Skip to main content

Δημόσια πρόταση για τη Reds: Από 4 Οκτωβρίου η περίοδος αποδοχής

Reds

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με τιμή ανά μετοχή 2,48 ευρώ ξεκινά από 4 Οκτωβρίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της RB Ellaktor Holding B.V. (μέλος του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ) για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας real estate, Reds.

Θα διαρκέσει έως 3 Νοεμβρίου 2022. Η ολλανδική εταιρεία θα χρηματοδοτήσει την δημόσια πρόταση με ίδια κεφάλαια.

Η δημόσια πρόταση για την Reds είναι συνέπεια της δημόσιας πρότασης της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ μέσω της οποίας η ολλανδική εταιρεία ενίσχυσε το ποσοστό της στον κατασκευαστικό όμιλο σε 46,15%.

Ο μέγιστος αριθμός μετοχών της Reds που ενδέχεται να αποκτήσει η ολλανδική εταιρεία είναι 22.820.829, ποσοστό περίπου 39,73% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Η Ελλάκτωρ κατέχει το 55,456% της Reds.

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης που συνέταξε η Eurocorp στις 18 Αυγούστου 2022 η αξία της Reds υπολογίζεται σε 111.900.00 ευρώ και κατά συνέπεια η αξία κάθε μετοχής αποτιμάται σε 1,95 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές ανακοινώσεις και το πληροφοριακό δελτίο που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση που η ολλανδική εταιρεία αποκτήσει μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Reds και των δικαιωμάτων ψήφων αυτής, δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της είναι να διατηρήσει τις μετοχές της Reds εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα επίσης με το πληροφοριακό δελτίο η επιχειρηματική στρατηγική της Reds συνοψίζεται στα παρακάτω:

Επικέντρωση σε έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας στους τομείς λιανικής και ψυχαγωγίας, γραφείων, μικτής χρήσης, εκθεσιακών, συνεδριακών και οικιστικών ακινήτων.

Δημιουργία αξίας μέσω του εντοπισμού και της απόκτησης μεγάλων ιδιοκτησιών με ελκυστικές αποδόσεις.

Συνεργασία με αρχιτέκτονες διαχειριστές και επαγγελματίες στο χώρο των ακινήτων, για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεων.

Η Reds εκτελεί στρατηγικά έργα τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι: 

Μαρίνα Αλίμου: Σε συνεργασία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Reds πέτυχε την ανάληψη για 40 έτη της εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, η οποία είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο και η κύρια βάση για ναύλωση σκαφών αναψυχής στην Αθήνα.

Γούρνες, Κρήτη: Η Reds προσβλέπει στην αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης των 345.567 τ.μ., (πρώην αμερικάνικη βάση) με μικτής χρήσης ανάπτυξη που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό τουριστικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πάρκο Καμπά: Έργο μικτής χρήσης στα προάστια της Αθήνας (περιοχή Κάντζα) σε μία προνομιακή τοποθεσία, λόγω της απευθείας προσέγγισης μέσω Αττικής Οδού, προαστιακού και μετρό, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μ..

Όπως επίσης αναφέρεται στο πληροφορικό σημείωμα, ο Προτείνων είναι ολλανδική ιδιωτική επενδυτική εταιρεία και η μοναδική της δραστηριότητα είναι η κατοχή μετοχών στην Ελλακτωρ. Δεν διαθέτει επί του παρόντος συμμετοχές σε άλλες εταιρείες. Είναι μέλος του ομίλου Reggeborgh, μιας οικογενειακής επιχείρησης με μακρά ιστορία που ανήκει στην οικογένεια Wessels.

Ο όμιλος Reggeborgh ιδρύθηκε το 1990 και έκτοτε έχει επεκταθεί στην ανάπτυξη ακινήτων, στις υποδομές τηλεπικοινωνιών (οπτικές ίνες), στην ιατρική έρευνα, την ενέργεια, τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στις σημαντικές επενδύσεις πλειοψηφίας του ομίλου Reggeborgh περιλαμβάνονται η 100% συμμετοχή στη Royal VolkerWessels B.V. (με έσοδα άνω των 6 δις), η 100% συμμετοχή στη Reggeborgh Vastgoed B.V. (χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω του 1,1 δις), η συμμετοχή με 82,5% στη μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων EVI (μετατρέπει σε ετήσια βάση απορρίμματα άνω των 450.000 τόνων σε ηλεκτρική ενέργεια άνω των 350.000 MWh) και η 100% συμμετοχή στην εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων (private equity firm) Larchpoint και στα επενδυτικά της κεφάλαια (υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 500 εκατ.).