Skip to main content

Ενδιαφέρον Cheniere για αμερικανικό φ. αέριο και επενδύσεις στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον της για προμήθεια αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων – Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και για συμμετοχή στην επένδυση για την κατασκευή της πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται στη Αλεξανδρούπολη εξέφρασε η εταιρεία Cheniere.

Ο πρόεδρος της Cheniere Marketing, Ζαν Αμπιτεμπούλ, τόνισε ότι με την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης – που προωθούν η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Κοπελούζου – το αμερικανικό αέριο εκτός από την ελληνική αγορά μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη Βουλγαρία (μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που επίσης είναι σε διαδικασία συζητήσεων) και σε δεύτερη φάση στη Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία αλλά και στην αγορά της Τουρκίας.

Χώρες οι οποίες όπως σημείωσε, εξαρτώνται κατά βάση από έναν προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom. «Αν φέρουμε αμερικανικό αέριο στη χώρα σας, θα βοηθήσουμε να διαφοροποιηθούν οι πηγές και να μειώσουμε το κόστος του αερίου στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπιτεμπούλ.

Τα στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές με τη ΔΕΠΑ και τη Βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου για τις προοπτικές προμήθειας αερίου.

Όπως είπε ο ο πρόεδρος της εταιρείας, από τις συναντήσεις αποκόμισε την εντύπωση ότι το σχέδιο για εισαγωγή αμερικανικού αερίου στην Ελλάδα έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης κάτι που – πρόσθεσε ο ίδιος – μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα δύο έργα (σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και ελληνοβουλγαρικός αγωγός) έχουν περιληφθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και το κόστος κατασκευής τους μπορεί να επιδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η αμερικανική εταιρεία προμηθεύει με αέριο χώρες όπως η Ινδία, η Ν. Κορέα, η Ινδονησία και η Αυστραλία και στην Ευρώπη Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Μ. Βρετανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ