKY express, η κ. Βάσω Χριστίδη, Γενική Διευθύντρια Ομίλου IOGR και ο κ. Γιώργος Λιούμπης, Γενικός Διευθυντής, SKY express

Aυτό ανέφερε σε εκδήλωση της αεροπορικής εταιρείας η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι στον ΔΑΑ το μερίδιο της εταιρείας από 2,5% το 2019, ανήλθε στο 13% σήμερα κατατάσσοντας την στην 2η θέση. Η SKY express, κατέληξε, είναι πραγματικά ένα μοναδικό success story για το αεροδρόμιό μας, για την πόλη μας αλλά και συνολικότερα για την ελληνική και τη διεθνή αεροπορική αγορά.

Η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει Μάρτιο και Απρίλιο του 2023 τα δύο πρώτα της Α321neo αεροσκάφη. Η προσθήκη  των δύο πρώτων AIRBUS A321 neo, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο κ. Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express, αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας, η οποία θωρακίζεται συνεχώς με νέες ιδέες, νέα προϊόντα και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας.

Με τις δύο νέες αυτές προσθήκες στο στόλο της, η εταιρία ενισχύει το επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του πτητικού της έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνοψίζεται στα εξής:

  • 5.000 τόνοι (11 023 113 lb) χαμηλότερο αποτύπωμα CO2  το χρόνο ανά αεροσκάφος
  • Περίπου 50% χαμηλότερο αποτύπωμα θορύβου συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς Airbus
  • 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου/θέση
  • Μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης κατά 500 nm / 926 km

Παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη που η SKY express σημείωσε κατά το 2022 ακολουθώντας μία επιτυχημένη πορεία που δημιουργεί αξία και για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Σκαλτσάς επισήμανε.

Συγκριτικά με το 2019:

  • Οι συνολικές πτήσεις κατά το 2022 ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50% ξεπερνώντας τις 49.000, καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού.
  • Οι επιβάτες της εταιρείας το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 3.500.000, αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο AIRBUS Α320neo στο στόλο.
  • Το 2022 τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της εταιρείας υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού.
  • Αντίστοιχα, με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε.
  • Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 αποδεικνύοντας τη δυναμική της εμπορικής πρότασης της εταιρείας, της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας, αλλά και συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης κοντά στα επίπεδα του 2019.
  • Η οργανική αυτή ανάπτυξη των μεγεθών της εταιρείας υποστηρίχτηκε από ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας που έφτασαν το 2022 τις 619, με 390 νέες προσλήψεις την τετραετία 2019-2022, που περιλαμβάνει και την περίοδο της πανδημίας (βάσει στοιχείων 31/08/2022).

Ειδικότερα για το 2020 αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που στο σύνολό του ήταν έτος πανδημίας με την οικονομία να είναι κλειστή και τις επιπτώσεις της να είναι συντριπτικές, η εταιρεία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά προχώρησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, βάσει του οποίου δημιούργησε και υλοποίησε το επιχειρησιακό της μοντέλο. Με τον τρόπο αυτό, άλλαξε τα δεδομένα της ελληνικής αεροπορικής αγοράς και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Διεθνής αναγνώριση

Η ανάπτυξη αυτή, συνέχισε, αντανακλάται στα στοιχεία του Eurocontrol, σύμφωνα με τα οποία η SKY express αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η SKY express αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 5.691.609 επιβάτες.

Παράλληλα, χάρη και στη Skyserv, την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης του Ομίλου ΙΟGR στον οποίο ανήκει η SKY express, κατέγραψε τα συγκριτικά λιγότερα προβλήματα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε πολύ απαιτητική για όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τέλος στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού έκανε χρήση των πιο προηγμένων εργαλείων της Google (travel insights), ώστε να επιτύχει στοχευμένη και εξατομικευμένη επικοινωνία στους υποψήφιους ταξιδιώτες σε διεθνές επίπεδο, με τον πιο φιλικό και άμεσο τρόπο. Το αποτέλεσμα του έργου αυτού κατέταξε την SKY express στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που αύξησαν την online επισκεψιμότητά τους σε σχέση με το 2019.