Skip to main content

Eurobank: Σε τρεις πυλώνες το αναπτυξιακό πλάνο

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected] 

Το αναπτυξιακό μοντέλο της Eurobank, που θα χαρακτηρίσει τη δράση της μέχρι το 2030, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της τράπεζας. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τρεις άξονες λειτουργίας της τράπεζας έως το 2030. Όπως τόνισε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, η Eurobank ήταν η πρώτη που άνοιξε τον δρόμο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό – κάτι που θα επιτευχθεί εντός του τρίτου τριμήνου 2021 με πτώση του δείκτη κάτω από 7,5%. Αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιάσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος έως το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος ο οποίος θα πρέπει να είναι εθνικός. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η τράπεζα στηρίζοντας την ανάπτυξη είναι:

1) Τα μεγάλα έργα. Η Eurobank έχει χρηματοδοτήσει τα περισσότερα μεγάλα δημόσια έργα (Ελληνικό, ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, Ολυμπία Οδός, Εγνατία Οδός). Την τριετία 2017 – 2021 η καθαρή πιστωτική επέκταση στην εταιρική τραπεζική ξεπέρασε το 40%, φτάνοντας στα 3,5 δισ., και για την επόμενη τριετία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου, θα φτάσει τουλάχιστον το 20%, με 2,5 δισ. ευρώ ετησίως και 5,5 δισ. εκταμιεύσεις.

2) Οι μικρές επιχειρήσεις. Η τράπεζα την περίοδο 2020 – 2021 προχώρησε σε 13 χιλ. δάνεια ύψους πάνω από 1,3 δισ. σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 5 εκατ. και το 80% των δανείων που αιτήθηκαν από την τράπεζα εγκρίθηκαν. Επίσης, η Eurobank προχωρά στη χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, ενεργοποιεί το πρώτο ηλεκτρονικό marketplace στην Ελλάδα για την άμεση σύνδεση των πελατών με άλλες επιχειρήσεις που αναζητούν τις υπηρεσίες τους.
 

3) Το πάντρεμα του ψηφιακού με το ανθρωποκεντρικό μοντέλο, το οποίο θα υπηρετήσει η τράπεζα και το ονομάζει phydigital, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος. Η Eurobank μέσω τεχνολογικών επενδύσεων έχει αναπτύξει πάνω από 1.200 συναλλαγές που αφορούν εφαρμογές τηλεφώνων, smart POS και συναλλαγές στα ΑΤΜ. Τα νέα καταστήματά της θα εξυπηρετούν τους πελάτες της τράπεζας σε ζώνες. Οι πελάτες της Eurobank θα έχουν πλέον έναν συνδυασμό επιλογών είτε με εξυπηρέτηση μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ηλεκτρονικών έξυπνων συναλλαγών.

Προϋποθέσεις ανάπτυξης

Ο κ. Καραβίας εξήγησε και τις τρεις προϋποθέσεις που χρειάζεται η χώρα για να εφαρμόσει ένα παραγωγικό και διατηρήσιμο μοντέλο. Η πρώτη είναι το ύψος της ανάπτυξης, όπου, όπως φαίνεται, για την περίοδο 2022 – 2026 η χώρα θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, καθώς υπάρχει ένα επενδυτικό κενό ύψους 100 δισ. ευρώ.

έλος, η τρίτη προϋπόθεση είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που θα ενισχύσει και τις άλλες δύο προϋποθέσεις. Ο αν. CEO, group chief Operating Officer & Διεθνών Δραστηριοτήτων, Σταύρος Ιωάννου, υπογράμμισε τη σταθερή επιδίωξη για πρωτοπορία και την καθιέρωση της τράπεζας ως την πιο απλή, ψηφιοποιημένη τράπεζα σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη με επενδύσεις άνω των200 εκατ. ευρώ ανά τριετία.

Ο γεν. διευθυντής Retail Banking, Ιάκωβος Γιαννακλής, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση και παροχή συμβουλευτικής στήριξης προς τις μικρότερες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως η Eurobank, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021. Επενδύσεις Την επόμενη τριετία η τράπεζα θα χορηγήσει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον, με τις εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ και όλα αυτά με ισχυρά EFG κριτήρια. Συνολικά αναμένεται να επενδυθούν 30-35 δισ. ευρώ, 4 δισ. στον τουρισμό, 10 δισ. στη ναυτιλία, 6 δισ. στην ενέργεια, 5 δισ. ευρώ στις υποδομές, 3 δισ. ευρώ στο real estate και 4 δισ. ευρώ στη βιομηχανική ανάπτυξη.