Skip to main content

Κ. Σκρέκας: Τα επόμενα βήματα για την ενεργειακή στήριξη των επιχειρήσεων

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) και οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις της περιοχής – και όχι μόνο – από τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους πρωταγωνίστησαν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, με επίσημο ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Από την πλευρά του ο κ.Σκρέκας παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης την ενεργειακή αναβάθμιση και στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Συριανός (σ.σ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιΐας Αταλάντης-ΕΖΑ) “έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων” του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και ζήτησε απαντήσεις επί συγκεκριμένων παραμέτρων.

Κ. Σκρέκας

Παρουσιάζοντας καταρχάς τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε τη θεσμική παρέμβαση στην αγορά από την 1η Ιουλίου με την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι “με τα νέα μέτρα θα απορροφηθεί το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις” και ότι “η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί” και πρόσθεσε ότι:

– Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

– Για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης. 

– Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

– Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.

Αθ. Συριανός

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, Αθανάσιος Συριανός, απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας υπογράμμισε ότι η εκτίναξη στις τιμές ενέργειας, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τα επικείμενα σημεία συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό επιβραδύνουν το παγκόσμιο και εγχώριο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, επηρεάζοντας σημαντικά και τη χώρα μας, που δοκιμάζεται ξανά. και έθεσε δυο ερωτήματα, τα οποία χαρακτήρισε επιτατικά:

– Πότε εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας  και ποιά επιχειρήματα προβάλει “στους εγχώριους και ξένους επενδυτές που αισθάνονται αβεβαιότητα από το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοθηρικές επιλογές και πολιτικές εξελίξεις που θα είναι προσωρινά ευχάριστες στο εκλογικό σώμα, ίσως όμως επικίνδυνες, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη της χώρας” και

-Ποιες ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου προωθεί η χώρα μας και πως εκτιμά  ότι θα ωφελήσουν την ελληνική βιομηχανία, αν θα υπάρξει απλοποίηση διαδικασιών και άμεση διαθεσιμότητα αδειοδοτήσεων με προτεραιότητα στα δίκτυα για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τη βιομηχανία και ποιά κονδύλια προβλέπονται στο ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας και ιδίως για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τις επιχειρήσεις (net metering).

Περαιτέρω, ο κ.Συριανός απηύθυνε το μήνυμα ότι “εκείνο που δεν μπορούμε να αψηφήσουμε και που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι το γεγονός, ότι η προστιθέμενη αξία όλο και λιγότερο θα προέρχεται μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και δεν θα βασίζεται στους υλικούς παραγωγικούς συντελεστές, αλλά στην πληροφορία και τη γνώση”, ότι στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο ως προς τα προϊόντα, όσο και ως προς τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ότι “η συμμετοχή μιας χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν απαιτεί πιά, πανάκριβες επενδύσεις, μακρόχρονη βιομηχανική παράδοση, κολοσσιαία μεγέθη επιχειρήσεω” αλλά “χρειάζεται απλά καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υψηλής στάθμης παιδεία, σε συνδυασμό με ευέλικτους μη γραφειοκρατικούς θεσμούς, κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια και κατάλληλα κίνητρα για καινοτόμες ιδέες”.

Στο κρίσιμο όμως ερώτημα, εάν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, επαρκούν και θα οδηγήσουν την χώρα μας σε έναν «ενάρετο» ανοδικό κύκλο που θα ανατροφοδοτείται θετικά, από ανοικτούς και πλουραλιστικούς θεσμούς και στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, – όπως περιγράφεται στη μελέτη «Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη» οι Ατζέμογλου και Ρόμπινσον – η ρεαλιστική απάντηση – σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο του ΣΒΘΣΕ – παρά το μέγεθος και το μεγάλο διάστημα της ύφεσης, που έχει διανύσει η Ελληνική οικονομία – δεν είναι αποκλειστικά καταφατική.

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ ευχαρίστησε επίσης θερμά την απελθούσα Πρόεδρο του Συνδέσμου, Ελένη Κολιοπούλου, η οποία σημειωτέον παραμένει στο νέο δ.σ. του Συνδέσμου, για τη μεγάλη συνεισφορά της επί δυο θητείες στο “πηδάλιο του ΣΒΘΣΕ.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ευριπίδης Δοντάς-εκπρόσωπος της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ, ο οποίος επίσης επισήμανε την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των διεθνών πρώτων υλών, των μεταφορικών-ναύλων κ.ο.κ. και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε ο κ. Αντώνης Αρναουτέλης-εκπρόσωπος της εταιρείας Αρναουτέλης ΑΕΒΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά στην εκδήλωση και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη στενή συνεργασία των δυο Συνδέσμων για το στοίχημα της Ανάπτυξης.