Skip to main content

Mytilineos: Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία θα δώσει η «πράσινη» μετάβαση

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Ισχυρή ώθηση θα δώσει στην κερδοφορία της Mytilineos η «πράσινη» μετάβαση του ομίλου, εκτιμά ο οίκος Edison, που βασίζει στην εκτίμηση αυτή τη σύσταση αγοράς που διατηρεί για τη μετοχή και την τιμή-στόχο των 24 ευρώ που ενσωματώνει σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης σε σχέση με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο, οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που έχει θέσει η Mytilineos είναι οι πιο φιλόδοξοι σε σχέση με τις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου αλουμινίου. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι από το 2025 και εφεξής η παραγωγή αλουμινίου θα πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Mytilineos στη λίστα των επιλεγμένων εκείνων εταιρειών οι οποίες θεωρούνται για την S&P Global Platts ως εταιρείες «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» και άρα θα μπορέσουν να καρπωθούν αρκετά υψηλότερες τιμές αλουμινίου.

Ισχυρές ταμειακές ροές

Μεταξύ άλλων, η Edison τονίζει ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει ισχυρές ταμειακές ροές τα επόμενα έτη για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, η οποία στη συνέχεια αναμένεται να επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στα μεγέθη της.

Συγκεκριμένα, η «δύναμη πυρός» του ομίλου εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ είναι ρευστά διαθέσιμα και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ πιστωτικές γραμμές. Αναφέρεται, επίσης, ότι η Mytilineos διαθέτει εύρωστο ισολογισμό και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της δανειακής της μόχλευσης (όπως αποτυπώνεται στον λόγο καθαρού χρέους προς
EBITDA) κάτω από 2 από το 2023.

Πέραν της πρόβλεψης για την αναμενόμενη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και τον διπλασιασμό της το 2022, σε σχέση με το 2020, η έκθεση της Edison εστιάζει στην πε ραιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της Mytilineos την επόμενη δεκαετία με άξονα την «Πράσινη Ανάπτυξη». Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι το μερίδιο των EBITDA που προέρχεται από τις δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης θα αυξηθεί από 25% το 2020 σε 60% το 2025 και 65% το 2030.

Αυτό μεταφράζεται σε εκτόξευση των «πράσινων» κερδών από 80 εκατ. ευρώ κατά την περσινή χρήση σε 320 εκατ. ευρώ το 2025.

Τέλος, οι αναλυτές τονίζουν ότι η χρηματοδοτική επάρκεια της Mytilineos, λόγω των ενισχυμένων λειτουργικών ταμειακών ροών των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες γραμμές δανεισμού δίνουν τη δυνατότητα και την ευελιξία στην εταιρεία να μπορεί να ελέγχει τον ρυθμό υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της, με την προτεραιότητα αυτή την περίοδο να βρίσκεται στο κομμάτι των ταχέως αναπτυσσόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ενισχυτικά σε αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει το γεγονός ότι η εταιρεία διατηρεί το πλεονέκτημα ανά πάσα στιγμή να αξιοποιήσει τα έργα ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο του τομέα RSD και τα κεφάλαια από αυτές τις πωλήσεις να επανεπενδυθούν στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας.