Skip to main content

«Φαιστός»: Νέες επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια και IoT

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Σε προχωρημένο στάδιο για δύο νέες επενδύσεις σε ισάριθμες εταιρείες βρίσκεται το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2022 με κεφάλαιο υπό διαχείριση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για εταιρείες στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 5G. Η διαδικασία για αυτές είναι στο στάδιο της δέουσας επιμέλειας (due diligence) και θα ολοκληρωθεί εντός του επομένου τριμήνου.

Στο στάδιο της προκαταρτικής έγκρισης είναι ακόμα τρεις υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Φαιστός εταιρείες, οι δύο στον τομέα των εφαρμογών για τη λιανική. Η τρίτη είναι κατασκευαστής chip. Οι τρεις από τις πέντε προαναφερόμενες εταιρείες είναι ελληνικές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Φαιστός, Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, αναφορικά με τη δραστηριότητα του επενδυτικού ταμείου, οι 6 μήνες λειτουργίας του fund επιτρέπουν την αισιοδοξία για την πορεία του και ειδικότερα όσο αφορά την «ανακάλυψη» εταιρειών που προσφέρονται για επένδυση.

Το Φαιστός δεν διαθέτει στις εταιρείες που χρηματοδοτεί μόνον κεφάλαιο, αλλά και πρόσβαση σε υποδομές, τεχνογνωσία και δυνατότητες δικτύωσης. Έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, η μονάδα Corallia, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Nokia Hellas, η Cosmote και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Τα μέλη του δικτύου προσφέρουν υποστήριξη, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας και Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει το Φαιστός.

Επίσης οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται έχουν τη δυνατότητα χρήσης φάσματος που διατίθεται για δοκιμές.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φαιστός, Σαλβατώρ Λεβή, Άκη Μαρκάτο και Νικόλαο Καραπανάγου, λειτουργούν ως μαγνήτης για τις υποψήφιες προς χρηματοδότηση εταιρείες, οι οποίες όταν έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό υποχρεούνται να μεταφέρουν τμήμα της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, όπως συνέβη με τις πρώτες δύο επενδύσεις του Ταμείου.

Η Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones είναι η πρώτη επένδυση του Φαιστός. Σε αυτή έχουν επενδύσει επίσης η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.

Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. 1.

Η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology, έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia.

Στην OQ Technology (η δεύτερη επένδυση του Φαιστός) η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων το Φαιστός είναι συν επενδυτής με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco (από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς).

Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός έχει ως βασικό χρηματοδότη το ελληνικό δημόσιο (μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων – EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ) με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από τη δημοπρασία για τις άδειες 5G. Κεφάλαια έχουν επίσης εισφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom, το Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Μια μέση επένδυση του Φαιστός είναι 5 με 7 εκατ. ευρώ (χωρίς να είναι δεσμευτικό το ύψος) και θεωρητικά δύναται να χρηματοδοτήσει έως 20 εταιρείες.