Skip to main content

Intrakat: Στο «στόχαστρο» εξαγορές και ανάπτυξη ΑΠΕ

WINDMILLS ANDROS, INTRAKAT, 24-25MAY2022

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής χθες, με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου, αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου.

Εξαγορές άλλων τεχνικών εταιρειών και ανάπτυξη των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) μέσω συνεργασιών ανά περίπτωση, επιδιώκει, μεταξύ άλλων, η Intrakat η οποία προχωρά την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. με καθυστέρηση λίγων ημερών.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής χθες, με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου, αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα της εταιρείας Adamas, με βασικό μέτοχο τον Δημήτριο Κούτρα και ποσοστό 8,13%.

Ο κ. Κούτρας, διαφωνεί με τη διαδικασία της αύξησης, σε συνέχεια της εξαγοράς της Intrakat από τους νέους μετόχους της τον περασμένο Ιούλιο, θεωρώντας ότι οι τρεις οικονομικοί φορείς που απέκτησαν περίπου το 60% της κατασκευαστικής έδρασαν συντονισμένα και ως εκ τούτου έπρεπε να υποβάλλουν δημόσια πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η Winex Ιnvestments (συμφερόντων των Δημητρίου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου) εξαγόρασε το 31,7% των μετοχών της Intrakat από την Intracom Συμμετοχών (η οποία διατήρησε ποσοστό 5,09%) έναντι συνολικού τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ (2,95 ευρώ ανά μετοχή).

Ταυτόχρονα εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της κατασκευαστικής η Castelano Properties (των Ηλία Γκότση, Ευγενίας Γκότση και Ροδαμάνθης Γκότση) με περίπου 13% (σήμερα κατέχει 15,746%) και η Blue Silk (του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγγέλου) με 13,636%.

Σχολιάζοντας το αίτημα της αναβολής της συνέλευσης ο κ. Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, σημείωσε ότι ο κ. Κούτρας ήταν μέλος της διοίκησης της εταιρείας, έχει την ευθύνη των πράξεων του και γνωρίζει τις συνέπειες της κίνησής του.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται προκειμένου η Intrakat να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει ικανοποιητική χρηματοοικονομική δομή.

Συμπλήρωσε, πως η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Intrakat έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της αύξησης (έχει ανακοινωθεί πως έχει κλειδώσει η συμμετοχή όλων των μετόχων της με ποσοστό άνω του 5%, δηλαδή έχει εξασφαλιστεί ήδη ποσό 82 εκατ. ευρώ).

Το 50% των κεφαλαίων της αύξησης θα διατεθεί για εξαγορές άλλων εταιρειών με τον επικεφαλής της κατασκευαστικής να δηλώνει χθες πως το πλάνο για τις ΑΠΕ είναι η ανάπτυξή τους μέσω συνεργασιών ανά έργο ή ανά πακέτο έργων.

Για την ανάπτυξη, στο μεταξύ, αιολικών πάρκων 100 MW, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023, η Intrakat θα λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Η Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 1,8 GW και αποθήκευσης ενέργειας 0,7 GW.

Ο κ. Εξάρχου είπε επίσης χθες ότι έχει γίνει ενδελεχής εξέταση του κόστους όλων των έργων που έχει αναλάβει ή εκτελεί η Intrakat υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία θα ολοκληρώσει όλα τα έργα που της έχουν ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένου του οδικού στην Πάφο της Κύπρου για το οποίο ανέφερε ότι είναι υπο κοστολογημένο.

Για την δραστηριότητα στο εξωτερικό σημείωσε πως εξετάζεται η επέκταση σε μια ή δύο αγορές, όταν η εταιρεία αποκτήσει υγιή κερδοφόρα βάση, χωρίς να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει χρονικά το πότε.

Πρόσθεσε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την συμμετοχή της κατασκευαστικής στη διεκδίκηση της Αττικής Οδού (μετοχική συμμετοχή σε σχήμα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον) καθώς και ότι θα διεκδικήσει τη σύμβαση του Early Contractor Involvement (ECI) στο Ελληνικό, για το συγκρότημα του μεγάλου εμπορικού κέντρου με γραφεία στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με την γαλλική Bouygues, όπως έπραξε με επιτυχία και για τον Marina Residential Tower.