Skip to main content

Διερευνητικές επαφές Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα αερίου

Στελέχη της αμερικανικής εταιρείας φθάνουν στην Αθήνα για επαφή με τους αρμόδιους φορείς.

Προ των «πυλών» του ελληνικού κλάδου upstream (έρευνες και ανάπτυξη υδρογονανθράκων) βρίσκεται -όπως όλα δείχνουν- ένας κολοσσός του κλάδου: Πρόκειται για την αμερικανική Chevron, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Ν»-  φθάνει σήμερα στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση της Helleniq Energy με αντικείμενο τη συνεργασία των δυο ομίλων στα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία διαχειρίζεται η τελευταία και στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες.

Αρμόδια στελέχη της Helleniq Energy  με τα οποία επικοινώνησε η «Ν» απέφυγαν να σχολιάσουν την πληροφορία, που έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων  ότι οι δυο εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας (non-disclosure agreement) στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης τους προηγούμενους μήνες είχε σημειώσει ότι η Helleniq Energy προτίθεται να αναζητήσει εταίρο για τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία είναι μοναδική παραχωρησιούχος -με έμφαση στα μπλοκ «Ιόνιο» και «10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας μετά τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες (βλέπε ερευνητική γεώτρηση)  απαιτούν τεχνογνωσία που δεν διαθέτει η εταιρεία.

Η έλευση της Chevron στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο ελληνικό πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται για την πρώτη είσοδο ξένου «παίκτη» -και μάλιστα πολύ μεγάλου- από την εκκίνησή του το 2014 μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol και της γαλλικής Total Energies κατά την διετία 2021-2022.

Η επιτυχία να βάλει ο ενεργειακός αυτός κολοσσός την Ελλάδα στο  «ραντάρ» της φαίνεται να είχε ξεκινήσει το 2019 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ιχνηλάτησης του ενδιαφέροντος για το ελληνικό upstream από μεγάλους ομίλους που δεν είχαν μέχρι τότε παρουσία στη γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν»,  με πρωτοβουλία του  τότε συμβούλου του ΥΠΕΝ κ Κωνσταντίνου Παπαλουκά  ξεκίνησαν  συζητήσεις με οργανισμούς όπως η  Chevron, οι επίσης αμερικανικές ConocoPhillips και Anadarco,  η Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Saudi Aramco  και άλλες εταιρείες. Ζητούμενο ήταν να περάσει το μήνυμα ότι η  Ελλάδα συνέχιζε να αποτελεί αγορά ενδιαφέροντος για το upstream, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και Κύπρος είχαν ήδη προχωρήσει με τα δικά τους ερευνητικά προγράμματα. Όλα αυτά έγιναν στη βάση της διαπίστωσης ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί το τελευταίο ίσως παράθυρο ευκαιρίας για να αποκτήσει η χώρα  ορατότητα για τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.

Αυτό ενισχύθηκε αισθητά με την προτεραιοποίηση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σεισμογραφικών ερευνών το τελευταίο έτος σε πέντε διαφορετικά θαλάσσια οικόπεδα (5 έρευνες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και 2 βρίσκονται σε εξέλιξη, προεξαρχουσών αυτών που διενεργεί η ExxonMobil στα δυο οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης)- και την επιτάχυνση τους με «κάδρο» την ισχυρή πολιτική βούληση που έχει εκδηλωθεί σε ανώτατο επίπεδο για να αποκτήσει η χώρα ορατότητα για τα κοιτάσματα που τυχόν διαθέτει και να διευκολυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Το περασμένο φθινόπωρο η Chevron φέρεται να απόκτησε τα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη λεκάνη Ιονίου Κρήτης (που προσκτήθηκαν το 2012 από την νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017) για να τα ερμηνεύσει και να αποφασίσει στη συνέχεια τις επόμενες κινήσεις της

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαλουκάς, «Ειδικά για τη Chevron, η κρούση συνέπεσε χρονικά με την επιστροφή της εταιρείας στις δραστηριότητες upstream στην Αίγυπτο, εκφράζοντας τότε το ενδιαφέρον της για κοιτάσματα- στόχους στην γεωγραφία της Ερυθράς Θάλασσας. Ξεκίνησε τότε εκ μέρους μας να προωθείται η ιδέα της Μεσογειακής Αιγύπτου και η σύνδεσή της στρατηγικά με την Κρήτη και τη Δ. Ελλάδα. Αυτό όμως που έκανε πιο «ενδιαφέρουσα» την πρόσκληση της ελληνικής πλευράς, ήταν η εξαγορά το 2020 από τη Chevron της επίσης αμερικανικής Noble Energy που ήταν η πρωτοπόρος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο. Η Chevron η οποία  διακρίνεται για τις προσεκτικές κινήσεις και την «πειθαρχημένη» προσέγγισή της αναφορικά με τις νέες επενδύσεις εδραιωνόταν πλέον ως παίκτης με πρωταγωνιστική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημειώνεται ότι η Chevron , συμπράττει μαζί με την Shell και την ισραηλινή NewMed (πρώην Delek) στις έρευνες στο θαλάσσιο οικοπέδου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ  και θα υπέβαλε σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Νατάσσας Πηλείδου, σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» τέλος του 2022 με στόχο το φυσικό αέριο  να φτάσει στις διεθνείς αγορές έως το 2027.

Καθόλη την προηγούμενη περίοδο έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου η διοίκηση της Chevron να έρθει στην Ελλάδα και να συζητήσει με ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους. Παρόλη την καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2022 με την έλευση διευθυντικών στελεχών της εταιρείας για να εξετάσουν διάφορες ευκαιρίες στον ελληνικό χώρο. Από τότε προχώρησαν τα πράγματα σε διεταιρικό επίπεδο, με τα νομικά επιτελεία να αναλαμβάνουν τα ηνία, ενώ πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εισέλθουν οι συζητήσεις με την Helleniq Energy και στο τεχνικό επίπεδο.