Skip to main content

Η Heineken αποχωρεί από τη Ρωσία

Ο Ολλανδικός όμιλος ζυθοποιίας Heineken ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει όλες τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η παρουσία του δεν είναι πλέον βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. «Αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Ολλανδικός όμιλος, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο και απασχολεί περίπου 85.000 άτομα συνολικά.

Η Heineken είναι ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος ζυθοποιίας στη Ρωσία και μέχρι στιγμής πραγματοποιούσε περίπου το 2% των ετήσιων πωλήσεών της στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τη Heineken, στόχος είναι η πώληση της επιχείρησης σε έναν νέο ιδιοκτήτη. Οι 1800 εργαζόμενοι της εταιρείας στη Ρωσία, θα συνεχίσουν πάντως να πληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Heineken δεν σκοπεύει να βγάλει κέρδος από την πώληση της ρωσικής επιχείρησης. Αντίθετα, αναμένεται ζημιά περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Ο Ολλανδικός όμιλος ζυθοποιίας είχε ήδη σταματήσει νέες επενδύσεις στη χώρα και την πώληση προϊόντων στη Ρωσία. Η Heineken παράγει στη Ρωσία τις μπύρες Botsjkarev, Ochota και Tri Medvjedja.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών στη ρωσική αγορά μπύρας είναι περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Για σύγκριση: Στη Γερμανία, ο ετήσιος κύκλος όλων των εταιρειών ζυθοποιίας το 2020 ήταν περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο βασικός ανταγωνιστής της Heineken, ο όμιλος Carlsberg, έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να παράγει και να πουλά μπύρες στη Ρωσία. 

Η Carlsberg είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο. Το μερίδιο αγοράς της στη Ρωσία είναι περίπου στο 27% Ωστόσο, εξακολουθεί να πουλάει μπύρα στη Ρωσία με την επωνυμία Baltika. Η Carlsberg είπε ότι κατά τη διάρκεια της  κρίσης στην Ουκρανία, θα δωρίσει όλα τα κέρδη από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. 

naftemporiki.gr