Skip to main content

Ομολογιακό δάνειο 520 εκατ. εκδίδει η Anemos Holdings

Ενέχυρο από Ελλάκτωρ για το ΚΟΔ της κοινής εταιρείας με Motor Oil.

Στην έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους 520 εκατ., προχωρά η Anemos Holdings, εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη και της Ελλάκτωρ, στην οποία έχει μεταφερθεί η δραστηριότητα των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου.

Με αυτό το δάνειο και μέσω της διαδικασίας που έχει επιλεγεί, όσο αφορά τη συγκρότηση της κοινής εταιρείας, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα καταβάλει το μεγαλύτερο τμήμα του τιμήματος για την εξαγορά των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ.

Ειδικότερα, η Anemos Holdings ανήκει κατά 75% στην Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ (Μοre), θυγατρική της Motor Oil και κατά 25% στην Ελλάκτωρ. Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου δανείου, η Ελλάκτωρ θα παράσχει ενέχυρο πρώτης τάξης επί του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία Anemos Holdings.

Η πώληση του 75% των ΑΠΕ στην Motor Oil  αναμένεται να ενισχύσει την ρευστότητα της Ελλάκτωρ κυρίως μέσω της σημαντικής μείωσης του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα της συναλλαγής μεταξύ των δύο ομίλων σε όρους enterprise value διαμορφώθηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από την Ελλάκτωρ η πρόταση εξαγοράς και του υπολοίπου των ομολογιών Διεθνούς Εταιρικού Ομολόγου (ΗΥΒ), συνολικού ύψους 670 εκατ. (εκδόσεως 2019) και επιτόκιο 6,375%.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου, Ellaktor Value PLC, εκδότρια του Διεθνούς Ομολόγου, προτίθεται να εξαγοράσει το υπόλοιπο των ομολογιών, ονομαστικής αξίας 172,843 εκατ.  λήξεως 2024, με τιμή 101,594%.

Η εξαγορά είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και με τη συναλλαγή αυτή θα έχει εξαγοραστεί το σύνολο του εν λόγω Ομολόγου δύο έτη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης του.

Για την αποπληρωμή του παραπάνω ομολόγου η Ελλάκτωρ προέβη στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ., διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε στο σύνολό του από την Eurobank. Εκτιμάται ότι θα πληρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

Τα έργα της Ελλάκτωρ σε λειτουργία στον κλάδο των ΑΠΕ είναι συνολικά 26 και αντιστοιχούν σε 493,35 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Παράλληλα σε διάφορα στάδια περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκονται 1.505,40 ΜW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία αφορούν Αιολικά Πάρκα, Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, Υδροηλεκτρικά έργα και Σταθμούς Αποθήκευσης.