Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior bond

Αρχικός στόχος για την Eθνική Τράπεζα, που άνοιξε το βιβλίο προσφορών της, είναι τα 400 εκατ. ευρώ. Αν, πάντως, το επιτόκιο πέσει κάτω από 8%, τότε μπορεί να δει και μεγαλύτερο ποσό, όχι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

H Eθνική Τράπεζα άνοιξε το βιβλίο προσφορών της, με στόχο κατ’ αρχήν τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά εφόσον το επιτόκιο υποχωρήσει κάτω από 8%, τότε μπορεί να δει και μεγαλύτερο ποσό, όχι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο είναι διάρκειας 5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 4 έτη, δηλαδή τύπου 5NC4, ενώ την έκδοση «τρέχουν» οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI – Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank. Το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής θα λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

H Moody’s πρόσφατα αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της ΕΤΕ σε Ba2 από Ba3, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και τονίζοντας πως οι προοπτικές της παραμένουν θετικές και αντανακλούν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης τους επόμενους 12 – 18 μήνες με βάση τη μεγαλύτερη ενίσχυση του προφίλ φερεγγυότητάς της και της ανθεκτικότητας να αντιμετωπίσει τυχόν αντίθετους ανέμους από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων που θα αποδυνάμωναν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο της εξόδου στις αγορές είχε επισημανθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών.