Skip to main content

ΟΤΕ, Vodafone και Wind στην επόμενη φάση για το WiFi4GR

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Οι ΟΤΕ, Vodafone, σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και Wind, περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση, 18,425 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (14,858 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Αποκλείστηκαν οι Intracom και IBM και σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων, του διαγωνισμού, που υπογράφηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχουν δέκα ημέρες για να προσφύγουν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Η βαθμολογία που απέσπασαν στην τεχνική προσφορά τους οι τρεις που περνούν στην επόμενη φάση δεν έχει μεγάλες διαφορές. Η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems βαθμολογήθηκε με 422,94, η Wind με 421,69 και ο ΟΤΕ με 419,19. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο θα εκτελεστεί με τη Σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο με 3 φορείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και υποβάλλουν αποδεκτές προσφορές και στη συνέχεια θα συναφθούν πολλαπλές εκτελεστικές συμβάσεις, ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι το WiFi4GR να υλοποιηθεί και από τους τρεις προαναφερόμενους φορείς.

Με το WiFi4GR θα δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internet μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα υποδειχθούν από τους Δήμους και ενδεικτικά θα είναι: Χώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο στόχος είναι η κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσει ο Ανάδοχος σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή. Ο Ανάδοχος θα αναλάβει την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα χρησιμοποιήσει για το εν λόγω έργο πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Το WiFi4GR προκηρύχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2021 με αρχική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών την 26 Μαρτίου. Η κατάθεση των προσφορών μετατέθηκε δύο φορές και πραγματοποιήθηκε τελικά 26 Μαΐου 2021. Τα δύο πρακτικά αξιολόγησης έχουν ημερομηνίες 7.9.21 και 2.12.21. Πιθανότατα ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο (και λίγους μήνες) μετά την προκήρυξή του, κάτι που δεν είναι τραγικό για ένα έργο υποδομής, ωστόσο, το δωρεάν Internet στους δημόσιους χώρους το συζητάμε περισσότερο από μια δεκαετία…