Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το senior bond – Ακολουθεί η Πειραιώς

EUROKINISI

Έκδοση senior ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των MREL - Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς

Η Εθνική Τράπεζα ανοίγει σήμερα βιβλίο προσφορών, προχωρώντας σε έκδοση senior bond στο πλαίσιο των MREL.

Το ύψος του ομολόγου της ΕΤΕ θα κινηθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό ύψος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο. Πρόκειται για ανοιχτή διαδικασία και σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΤΕ ανέθεσε στις BofΑ, Goldman Sachs και στην IMI -Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS- ως κοινοπραξία συμβούλων να διενεργήσουν την αναδοχή για την έκδοση senior preferred bond.

Η έκδοση αξιολογείται ως «Βa3» από τη Moody’s και ως «B+» από την S&P. Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μάλιστα, η ΕΤΕ πραγματοποιούσε παρουσιάσεις της έκδοσης σε επενδυτές.

Η Εθνική σήκωσε το γάντι των εκδόσεων στο πλαίσιο των MREL αμέσως μετά την επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank, που ήταν επίσης senior preferred bond και το οπoίο η τράπεζα εξέδωσε στις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αντίστοιχο ομόλογο θα εκδώσει και η Τράπεζα Πειραιώς, κλείνοντας τον κύκλο για τα MREL πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν τώρα στις εκδόσεις τόσο λόγω υποχρέωσης αλλά και επειδή επιθυμούν για λόγους δικούς τους να δοκιμάσουν τις αγορές, παρά το γεγονός πως το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μέχρι το 2025 οι τράπεζες οφείλουν να εκδώσουν MREL ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, όσο υψηλότερα είναι τα κέρδη τους -που είναι ήδη υψηλά- τόσο μειώνεται η αντίστοιχη κεφαλαιακή υποχρέωση.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλου στη «Ν», δεν έχει σημασία το ύψος της εκάστοτε έκδοσης μέσα στο έτος, αρκεί να υπάρχουν εκδόσεις. Καθώς, λοιπόν, υπάρχουν και κέρδη και μάλιστα υψηλά, οι αντίστοιχες υποχρεώσεις μειώνονται, ωστόσο δεν είναι σαφές πού θα καταλήξουν.

Το άρθρο 45

Με το άρθρο 45 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (BRRD), η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με τον ν. 4335/2015, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη εποπτική απαίτηση που οφείλουν να εκπληρώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities – MREL).

Με τη συγκεκριμένη εποπτική απαίτηση επιδιώκεται η διασφάλιση της δυνατότητας εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της κάλυψης ενδεχόμενων ζημιών από τους μετόχους και τους πιστωτές τους, χωρίς να απαιτείται η ανακεφαλαιοποίησή τους με κρατικά κεφάλαια και με προσφυγή στους πόρους του ταμείου εξυγίανσης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο ρόλος του SRB

Ο SRB είναι ο εποπτικός μηχανισμός που θέτει τους κανόνες για το ύψος και τη μορφή των επιπλέον κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, έτσι ώστε εάν προκύψει η ανάγκη διάσωσης να υπάρχουν τα αναγκαία assets που θα μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Παίρνει ως βάση την κεφαλαιακή απαίτηση που θέτει ο SSM και πάνω σε αυτά «χτίζει» τα επιπλέον assets, τα οποία θα μπορούν αυτομάτως να αποτελέσουν τα επόμενα κεφάλαια της τράπεζας.

Από την έντυπη έκδοση