Εκδόθηκε η 5η και τελευταία τροποποίηση πρόσκλησης του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με παράταση των αιτήσεων έως 20 Ιανουαρίου 2021, με παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με κεντρικό στόχο την ένταξη επιπλέον χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Το τελικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ συμβάλλει στην ένταξη επιπλέον χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές προσθήκες στην 5η και τελευταία πρόσκληση του Προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Η σχετική πρόσκληση (ΑΔΑ: 9ΝΘΝ7Λ7-5Λ7) προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από 200 εκ. ευρώ σε 250 εκ. ευρώ, την ένταξη 40 νέων ΚΑΔ, καθώς και τη μείωση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης του κάθε δικαιούχου από 50 χιλιάδες ευρώ σε 40 χιλιάδες ευρώ με σκοπό την ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Μετά τις σχετικές προσθήκες η χρονική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις που τώρα εντάχθηκε ο ΚΑΔ τους στους επιλέξιμους, να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους.
Οι βασικοί άξονες της 5ης και τελευταίας τροποποιημένης πρόσκλησης
Ο Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην τηλεδιάσκεψη, αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης, όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί, έκανε λεπτομερή αναφορά στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η 5η πρόσκληση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και ανέρχεται συνολικά στα 250 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 50 εκ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για αυτό-απασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 9 άτομα προσωπικό. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες προσθήκες:
– Επιπλέον ΚΑΔ
Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνεται η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον ΚΑΔ στην πρόσκληση.
Ειδικότερα, μετά την εκτενή προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληττόμενες επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε την προσθήκη επιπλέον ΚΑΔ που δικαιούνται στήριξης.
Πρόκειται για κωδικούς που έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών ως πληττόμενοι, είναι συμβατοί με το προσωρινό πλαίσιο στήριξης και δεν εμπίπτουν στους εξαιρούμενους τομείς. Συγκεκριμένα προστίθενται ΚΑΔ όπως παραγωγή ζάχαρης, κακάο, σοκολάτας, βύνης (10.81, 10.82, 11.06), χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών (46.22), φρούτων και λαχανικών (46.31), κρέατος και προϊόντων κρέατος (46.32) και εκμετάλλευση περιπτέρων (47.19.10.02).
Επιπλέον στις επιχειρήσεις που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, θα περιλαμβάνεται και ο κλάδος των Ασφαλιστών και συγκεκριμένα οι ασφάλειες (65.11 και 65.12), η αντασφάλιση (65.20), η αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών (66.21), οι δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών (66.22), άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία (66.29).
– Επιπλέον 50 εκ. ευρώ για αυτό-απασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 9 εργαζόμενους
Μετά από ενέργειες του ΠΕΠ Αττικής και κατάλληλης αξιοποίησης του εργαλείου της υπερδέσμευσης, η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει την ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον 50 εκ. €, αποκλειστικά για τους αυτό-απασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζόμενους.
– Μείωση του ορίου χρηματοδότησης στα 40 χιλ. ευρώ
Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στη μείωση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης από 50.000 σε 40.000 ευρώ, προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί η πρόσκληση και να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον τουλάχιστον 800 επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
– Παράταση της προθεσμίας της πρόσκλησης μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021
Με στόχο να δοθεί ικανός χρόνος και στις νέες επιχειρήσεις που εντάσσονται οι ΚΑΔ τους στο πρόγραμμα δίδεται παράταση της πρόσκλησης έως την 20η Ιανουαρίου του 2021.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε: «Είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων και το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, παράλληλα με την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής, προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και χρήζουν έμπρακτης στήριξης. Αναγνωρίζουμε το μέγεθος των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωποι λόγω της πανδημίας και σ΄ αυτό το πλαίσιο ως Περιφέρεια Αττικής θα αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας για τη στήριξή σας».
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ενημέρωσε σχετικά με τις παρεμβάσεις του, τους επιχειρηματίες σε τηλεδιάσκεψη η ο οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (17/12/2020) από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για τη συνεργασία και τη συμβολή του στην προσπάθεια ένταξης επιπλέον πληττόμενων επιχειρήσεων στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΠΕΠ της Αττικής.
Επιπλέον πληροφορίες
Η Κατάθεση αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis από τις 23/10/2020 και ώρα 13.00 έως και 20/01/2021 και ώρα 15:00.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης θα παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail [email protected].