Skip to main content

Folli Follie: Δεκτό από το Πρωτοδικείο το αίτημα της ΕΚ- Τι «παίζεται» στη σημερινή συνέλευση

Το θέμα της ενημέρωσης των επενδυτών για τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης προτάσσονται στην σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τοποθέτηση νέων μελών στη διοίκηση (στο πλαίσιο σχετικής διάταξης του άρθρου 40 παρ. 2 του ν. 4640/2019).

Υπενθυμίζεται ότι διεγράφη από την ημερήσια διάταξη, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιούτσου, το αίτημά του για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Έτσι κι αλλιώς όμως το θέμα παίρνει άλλη τροπή με τις δικαστικές εξελίξεις σε συνέχεια των ενεργειών της εποπτικής αρχής, με το προσωρινό ΔΣ να απαρτίζουν οι κ.κ. Γεώργιος Σάμιος, Γεώργιος Ιωαννίδης, Δημήτριος Βαλαχής, ZhangG. Haolei, Μιχαήλ Μαδιανό, Βασίλειος Παρλαβάτζας, Περικλής Δοντάς, Ηλίας Πεντάζος, Γεώργιος Σιγανίδης, Γεώργιος Μομφερράτος και Φράγκος Στυλιανός.

Η ενημέρωση των μετόχων γίνεται θέμα πρώτης γραμμής στην παρούσα συγκυρία – εάν φυσικά δεν αναβληθεί η γενική συνέλευση για τις 4 Μαρτίου οπότε έχει προβλεφθεί επαναληπτική συνέλευση.

Μεταξύ άλλων αναμένεται ενημέρωση και για την εξέλιξη του ελέγχου που διενεργεί η PwC, καθώς ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με την αρχική πρόσκληση, ήταν και παραμένει η “ενημέρωση για την υπόθεση Μετοχών Dufry A.G. (Release of Dufry Shares) και την παροχή σχετικής εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο”. 

Μόλις προχθές η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Μαύρου Χρήματος δέσμευσε το πακέτο αυτών των μετοχών και μένει να διευκρινιστεί πώς διαχειρίζεται η διοίκηση της Folli Follie αυτό το περιουσιακό στοιχείο στην εν εξέλιξη διαδικασία προώθησης σχεδίου εξυγίανσης, μετά την πρόταση για παροχή συγκατάθεσης που κοινοποίησε στους ομολογιούχους πιστωτές της.

Επίσης, έχει μπει στην ατζέντα κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θέμα για “αναλυτική ενημέρωση των μετόχων σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας από τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως σήμερα, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της εταιρείας κατά παντός υπευθύνου, καθώς και τις ενέργειες για την εξυγίανσή της”. 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, ως εποπτική Αρχή, προσέφυγε στο δικαστήριο πριν λίγες ημέρες με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου για την τοποθέτηση νέων μελών στο ΔΣ της εταιρείας. Στο δικόγραφό της υποστηρίζει ότι μέλη του παρόντος ΔΣ της εταιρείας εξυπηρετούν συμφέροντα του βασικού μετόχου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που αφορούν παραποίηση λογιστικών στοιχείων της εταιρείας.

 Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έτσι πλέον η εταιρεία θα έχει προσωρινή διοίκηση που θα απαρτίζεται από νέα μέλη, πλην εκείνων που ήδη είχε τοποθετήσει στο ΔΣ η εποπτική Αρχή και του διευθύνοντος συμβούλου.