Skip to main content

H Grid Telecom στην καλωδίωση Ευρώπης – Αφρικής – Ασίας

REUTERS/Alessandro Bianchi

Πόντιση στην Κρήτη υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου.

Σε υλοποίηση εισέρχεται η κατασκευή και πόντιση της διακλάδωσης στην Κρήτη, του μεγάλου υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου που θα διασυνδέσει Αφρική, Ασία και Ευρώπη, με συμμετοχή στην επένδυση της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom.

Πρόκειται ειδικότερα για έναν από τους κλάδους του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών, υπό την ονομασία 2Africa, το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, συνολικού μήκους 45.000 χλμ.

Το 2Africa κάνει τον γύρο ολόκληρης της Αφρικής, περνά από χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και τις ενώνει με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Ιδιοκτήτες του είναι οι China Mobile, MTN, Meta (Facebook) Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κάθε χιλιόμετρο υποθαλάσσιου καλωδίου, στοιχίζει περίπου 50 χιλ. ευρώ. Βάσει αυτής της εκτίμησης το 2Africa αποτελεί συνολική επένδυση 2,250 δις. ευρώ.

Στην Ελλάδα ο κλάδος του καλωδίου στον οποίο επενδύει η Grid σε συνεργασία με την Telecom Egypt, κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Αιγύπτου, θα προσαιγιαλωθεί στο Τυμπάκι της Κρήτης, με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) να σχεδιάζει σειρά από συμπληρωματικές επενδύσεις όπως η σύνδεση με οπτικές ίνες της νοτίου – βορείου Κρήτης και με το data center που κατασκευάζει η Digital Realty στο Ηράκλειο.

Η προβλεπόμενη ελληνικού ενδιαφέροντος διακλάδωση του 2Africa θα συνδέσει ειδικότερα την Κρήτη ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Grid Telecom, τηλεπικοινωνιακό «όχημα» του ΑΔΜΗΕ, αποκτά σημαντική καλωδιακή χωρητικότητα προς την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία, εξασφαλίζοντας πρόσβαση μέσω του νέου καλωδίου σε γειτονικές χώρες.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη προχθές στο Κάιρο από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Telecom Egypt Adel Hamed και τον διευθυντή της Grid, Γιώργο Ψυρρή, παρουσία του υπουργού Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου, Δρ. Amr Talaat.

Ενδεικτικές της σπουδαιότητας της επένδυσης είναι οι δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή της σύμβασης:

Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι «με τη διακλάδωση του μεγάλου καλωδίου της Αφρικής προς την Κρήτη, η Ελλάδα γίνεται σημείο σύνδεσης του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο και αναδεικνύεται σε κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό κόμβο, διασυνδέοντας την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία».

Ο κ. Adel Hamed, αναφορικά με τη συνεργασία της Telecom Egypt με τη Grid σημείωσε ότι «θα προσθέσει σημαντική αξία στην ισχυρή παγκόσμια εμβέλεια των δικτύων της αιγυπτιακής εταιρείας σε περισσότερους από 140 προορισμούς, σε πάνω από 60 χώρες».

Ο Δρ. Amr Talaat, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία καθώς «ενισχύει τη στρατηγική ικανότητα της Αιγύπτου στο πεδίο των διεθνών υποβρυχίων καλωδίων, δημιουργώντας στις ελληνικές ακτές ένα νέο σημείο προσαιγιάλωσης στην Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι πάνω από το 90% της ροής δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης διέρχεται από αιγυπτιακά χωρικά ύδατα και εδάφη».

Εκτός από το 2 Africa στην Ελλάδα το 2024 θα προσαιγιαλωθούν, μεταξύ άλλων, τα υποθαλάσσια καλώδια: Blue (4.696 χλμ) στα Χανιά ιδιοκτησία των Google, Omantel και Telecom Italia Sparkle (περνά από Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ), India Europe Xpress (IEX) (9.775 χλμ) ιδιοκτησία της Reliance Jio και άλλων που δεν έχουν αποκαλυφθεί, που ενώνει Ινδία, Αίγυπτο, Ελλάδα (Τυμπάκι Κρήτης) και Ιταλία και το Medusa Submarine Cable System (8.760 χλμ) ιδιοκτησία της AFRIX Telecom, ενώνοντας Αλγερία, Αίγυπτο, Γαλλία, Ελλάδα (Τυμπάκι) Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Ισπανία.