Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα προχωρήσουν στις προσκλήσεις των πελατών τους προκειμένου αυτοί να συμμετέχουν στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άλλωστε, μέσα από τις τράπεζες θα περνά η έγκριση υπαγωγών επενδυτικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο, εάν και εφόσον ασφαλώς το επενδυτικό σχέδιο εκτελείται από φορέα ο οποίος πρόκειται να λάβει δάνειο από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την υλοποίησή του.
Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από εκτίμηση που θα κάνει η τράπεζα για τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου και για το εύλογο κόστος του. Με δεδομένο πως παρήλθε το διάστημα των 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απευθύνουν τις σχετικές προσκλήσεις στους πελάτες τους όπως ακριβώς προβλέπουν οι συμβάσεις τους. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς κάποιες παρατάσεις δόθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Το χρηματοδοτικό σχήμα των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων θα καλύπτεται από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό από 30% έως 50% του συνολικού επιλέξιμου επενδυτικού κόστους των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, μέσω ίδιας συμμετοχής του επενδυτή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και μέσω Δανείου Συγχρηματοδότησης της τράπεζας σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.
Επίσης, θα χρηματοδοτούνται σχέδια που αφορούν την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακας και την εξωστρέφεια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Fainancial Times, μαρτυρίες επιχειρηματιών επισημαίνουν πως το 2011 ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρηματοδοτούσαν τις επιχειρήσεις με επιτόκια 10%, ενώ οι Γερμανοί ανταγωνιστές έπαιρναν δάνεια από τις τράπεζες της χώρας τους με 2%.
Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν τα πιο ακριβά δάνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα να κερδίσει πόντους ανταγωνιστικότητας.
Η οικονομία της χώρας μας μπορεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση έπειτα από οκτώ χρόνια αυστηρών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, όμως δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα και έχει τα υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους και το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη.
Έως τις αρχές του επόμενου μήνα, έξι ελληνικές τράπεζες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θα λάβουν την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αξίας 1,57 δισ. ευρώ, και θα αρχίσουν να εγκρίνουν δάνεια. Η διαδικασία επιλογής θα γίνει από τις τράπεζες χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές θα παρακολουθούν τις διαδικασίες δανεισμού.
Στο πρόσφατο δημοσίευμα των FT o κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επισημαίνει ότι το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης απευθύνεται σε μεγαλύτερες εταιρείες που θεωρούνται φερέγγυες και κερδοφόρες. Μόνο το 2,5% των εκτιμώμενων 900.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα ταξινομούνται ως μεσαίες ή μεγάλες. Ορισμένες επιτυχημένες μικρότερες εταιρείες θα πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι επιλέξιμες επειδή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν παρουσιάζουν κέρδη. Αυτά σημειώνει ο κ. Καραβίας, εξηγώντας πως για μικρότερες επιχειρήσεις υπάρχουν προγράμματα από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και άλλα προγράμματα της Ε.Ε.