Skip to main content

Ευ. Μυτιληναίος: «Δεν θα συμβιβαστούμε με τις υψηλές τιμές ενέργειας»

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected] 

«Η αποβιομηχάνιση δεν είναι επιλογή. Δεν θα συμβιβαστούμε με υψηλές τιμές ενέργειας που υπονομεύουν την ενεργοβόρο βιομηχανία. Απαιτείται πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την πράσινη μετάβαση».

Τα τρία αυτά βασικά μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά την εκλογή του στη προεδρία της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής ελληνικής εταιρείας αναλαμβάνει τα ηνία του κρίσιμου αυτού ευρωπαϊκού κλάδου (που έχει μέλη εταιρείες-κολοσσούς όπως οι Alcoa, Glencore, Hydro και Rio Tinto) και μάλιστα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία που απαιτεί στενή συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία.

Επιστολή στην Κομισιόν

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο κλάδος μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 120 δισ. ευρώ και απασχολεί άμεσα και έμμεσα 3 εκατ. άτομα, διέρχεται τη χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται». Γι’ αυτό άλλωστε Eurometaux πρόσφατα έστειλε επιστολή στην προεδρία της Κομισιόν και τους αρμόδιους επιτρόπους, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επίτευξη των στόχων του Green Deal, αλλά και την ίδια τη βιομηχανία που πρέπει να καλύψει υπέρογκα κόστη για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο προεδρείο της Eurometaux υπό τον κ. Μυτιληναίο έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, «ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη». Ως σημαντικοί στόχοι για την επόμενη διετία αναδεικνύονται επίσης η ολοκλήρωση του επικείμενου νόμου για τις πρώτες ύλες της Ε.Ε. (Raw Materials Act), η ενθάρρυνση επενδύσεων για ευρωπαϊκές δραστηριότητες εξόρυξης, διύλισης και ανακύκλωσης, η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REACH) και οι πολιτικές due diligence της Ε.Ε.

Ο νέος πρόεδρος της Eurometaux αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα να αλλάξει η φιλοσοφία της πράσινης μετάβασης, καθώς πρέπει να αναγνωριστεί ότι εξίσου μεγάλη σημασία με αυτή έχει η προσφορά ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας και η ασφάλεια εφοδιασμού. Τη στιγμή όμως που ευρωπαϊκές βιομηχανίες κλείνουν και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, «οι Βρυξέλλες σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να προωθούν κάποιες πρωτοβουλίες σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Ο λόγος για τον Διασυνοριακό φόρο άνθρακα (CBAM), τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS), την Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, που εντείνουν τις πιέσεις και τα κόστη στη βιομηχανία που αιμορραγεί. Το Repower EU απέτυχε να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή κρίση που βιώνουμε. Αντ’ αυτού, η πιο απτή πρόταση της Κομισιόν είναι ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή ζήτησης για να βγάλουμε τον χειμώνα».

Άμεσα μέτρα

Καταλήγοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «από σήμερα κιόλας θα απευθυνθούμε στους αξιωματούχους και θα απαιτήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Δεν θα αρκεστούμε στο να εντοπίζουμε το πρόβλημα, αλλά θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι που θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα