Skip to main content

Το deal Ελλάκτωρ-Motor Oil αλλάζει τα δεδομένα σε κατασκευές-ενέργεια

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Διπλή συμφωνία μεταξύ των Motor Oil και Ελλάκτωρ-Reggeborgh, αλλάζει τα δεδομένα για τους δύο Ομίλους, αλλά και ευρύτερα στην κατασκευαστική και ενεργειακή αγορά.

Η εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη αποκτά το ποσοστό (29,87% ή 104 εκατ. μετοχές) που είχαν στην Ελλάκτωρ οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης, έναντι 182 εκατ. ευρώ ή 1,75 ευρώ ανά μετοχή (τιμή αυξημένη κατά 17,8% σε σχέση με την τελευταία τιμή στο χθεσινό ταμπλό της Σοφοκλέους). Οι δύο εφοπλιστές είχαν διαθέσει για την εξαγορά αυτών των μετοχών της Ελλάκτωρ 123 εκατ. ευρώ.

Με τη συμφωνία αυτή η Ελλάκτωρ συνεχίζει την πορεία της απαλλαγμένη από μετοχικές διενέξεις.

Μεγαλύτερης αξίας όμως είναι η δεύτερη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ Motor Oil και της ολλανδικής Reggeborgh (βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ με 30,522% ή 106 εκατ. μετοχές).

Η Μotor Oil και η Reggeborgh συμφώνησαν για τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου Ελλάκτωρ. Δηλαδή, όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία και όσα είναι υπό ανάπτυξη. Η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας. Το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στην Ελλάκτωρ. 

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ είναι συνολικής ισχύος 493 MW. Περιλαμβάνει επίσης σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Η αξία της νέας εταιρείας (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δις. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Με αυτή την συμφωνία ο Όμιλος Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800 MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW της Ελλάκτωρ και 280 MW δικά του) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Η εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη από την έβδομη θέση στην κατάταξη των μεγάλων παικτών στα αιολικά πάρκα περνά στην δεύτερη με πρώτη την Τερνα Ενεργειακή που διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 866,4 MW (συνυπολογιζόμενων και των αιολικών που διαθέτει σε Πολωνία και Βουλγαρία).

Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στην Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management και σε δύο χρόνια από σήμερα έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Reggeborgh θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Motor Oil στην Ελλάκτωρ, δήλωση που οδήγησε όπως φαίνεται, και στην προαιρετική δημόσια προσφορά που κάνει η ολλανδική εταιρεία, προκειμένου να μην “κατηγορηθεί” για εναρμονισμένη πρακτική.

Ειδικότερα, η ολλανδική εταιρεία χθες το βράδυ ανακοίνωσε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 69,5% της Ελλάκτωρ με τιμή ανά μετοχή 1,75 ευρώ.

Η Motor Oil δήλωσε ρητά ότι δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές κατά τη δημόσια προσφορά, ενώ όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, σε περίπτωση που ολλανδική εταιρεία αποκτήσει ποσοστό άνω του 90% των μετοχών της Ελλάκτωρ δεν θα ασκήσει το δικαίωμά της για την εξαγορά και του υπολοίπου ποσοστού. Και σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνεται επίσης ρητά, προτίθεται να διατηρήσει τις μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συμφωνία – πλαίσιο με τη Motor Oil παρέχει στη Reggeborgh ένα τριετές δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) να αποκτήσει από τη Motor Oil 52.000.000 μετοχές της Ελλάκτωρ με ημερομηνία εκκίνησης την 6η  Μαΐου 2022. Η περίοδος άσκησης αυτού του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς είναι 36 μήνες, εκκινεί στις 6 Μαΐου 2022 και λήγει στις 6 Μαΐου 2025. Επίσης, περιλαμβάνει ένα τριετές δικαίωμα προαίρεσης πώλησης (put option) της Motor Oil να πωλήσει στη Reggeborgh Invest B.V. 52.000.000 μετοχές. Η περίοδος άσκησης αυτού του δικαιώματος προαίρεσης πώλησης εκκινεί στις 6 Μαΐου 2024 και λήγει στις 6 Μαΐου 2025. 

Είναι προφανές ότι η Ελλάκτωρ, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ βασικών μετόχων της, με τη συμφωνία για τη δραστηριότητα ΑΠΕ θα βρεθεί με μια ρευστότητα η οποία πιθανότατα να ξεπερνά τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις της.

Το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία της από την πώληση του 75% της προς ίδρυση εταιρείας ΑΠΕ εκτιμάται σε 650 με 670 εκατ. ευρώ. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της για το 2021 το καθαρό χρέος της είναι 578 εκατ. ευρώ.

Με κέρδος 59 εκατ. ευρώ (σε περίπου 1,5 χρόνο) αποχωρούν από την Ελλάκτωρ οι εταιρείες Greenhill Investments και Kiloman Holdings συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους χθες  το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. 

Συζητήσεις και για την Τέρνα Ενεργειακή 

Όπως όλα δείχνουν οι συμφωνίες στην ενεργειακή – κατασκευαστική αγορά δεν θα εξαντληθούν με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τις Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τα αποτελέσματα του 2021 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την Τέρνα Ενεργειακή, λέγοντας ότι “έχει δεχθεί πρόσφατα σχετικές προτάσεις”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό της Τέρνα Ενεργειακή έχει εκδηλώσει η αυστραλιανή Macquarie, η οποία έχει εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) έναντι τιμήματος 2,1 δις. ευρώ, ενώ την Πέμπτη σε κοινοπραξία με την Fincop Infrastructure LTD, επενδυτικό όχημα του Ομίλου Κοπελούζου, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την νέα σύμβαση παραχώρησης  της Αττικής Οδού.

Στην Τέρνα Ενεργειακή ποσοστό 37,3% ανήκει στη ΓΕΚ Τέρνα, 11,06% έχει ο κ. Περιστέρης και 5,98% η Atale Enterprises με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μια πιθανή συμφωνία με την αυστραλιανή εταιρεία, θα αφορά όλους του προαναφερόμενους εταίρους.