Skip to main content

ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Από την έντυπη έκδοση

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Σηκώνεται σήμερα η «αυλαία» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -μέσω της οποίας η Επιχείρηση επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων ύψους έως και 1,35 δισ. ευρώ-, με ενδείξεις για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από funds του εξωτερικού.

Όπως  αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) -που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες το απόγευμα-, η πλειονότητα των καθαρών εσόδων -που υπολογίζονται σε 1,29 δισ. ευρώ αν υποτεθεί ότι η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφωθεί στα 9 ευρώ, που είναι το «ταβάνι» του εύρους τιμών 8,5-9 ευρώ- θα αξιοποιηθούν την περίοδο 2022-2024 για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Σχέδιο που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον διπλασιασμό των επαναλαμβανόμενων EBITDA σε 1,675 δισ. ευρώ στο τέλος του 2026 (από 885, 8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020) και για την εκτόξευση των κερδών προ φόρων στα 912 εκατ. ευρώ στο τέλος της πενταετίας, από 67 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ποσό που θα αντληθεί θα χρηματοδοτήσει επενδυτικές δαπάνες ύψους 5 δισ. ευρώ τις οποίες έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ για την επόμενη τριετία. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί:

Πρώτον, στην κάλυψη μέρους του ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024. Αναφορικά με την επέκταση στο εξωτερικό, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι διερευνά τις ευκαιρίες στους κλάδους ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Δεύτερον, στην κάλυψη μέρους του ποσού του 1,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, αν και η ΔΕΗ στοχεύει στη μείωση του σχετικού κονδυλίου στο τέλος του 2026 κατά 98,5% σε σχέση με τα 218,4 εκατ. ευρώ που προβλέπει για τη φετινή χρήση, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, τις δράσεις ψηφιοποίησης, την επέκταση στην ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες.

Τρίτον, στον βαθμό που κριθεί εύλογα αναγκαίο για άλλους γενικούς εταιρικούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου, αναφέρεται ότι το Δημόσιο μέσω του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και της θυγατρικής του ΕΕΣΥΠ ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία). Εκτιμάται ότι για τον σκοπό αυτό το Δημόσιο θα πρέπει να συνεισφέρει ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον 85% των 130-150 εκατ. νέων μετοχών θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδος, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί με δημόσια προσφορά στους εγχώριους επενδυτές. Η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από το Δ.Σ.σσ της ΔΕΗ σε συμφωνία με τους Συντονιστές της ΑΜΚ, Citi και Goldman Sachs μετά το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Μετοχική σύνθεση

Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, στις 25 Οκτωβρίου διαμορφωνόταν ως εξής: ΕΕΣΥΠ 34,12%, ΤΑΙΠΕΔ 17%, θεσμικοί επενδυτές και ευρύ επενδυτικό κοινό 48,88%. Μετά την ΑΜΚ και με την υπόθεση ότι αφενός οι παλαιοί μέτοχοι δεν συμμετέχουν στην αύξηση και αφετέρου ότι το Δημόσιο και ο cornerstone επενδυτής -δηλαδή η CVC Capital, που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ- συμμετέχουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η μετοχική σύνθεση θα διαμορφωθεί ως εξής: Υπερταμείο 23,8%, ΤΑΙΠΕΔ 10,3%, υφιστάμενοι μέτοχοι 29,7%, CVC 10% και νέοι μέτοχοι 26,2%.