Skip to main content

Σε φάση προετοιμασίας για την είσοδό της στο ΧΑΑ τον Ιούνιο η Dimand

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με καταβολή μετρητών, έκδοση νέων μετοχών και παραίτηση των σημερινών μετόχων, θα προχωρήσει η είσοδος της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός απρόοπτου, εντός του Ιουνίου.

Το ποσοστό που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα είναι περίπου 35% (από το οποίο 5% θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης).

Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο στόχος της Dimand είναι να εισέλθουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή της πορεία που περιλαμβάνει, δρομολογημένες επενδύσεις σε ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 950 εκατ. ευρώ.

Τα αναπτυξιακά πλάνα της εν λόγω εταιρείας περιλαμβάνουν συμμετοχή σε άλλα project, όπως είναι π.χ. το Skyline της Alpha Bank. Είναι μια από τις εταιρείες που σε συνεργασία με την EBRD και την Premia έχουν καταθέσει προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό της προαναφερόμενης τράπεζας που αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Η Dimand είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία, δημιουργός στο real estate, (developer), έχει υλοποιήσει δεκάδες σημαντικά έργα (κτήρια γραφείων, αστικές αναπλάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.) ενώ έχει καταφέρει να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στις αρχές του χρόνου η EBRD εισέφερε στην κοινή τους εταιρεία, Cante Holdings Ltd (35% EBRD και 65% Arcela Investments, θυγατρική 100% της Dimand) 50 εκατ. ευρώ (συνολικά έχει τοποθετήσει 71,5 εκατ.). Η επένδυση της EBRD στη Dimand είναι η μοναδική που έχει κάνει στην Ελλάδα με τη μορφή Equity Joint Venture (κοινοπραξία – νομική οντότητα που λειτουργεί ως όχημα για την εκτέλεση έργων).

Στρατηγική συνεργασία έχει συνάψει η  Dimand και με τη HIG Capital. Ο επενδυτικός βραχίονας του αμερικανικού fund, HIG Europe Realty έχει διαθέσει στην ελληνική εταιρεία ανοιχτή γραμμή πίστωσης, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, συνεργάζεται με τις ΑΕΕΑΠ, Prodea και Premia, όπως και με την Grivalia (πρώην ΑΕΕΑΠ συγχωνεύτηκε την Eurobank).

Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Dimand είναι ο Δημήτρης Ανδριόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος). Τη βασική ομάδα της διοίκησης συμπληρώνουν οι Πάνος Παναγιωτίδης, στη θέση του γενικού διευθυντή Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και ο διευθυντής Επενδύσεων, Νίκος Δήμτσας (και οι δύο μέτοχοι επίσης).

Σχετικά με το σημερινό τοπίο στην αγορά ακινήτων αξίζει να παραθέσουμε τη σύντομη αναφορά που έκανε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως σημειώνει η κεντρική τράπεζα «παρά την αστάθεια των τελευταίων δύο ετών, ως απόρροια της πανδημίας και προσφάτως της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του κόστους κατασκευής και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές. Αφενός η διαφαινόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού και αφετέρου η προοπτική για άμβλυνση της γεωπολιτικής αστάθειας σε εύλογο χρονικό διάστημα, συντηρούν τις θετικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες γεγονός που αποτυπώνεται στις αξίες και τις χαμηλές αναλογικά αποδόσεις των ακινήτων εισοδήματος».