Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Εναλλακτικές προτάσεις για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων κατέθεσε η ελληνική πλευρά, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνάντησής τους με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αν και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35%) και στη ΔΕΠΑ (65%), καθώς και το 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός δεν θέλησε να διευκρινίσει κατά πόσο τα εναλλακτικά σενάρια αφορούν και τις τρεις εταιρείες. Ωστόσο, υπονόησε πως οι σχετικές συζητήσεις δεν θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν εντός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. «Έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως σε 15-20 ημέρες θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, για να δρομολογηθεί στη συνέχεια η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη. Το ν/σχ θα προβλέπει τον τρόπο απόσχισης των προς αποεπένδυση εργοστασίων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας σε αυτά, καθώς και το εργασιακό καθεστώς.
Ο ίδιος απέδωσε το χρονικό διάστημα που απαιτείται στο γεγονός ότι η απόσχιση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, περιλαμβάνοντας πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, πρόσθεσε πως, στο διάστημα που εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν στην Ελλάδα, θα υπάρξει και συνάντησή τους με τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αντικείμενο τα οικονομικά της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, επί τάπητος τέθηκαν επίσης και οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που εκχωρεί η ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η φόρμουλα για την αποκλιμάκωση του δημοπρατούμενου όγκου, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων και επομένως έχει πλέον μειωθεί το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Επιχείρησης.
Με τη Shell
Αναφορικά με το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, και ειδικότερα τη δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί με αίσια έκβαση οι συνομιλίες της εταιρείας με τη Shell, για την εξαγορά του ποσοστού (49%) που κατέχει η δεύτερη στην ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο, επισήμανε πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τον πολυεθνικό κολοσσό για το ύψος του τιμήματος. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε ΖενίΘ), με την εξαγορά από την ιταλική Eni του 51% που κατέχει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.
Τέλος, ο υπουργός απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, με την αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), λόγω των αλλαγών που τέθηκαν πρόσφατα σε εφαρμογή τόσο στον επιμερισμό των ΥΚΩ ανά ύψος κατανάλωσης, όσο και στα κριτήρια ένταξης και τις παρεχόμενες εκπτώσεις στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (οι οποίες καλύπτονται επίσης από τις χρεώσεις ΥΚΩ).
Διαφωνούν οι Οικολόγοι
Τη διαφωνία τους με τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (στο Ιόνιο πέλαγος και σε χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο) που συζητούνται στη Βουλή ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς.
Προανήγγειλαν, μάλιστα, ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν αν οι τέσσερις συμβάσεις τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι συμβάσεις παραχώρησης (αφορούν τη γαλλική Total και την ιταλική Edison) αναμένεται, πάντως, να εγκριθούν αφού έχουν τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ.